Nunspeet

Plaats
Dorp en gemeente
Nunspeet
Veluwe
Gelderland

nunspeet dorpsstraat 1909 [640x480].jpg

Nunspeet Dorpsstraat 1909

Nunspeet Dorpsstraat 1909

GL kadastrale gemeente Nunspeet in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Nunspeet in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Nunspeet in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nunspeet

Terug naar boven

Status

- Nunspeet is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe.

- Wapen van de gemeente Nunspeet.

- De gemeente Nunspeet is in 1972 ontstaan als afsplitsing van de gemeente Ermelo. Dit is een uitzonderlijke situatie. Immers, doorgaans is het omgekeerde het geval en fuseren gemeenten juist tot grotere eenheden. De laatste voorgaande afsplitsing van een gemeente was Schoonebeek (vanuit de gem. Dalen) in 1884.

- De gemeente Nunspeet omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder de dorpen Elspeet, Hulshorst en Vierhouten en de buurtschappen Grote Kolonie, Kleine Kolonie, Oosteinde en Zwarte Goor. In totaal zijn dit 4 dorpen en 4 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Nunspeet.

- Onder het dorp Nunspeet valt ook de buurtschap Oosteinde.

Terug naar boven

Ligging

Nunspeet ligt NO van Ermelo en Harderwijk, ZW van Elburg en grenst in het W aan het Veluwemeer en aan de provincie Flevoland. De provinciegrens loopt overigens aan de landzijde dus het hele Veluwemeer ter hoogte van Nunspeet valt onder de provincie Flevoland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft het dorp Nunspeet 104 huizen met 641 inwoners.

- De gemeente Nunspeet is in 1972 ontstaan uit afsplitsing van de gemeente Ermelo, met 12.224 hectare en 19.267 inwoners. Verder is per 1-8-1974 bij de opheffing van de gemeente Doornspijk 628 hectare met 74 inwoners van die gemeente overgegaan naar de gemeente Nunspeet.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Nunspeet ca. 10.000 huizen met ca. 27.000 inwoners en het gelijknamige dorp ca. 7.800 huizen met ca. 19.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp / deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundige Vereniging Nuwenspete.

- Virtuele Oudheidkamer Nunspeet.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nunspeet heeft 22 rijksmonumenten.

- Nunspeet heeft 46 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Duif.

- Gevelstenen in Nunspeet.

- Nunspeet is tussen 1880 en 1950 een kunstenaarsdorp, net als Bergen (NH) en Laren (NH). Door de jaren heen zijn er meer dan 100 schilders actief. Maar in tegenstelling tot de Bergense School (met Museum Kranenburgh) en de Larense School (met het Singer Museum) is Nunspeet op dit gebied nog nauwelijks bekend. Het in 2014 geopende Noord-Veluws Museum beoogt daar verandering in te brengen. Initiatiefnemer is ex-zakenman Herman van Ree. Hij investeert in de nieuwbouw, geeft zijn eigen collectie van zo’n 200 Noord-Veluwse schilders in bruikleen, en staat de eerste 5 jaar garant voor de exploitatie.

Het museum heeft al veel artistieke energie losgemaakt: Particulieren bieden spontaan hun kunstwerken aan. En ondernemers en de VVV hebben de Stichting Nunspeet Kunstenaarsdorp opgericht, die het dorp als kunstminnend op de kaart gaat zetten. Het Noord-Veluws Museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar ook verhalen aan. Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 hebben gewoond en gewerkt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nunspeet (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Nunspeet. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Media / nieuws: - RTV Nunspeet. - Nieuwssite Veluweland heeft als werkgebied de gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek. De gelijknamige wekelijkse huis-aan-huiskrant is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws van de hiervoor vermelde krant Veluweland op Facebook.

- Veiligheid: - Politie Nunspeet. - Buurtwacht Nunspeet.

- Zorg: - Zorgboerderij Grip op je leven.

Reactie toevoegen