Valthe

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Valthe

Terug naar boven

Status

- Valthe is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Vaalt. Een inwoner van dit dorp is een Valther of Vaalther.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Valthe ligt OZO van het dorp Odoorn, ZZO van het dorp Exloo, ZW van het dorp Valthermond, WZW van het dorp Nieuw-Weerdinge, WNW van het dorp Roswinkel, NW van het dorp Weerdinge, N van de stad Emmen, NO van de dorpen Klijndijk en 't Haantje, ONO van het dorp Odoornerveen en O van het dorp Schoonoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Valthe 34 huizen met 226 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Valthe heeft 3 rijksmonumenten.

- Een bezienswaardigheid wórdt vanaf 2017 de Valtherschans. In welke hoedanigheid is nog niet bekend. De Valtherschans is omstreeks 1621 gebouwd langs de Valtherdijk en maakte deel uit van de Noord-Oostelijke verdedigingslinie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tot in de jaren dertig van de 20e eeuw zijn volgens oudere inwoners van Valthe nog sporen van de Schans zichtbaar geweest. Op recente luchtfoto’s zijn de contouren van de schans nog zichtbaar als lichte verkleuring. Plaatselijk Belang Valthe heeft zich tot doel gesteld om dit deel van de historie weer zichtbaar te maken bij het 800-jarig bestaan van het dorp in 2017.

In april 2016 hebben studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein hun onderzoeksconclusies over de mogelijkheden voor de terugkeer van de Valtherschans gepresenteerd. Zij hebben de volgende opties beschreven: volledig herstel in de oorspronkelijke vorm; informatieborden in combinatie met fietsroute en app; kunstzinnige verbeelding; natuurstrook, door beplanting de contouren zichtbaar maken. In de loop van 2016 zal dit verder worden uitgewerkt en zal een keuze worden gemaakt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Hondsrug Monstertoertocht Valthe - Groningen - Valthe (op een zondag eind augustus, in 2018 voor de 9e keer) biedt voor elk wat wils; zowel toerfietsers als voor e-bikers, wandelaars en 'meerwielers' kunnen over de flanken van de Hondsrug in een prachtig landschap lekker ontspannen fietsen of wandelen. Met de 7e editie in 2016 behaalde de organisatie niet alleen de NTFU-topkwalificatie van 3 sterren, maar kregen zij ook de eretitel 'Klassieker' toebedeeld.  Een compliment voor deze mooie toertocht en voor jou als deelnemer een bevestiging dat je deelneemt aan een goed georganiseerde tocht. De toertochtafstanden zijn 60, 90 en 150 km. E-bikes is 60 km. Bij de wandeltochten, in samenwerking met Wandelvereniging Bargermarke uit Emmen, kun je kiezen uit de afstanden 5, 10, 15 en 20 km. Sinds 2017 is er in samenwerking met Gehandicaptensportclub Emmen (GSCE) ook een 'meerwielentocht' van 30 of 60 km in en om Valthe voor fietsers met een beperking. Inleg- en sponsorgelden komen geheel ten goede aan lokale goede doelen.

Je rijdt door het beeldschone, gevarieerde landschap van Drenthe en Groningen. Bij aanvang van de tocht wordt je gratis koffie en koek aangeboden, terwijl er ook onderweg een meer dan prima verzorging is. Dit alles met dank aan de vele trouwe sponsors. Bovendien ontvang je een mooie herinnering, en staan er langs de routes diverse fotografen die actiefoto’s maken. De foto’s voorzien van logo en datum kun je na het evenement gratis downloaden. De Hondsrug Monstertoertocht is een initiatief van Stichting Goede Doelen Valthe in samenwerking met TC Het Trapstel uit Groningen. Je beleeft een sportieve, mooie dag en je draagt direct bij aan de lokale goede doelen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen en nieuws: - Site van en over Valthe. Via een link op de homepage van die site is het laatste nummer van de Dorpskrant ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Valthe.

- Dorpshuis: - De Dorpshuisvereniging is in 1939 opgericht en verblijft lange tijd in het kleuterschooltje. In 1962 wordt Stichting Ons Dorphuis Valthe opgericht. Ons Dorpshuis komt in 1965 gereed. In 1975 is er verbouwd en uitgebreid. In 2010 is de keuken geheel aangepast aan de geldende eisen van de Arbo en Warenwet en in 2012 is de barruimte geheel gerenoveerd. Bij Ons Dorpshuis kun je ook zalen huren voor vergaderingen, party’s, personeelsfeesten, recepties, verjaardagen, cursussen, beurzen en alle activiteiten op sociaal en cultureel gebied. Sinds 2010 beschikken ze ook over een goed ingerichte snackbar. De openingstijden daarvan zijn woensdag t/m zondag van 17.00 tot 19.30 uur (tijdens de zomervakantie, eind juli t/m begin september, alleen vrijdag t/m zondag). Je kunt er ook terecht voor hapjesschalen voor minimaal 10 personen, voor het opladen van je elektrische fiets (sleutel verkrijgbaar aan de bar) en voor toeristische folders van de provincie Drenthe (TIP).

- Onderwijs: - Basisschool De Linderakkers is de dorpsschool van Valthe, met ca. 80 leerlingen, verdeeld over 4 (combinatie)groepen. "Wij vinden het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan. Om dit te kunnen realiseren zijn goede contacten tussen school en thuis een voorwaarde. Ons streven is het realiseren van doorlopende leerlijnen van groep 1 t/m groep 8. Daarbij gaan we uit van realistische doelen. Centrale waarden zijn voor ons: Iedereen is anders, iedereen hoort erbij. Wij helpen elkaar in ons werk. Wij kunnen leren als we ons kunnen concentreren. Deze waarden of regels gebruiken we om vorm te geven aan ons onderwijsaanbod. Daarnaast doen we ons best om de leeromgeving zo uitdagend mogelijk te laten zijn. We bieden een goed pedagogisch- en didactisch klimaat, waarbinnen ruimte is voor verschillen tussen kinderen. Om dit te realiseren maken we gebruik van groepsplannen en van bepaalde uitgangspunten van BAS. BAS staat voor Bouwen aan een Adaptieve School."

- Sport: - v.v. Valther Boys (voetbal) is opgericht in 1948. - Tennisvereniging TC Valthe.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Valthe.

Reactie toevoegen