Toldijk

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

toldijk_school_met_den_bijbel_ca_1920.jpg

Sinds 1872 is er een lagere school in Toldijk, tegenwoordig basisschool De Rank geheten, vanouds de 'School met den Bijbel', hier afgebeeld op een ansichtkaart uit ca. 1920.

Sinds 1872 is er een lagere school in Toldijk, tegenwoordig basisschool De Rank geheten, vanouds de 'School met den Bijbel', hier afgebeeld op een ansichtkaart uit ca. 1920.

toldijk_hoken_in_2015.jpg

In een weekend in juni was er in Toldijk altijd het popfestival 'Høken in Toldiek'. In 2015 heeft Normaal hier voor het laatst gespeeld. Dat hebben ze hier 40 jaar lang altijd trouw gedaan, sinds 1975 dus.

In een weekend in juni was er in Toldijk altijd het popfestival 'Høken in Toldiek'. In 2015 heeft Normaal hier voor het laatst gespeeld. Dat hebben ze hier 40 jaar lang altijd trouw gedaan, sinds 1975 dus.

Toldijk

Terug naar boven

Status

Toldijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Steenderen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Toldiek.

Oudere vermeldingen
1506 ten Tolldijck.

Naamsverklaring
Betekent dijk 'waterkering, verhoogde weg in nat gebied' waar tol (uit- en/of invoerrecht) wordt betaald.(1)

Terug naar boven

Ligging

Toldijk ligt Z van Zutphen, ZO van Steenderen. De compacte dorpskern grenst in het O aan de N314. Het dorpsgebied omvat ook nog een stuk buitengebied. Dat grenst in het N aan de Wolfsstraat en de Dollemansstraat, in het W aan de Covikseweg, Leemstraat, Hardsteestraat en Lamstraat, in het Z aan de Groote Beek en in het O aan de Hengelose Beek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Toldijk 113 huizen met 750 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Toldijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Toldijk (2013).

- De rotonde bij zalencentrum Den Bremer heet sinds 2015 de Normaalrotonde. De Achterhoekse boerenrockband is eind 2015 gestopt met optreden. Ter gelegenheid van het afscheid is na afloop van het optreden in juni 2015 het straatnaambord onthuld door Alien Maalderink, voorzitter van jeugdsoos Flophouse, 40 jaar lang de thuishaven van Normaal in het laatste weekeinde van juni tijdens het popfestival Høken in Toldiek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Toldijk heeft 2 rijksmonumenten.

- Toldijk heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Het Achterhoeks Planetarium in Toldijk (Hoogstraat 29) is vanaf 1972 als 'uit de hand gelopen hobby' gebouwd door aannemer, timmerman en metselaar Henk Olthof (Olthof is in 2010 overleden). Het planetarium bestaat uit verschillende onderdelen: 1) Een aardglobe met een diameter van 5 meter waarbinnen de gehele aarde en 2844 sterren van het noordelijk en zuidelijk halfrond te zien zijn. De bol kan draaien en laat in dan in 2 minuten zien hoe de sterrenhemel in werkelijkheid in 24 uur schijnbaar rond de Poolster draait. 2) Een tweede planetarium toont de zuidelijke sterrenhemel inclusief de projectie van de planeten die een eigen baan volgen tussen de sterren. Een Jupiter-simulator laat zien hoe de vier grootste manen van Jupiter rond de grootste planeet van ons zonnestelsel draaien. Dit was ook wat Galileo Galilei als bewijs zag voor het heliocentrisch wereldbeeld. 3) Een derde planetarium met een replica van het Planetarium Eise Eisinga te Franeker. Het tafelplanetarium toont de planeten Mercurius, Venus en Aarde. Het plafondplanetarium toont de planeten Mars tot en met Pluto (Pluto is officieel geen planeet meer). Voor de planeten Uranus, Neptunus en Pluto moest Olthof alle berekeningen van de tandwielen zelf maken, aangezien Eise Eisinga deze planeten niet in zijn planetarium had opgenomen (Uranus werd toen net ontdekt en Neptunus en Pluto pas veel later). Er is nog veel meer bijzonders te zien; dit is nog maar een korte samenvatting van het geheel...

In de tuin van het Planetarium staan replica's van vijf torens: de Eiffeltoren, het Atomium in Brussel, de Euromast, de CN Tower van Toronto en de Space Needle van Seattle. Verder staan er nog oude astronomische meetinstrumenten zoals een zonnewijzer, een sextant en een magnetometer opgesteld. Als het donker wordt gaan in alle torens de lampjes aan en ontstaat er een feeëriek geheel. Tot halverwege de 19e eeuw lag waar nu het planetarium zich bevindt Landgoed het Holtslag met daarop een kasteel. Een maquette in het planetarium laat zien hoe dit landgoed eruitzag. Er zijn ca. maandelijks publieksavonden waar je van harte welkom bent. Wel van tevoren reserveren (het is vaak snel volgeboekt!). Verder is het Planetarium geopend tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen (weekend in februari of maart).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Oranjefeesten Toldijk organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

- De KUT-fuif (mei) is een jaarlijks 'schuurfeest', georganiseerd door de vriendengroep 'Kiek uut Toldiekers'.

- Trekkertrek Toldiek (op een zondag begin mei).

- Toldieks Feest (eind juni / begin juli), met o.a. popfestival Høken in Toldiek, sinds 2016 voor het eerst zonder de band Normaal.

- De Toldiek Tempel Party (1e zaterdag van augustus) is een jaarlijks tentfeest, georganiseerd door vriendengroep De Loldiekers.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Toldijk, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Toldijk op Facebook.

- Oude foto's e.d. van Toldijk op de site van Historische Vereniging Steenderen.

- Tijdens de Dorpsschouw 2011 zijn maar liefst ca. 300 foto's gemaakt, waardoor je zo een mooie virtuele rondleiding door het buitengebied van het dorp kunt maken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Toldijk.

- Belangenvereniging: - Toldieks Belang.

- Dorpshuis: - Flophouse is eind jaren zestig begonnen als jongerencentrum van Toldijk, maar biedt tegenwoordig onderdak aan de Kinderclub, de Tienerclub, de soosavonden, de Volksdansclub en de Line Danceclub. 5 keer per jaar is er een groot evenement en maandelijks is er live-muziek. De naam is afgeleid van het nummer “Appleknockers Flophouse”, een hit uit 1971 van bluesband Cuby & The Blizzards. Appleknockers Flophouse is vrij vertaald zoiets als: Boerenkinkels’ Toko. Een prima naam dus. Het nummer wordt elke vrijdagavond als laatste nummer gedraaid, al zolang Flophouse bestaat. (aldus de site van Flophouse)

- Onderwijs: - "Basisschool De Rank in Toldijk betrekt kinderen bij het inzichtelijk maken van doelen en de voortgang van hun eigen leerproces. Kinderen worden uitgedaagd om positie in te nemen en hun eigen mening te vormen: door te ontdekken, te doen en te ervaren. Ons onderwijs is gebaseerd op het onderwijsprogramma Thinking for Learning. Als eerste gecertificeerde school in Nederland leren kinderen door middel van dit programma de vaardigheden om toegerust te zijn in de 21e eeuw.

Op De Rank werken we zowel klassikaal als in open ruimtes. Deze ruimtes zijn zo ingericht dat leerlingen op verschillende manieren en plekken kunnen leren. Op onze school werken we met de nieuwste technieken: in ons technieklokaal hebben we zelfs een 3D-printer. Daarnaast vinden we het belangrijk dat kinderen opgroeien met de natuur. Ons schoolplein is ingericht volgens de visie ‘natuurlijk bewegen’. Met natuurlijke materialen hebben wij een speellocatie gecreëerd die de ‘groene fantasie’ prikkelt. Verder werken we samen met het Achterhoeks Planetarium: hier leren de kinderen alles over de ruimte en de planeten." Sinds 1872 is er een lagere school in Toldijk. De Rank heeft ook een Buitenschoolse Opvang (BSO).

- Sport: - "In het stadje Bronkhorst is begin jaren negentig het initiatief genomen om een bridgecursus te starten. Deze cursus werd gegeven in Baak. Een paar jaar later werd vanuit Stichting Welzijn Ouderen in Steenderen een bridgecursus gegeven voor ouderen. Uit deze twee groepen is in 1994 officieel de vereniging ‘Bronkhorst en Omgeving Bridget’ ontstaan. De eerste jaren was de vereniging klein, maar door de inzet van de toenmalige voorzitter en het starten van nieuwe cursussen groeide de club uit tot een vereniging met ongeveer 50 leden. Deze club was toen al lid van de NBB. In 2000 kwam een fusie met de bridgeclub Hengelo/Keijenborg tot stand en nu zijn we samen uitgegroeid tot een vereniging met ongeveer 90 leden. We spelen in Toldijk, maar de naam van onze club is Bridgeclub Bronkhorst."

- SV Basteom is in 2013 ontstaan uit vv Baakse Boys en sv Steenderen en is de voetbalclub voor Baak, Bronkhorst, Olburgen/Rha, Steenderen en Toldijk.

- Zorg: - Bij Zorg- en recreatieboerderij De Bult in Toldijk zijn mogelijkheden tot sociale activering, arbeidstraining of een begeleide werkplek. Het werk op de boerderij is bedoeld om arbeidsritme en sociale contacten op te doen. Het kan ook zijn dat mensen naar de boerderij komen om bij te komen en zich te bezinnen op de toekomst. Het aanbod van zorgboerderij De Bult varieert van zorg tot arbeidsintegratie. Voor sommige deelnemers is het voldoende dat de sfeer en de omgeving hen goed doen. Bij andere deelnemers worden de vaardigheden van de deelnemers getraind, soms als opstap naar reguliere arbeid.

Zorgboerderij De Bult richt zich op dagbesteding voor mensen met een hulp- of zorgvraag. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot wonen voor mensen die zorg nodig hebben. Dit is mogelijk op een kamer met zorg in de boerderij of in een zorgunit in de verbouwde jongveestal. Het gaat er in ieder geval om te genieten van de sfeer en de ruimte, het contact met dieren, bezig te zijn in het groen, om te werken in het kader van een leer, werk- of reïntegratietraject en/of wonen.

Reactie toevoegen