Toldijk

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

toldijk_school_met_den_bijbel_ca_1920.jpg

Sinds 1872 is er een lagere school in Toldijk, tegenwoordig basisschool De Rank geheten, vanouds de 'School met den Bijbel', hier afgebeeld op een ansichtkaart uit ca. 1920.

Sinds 1872 is er een lagere school in Toldijk, tegenwoordig basisschool De Rank geheten, vanouds de 'School met den Bijbel', hier afgebeeld op een ansichtkaart uit ca. 1920.

toldijk_hoken_in_2015.jpg

In een weekend in juni was er in Toldijk altijd het popfestival 'Høken in Toldiek'. In 2015 heeft Normaal hier voor het laatst gespeeld. Dat hebben ze hier 40 jaar lang altijd trouw gedaan, sinds 1975 dus.

In een weekend in juni was er in Toldijk altijd het popfestival 'Høken in Toldiek'. In 2015 heeft Normaal hier voor het laatst gespeeld. Dat hebben ze hier 40 jaar lang altijd trouw gedaan, sinds 1975 dus.

Toldijk

Terug naar boven

Status

Toldijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Steenderen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Toldiek.

Terug naar boven

Ligging

Toldijk ligt Z van Zutphen, ZO van Steenderen. De compacte dorpskern grenst in het O aan de N314. Het dorpsgebied omvat ook nog een stuk buitengebied. Dat grenst in het N aan de Wolfsstraat en de Dollemansstraat, in het W aan de Covikseweg, Leemstraat, Hardsteestraat en Lamstraat, in het Z aan de Groote Beek en in het O aan de Hengelose Beek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Toldijk 113 huizen met 750 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Toldijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Toldijk (2013).

- De rotonde bij zalencentrum Den Bremer heet sinds 2015 de Normaalrotonde. De Achterhoekse boerenrockband is eind 2015 gestopt met optreden. Ter gelegenheid van het afscheid is na afloop van het optreden in juni 2015 het straatnaambord onthuld door Alien Maalderink, voorzitter van jeugdsoos Flophouse, 40 jaar lang de thuishaven van Normaal in het laatste weekeinde van juni tijdens het popfestival Høken in Toldiek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Toldijk heeft 2 rijksmonumenten.

- Toldijk heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Het Achterhoeks Planetarium is gebouwd door de in 2010 overleden Henk Olthof. Het is alleen op afspraak te bezichtigen en tijdens publieksavonden, die op de site (die je vindt onderaan de pagina onder de link) staan aangekondigd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Oranjefeesten Toldijk organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

- De KUT-fuif (mei) is een jaarlijks 'schuurfeest', georganiseerd door de vriendengroep 'Kiek uut Toldiekers'.

- Trekkertrek Toldiek (op een zondag begin mei).

- Toldieks Feest (eind juni / begin juli), met o.a. popfestival Høken in Toldiek, sinds 2016 voor het eerst zonder de band Normaal.

- De Toldiek Tempel Party (1e zaterdag van augustus) is een jaarlijks tentfeest, georganiseerd door vriendengroep De Loldiekers.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Toldijk op Facebook.

- Oude foto's van Toldijk op de site van Historische Vereniging Steenderen.

- Tijdens de Dorpsschouw 2011 zijn maar liefst ca. 300 foto's gemaakt, waardoor je zo een mooie virtuele rondleiding door het buitengebied van het dorp kunt maken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Toldijk.

- Belangenvereniging: - Toldieks Belang.

- Dorpshuis: - Flophouse is eind jaren zestig begonnen als jongerencentrum, maar biedt tegenwoordig onderdak aan de Kinderclub, de Tienerclub, de soosavonden, de Volksdansclub en de Line Danceclub. 5 keer per jaar is er een groot evenement en maandelijks is er live-muziek. De naam is afgeleid van het nummer “Appleknockers Flophouse”, een hit uit 1971 van bluesband Cuby & The Blizzards. Appleknockers Flophouse is vrij vertaald zoiets als: Boerenkinkels’ Toko. Een prima naam dus. Het nummer wordt elke vrijdagavond als laatste nummer gedraaid, al zolang Flophouse bestaat. (aldus de site van Flophouse)

- Onderwijs: - Basisschool De Rank. Sinds 1872 is er een lagere school in Toldijk. De Rank heeft ook een Buitenschoolse Opvang (BSO).

- Sport: - SV Basteom is in 2013 ontstaan uit vv Baakse Boys en sv Steenderen en is de voetbalclub voor Baak, Bronkhorst, Olburgen/Rha, Steenderen en Toldijk.

- Zorg: - Bij Zorg- en recreatieboerderij De Bult in Toldijk zijn mogelijkheden tot sociale activering, arbeidstraining of een begeleide werkplek. Het werk op de boerderij is bedoeld om arbeidsritme en sociale contacten op te doen. Het kan ook zijn dat mensen naar de boerderij komen om bij te komen en zich te bezinnen op de toekomst. Het aanbod van zorgboerderij De Bult varieert van zorg tot arbeidsintegratie. Voor sommige deelnemers is het voldoende dat de sfeer en de omgeving hen goed doen. Bij andere deelnemers worden de vaardigheden van de deelnemers getraind, soms als opstap naar reguliere arbeid.

Zorgboerderij De Bult richt zich op dagbesteding voor mensen met een hulp- of zorgvraag. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot wonen voor mensen die zorg nodig hebben. Dit is mogelijk op een kamer met zorg in de boerderij of in een zorgunit in de verbouwde jongveestal. Het gaat er in ieder geval om te genieten van de sfeer en de ruimte, het contact met dieren, bezig te zijn in het groen, om te werken in het kader van een leer, werk- of reïntegratietraject en/of wonen.

Reactie toevoegen