Steenderen

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

GL gemeente Steenderen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Steenderen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Steenderen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Steenderen

Terug naar boven

Status

- Steenderen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Steenderen.

- Onder het dorp Steenderen valt ook de buurtschap Covik.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Steenderen ligt ZO van de stad Bronkhorst, de rivier de IJssel, de dorpen Brummen en Hall en het wijkdorp Rhienderen, Z van de stad Zutphen en het dorp De Hoven, ZW van de dorpen Baak, Wichmond, Vorden en Warnsveld, WNW van het dorp Hengelo, NW van de dorpen Toldijk, Keijenborg, Velswijk en Hummelo, NNW van de dorpen Hoog-Keppel en Laag Keppel, N van de dorpen Achter-Drempt en Voor-Drempt, NO van de dorpen Olburgen, Ellecom en Angerlo en de stad Doesburg, ONO van de dorpen Spankeren en Dieren en OZO van de dorpen Leuvenheim, Laag-Soeren en Eerbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Steenderen 468 huizen met 3.169 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 67/486 (= huizen/inwoners), het dorp Bronkhorst 56/344 (blijkbaar wordt Bronkhorst in 1840 geen stad genoemd...) en de buurtschappen Covik 35/216, Bakerweerd 9/48, Emmer 7/63, Rhoo 26/167, Olburgen 18/134, Laar 11/92, Toldijk 113/750 en Baak 126/869. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 950 huizen met ruim 2.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Historische Vereniging Steenderen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Steenderen heeft 16 rijksmonumenten.

- Steenderen heeft 73 gemeentelijke monumenten.

- Bronkhorstermolen.

- Gevelstenen in Steenderen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Burgemeester Kruijffbad heeft al 3x de titel 'Beste zwembad van Gelderland' gewonnen. En ze zijn zelfs al eens 2e van Nederland geweest. Het is naar eigen zeggen ook nog eens het warmste buitenzwembad van Gelderland (29 graden). Het overzichtelijke gezinsbad heeft dit bijzondere warme zwemwater doordat ze de restwarmte van buurman Aviko mogen gebruiken. Daardoor is het zwembad jaarlijks een grote trekker voor vele gezinnen niet alleen uit Steenderen maar ook elders uit de gemeente Bronckhorst en zelfs daarbuiten uit de rest van de Achterhoek. Behalve het uitzonderlijk warme zwemwater is er nog veel meer dat het zwembad zo populair maakt. Veel jonge gezinnen komen speciaal voor het peuterbadje: een kleurrijk, ondiep bad met leuke speelmogelijkheden. Ouders hebben vanuit hun luie stoel goed overzicht op hun kroost, indien gewenst onder een grote parasol. Aankleedkussens, box en zwemvleugels staan voor het grijpen. De weg naar het diepe bad heeft een gepaste afstand.

Behalve het peuterbad is er een ondiep bad met glijbaan en waterfontein, dit bad loopt uit in een diep zwembad met startblokken. Bij het diepe bad zit een prachtige stenen ‘tribune’ waar ouders kunnen zitten of liggen en tegelijkertijd een mooi overzicht hebben over het zwembad. De ruime ligweiden en vele speelruimtes en -toestellen, springkussen, tafeltennis, voet- en volleybalveldjes bieden talrijke mogelijkheden om heerlijk te spelen. En ze werken hard om het zwembad, de kleedkamers en de douches schoon te houden. Ze bakken patat en snacks op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Dit doen vrijwilligers die er zo goed als altijd zijn, maar helaas krijgen ze de planning niet altijd rond en op minder drukke dagen kiezen ze er ook weleens voor om niet te bakken. Wil je echt zeker weten of er patat is? Bel om teleurstellingen te voorkomen tel. 06-23505585. Maar broodjes en tosti's zijn er sowieso! Het zwembad is geopend van eind april tot begin september.

- In het in 2010 gereed gekomen natuurterrein Vreekolk van Staatsbosbeheer (bij de J. Oltmansstraat in Steenderen) kun je genieten van zompige graslanden vol wilde planten, in het voorjaar goudgekleurd door dotterbloemen. Deze zompige graslanden worden in Nederland steeds zeldzamer. Er is daarom gebruik gemaakt van de kansen die natuurterrein Vreekolk hiervoor biedt. Net als rivierduinen, doorbraakkolken, ruigtes, en ooibossen horen bloemrijke graslanden bij het typisch Nederlandse rivierenlandschap. Deze grote diversiteit maakt dat honderden plantensoorten, zeldzame insecten, bijzondere (broed)vogels en zoogdieren hier (weer) kunnen leven. Het nieuwe grasland vormt weer een geheel met soortgelijke natuurterreinen aan weerszijden van het gebied.

Sinds eind 2010 is hier weer goed te zien hoe de IJssel ooit door het landschap bij Steenderen liep. Een door weer en wind beschadigde populierenbeplanting heeft plaats gemaakt voor bloemrijke graslanden die de oude rivierloop markeren. In Nederland worden deze graslanden steeds zeldzamer. Ook is de met brandnetels begroeide strooisellaag van de bodem verwijderd en zijn boomstobben weggehaald zodat de natuur een begin kan maken met nieuwe begroeiing.

Terug naar boven

Links

- Sport: - SV Basteom is in 2013 ontstaan uit vv Baakse Boys en sv Steenderen en is de voetbalclub voor Baak, Bronkhorst, Olburgen/Rha, Steenderen en Toldijk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Steenderen alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen