Tilligte

Plaats
Dorp
Dinkelland
Twente
Overijssel

Tilligte Ootmarsumsestraat.jpg

Tilligte, Ootmarsumsestraat.

Tilligte, Ootmarsumsestraat.

tilligte_rk_kerk_simon_en_judas.jpg

Tilligte, RK Simon en Judaskerk

Tilligte, RK Simon en Judaskerk

tilligte_westerveldmol.jpg

Tilligte, Westerveld Möl

Tilligte, Westerveld Möl

tilligte_mariakapel_640x480.jpg

Tilligte, de in 2003 gebouwde Mariakapel is al snel na haar opriching uitgegroeid tot een bedevaartplaats waar van heinde en verre jaarlijks ca. 25.000 Mariavereerders en pelgrims naartoe trekken.

Tilligte, de in 2003 gebouwde Mariakapel is al snel na haar opriching uitgegroeid tot een bedevaartplaats waar van heinde en verre jaarlijks ca. 25.000 Mariavereerders en pelgrims naartoe trekken.

Tilligte

Terug naar boven

Status

- Tilligte is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Dinkelland. T/m 2000 gemeente Denekamp.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam van de inwoners
Waterpönskes. Het begrip 'waterpönskes' stamt uit de tijd dat het gebied tussen de Dinkelbrug en 'n öwerloat (landkruis bij Borgerink) bij hevige regenval regelmatig overstroomd was.

Oudere vermeldingen
1295 Tilgede, 1385 apud Tylghede, 1400 Tijlghede, 1457 Tellicht, 1478 Telligt.

Naamsverklaring
Betekent 'groep jonge eiken', vergelijk Telgt.(1)

Terug naar boven

Ligging

Tilligte ligt NW van Denekamp, ZO van Ootmarsum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Tilligte 85 huizen met 463 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op initiatief van de Dorpsraad is in 2016 het boek ‘Boerderijen in Tilligte en hun bewoners’ verschenen. De geschiedenis van het dorp is hoofdzakelijk gebaseerd op die van vele boerenerven door de eeuwen heen. Echter, steeds meer boerderijen hebben vooral de laatste halve eeuw hun functie als agrarisch bedrijf verloren. Waren er na de laatste wereldoorlog nog zo’n 80 boerderijen in bedrijf, momenteel zijn dat er nauwelijks nog 15. Dat is hetzelfde aantal als zo rond 1500.

Die enorme terugloop is het gevolg van vooral schaalvergroting binnen de gehele agrarische sector en dus niet specifiek in Tilligte en haar agrarische omgeving. Van die inmiddels vele beëindigde boerenbedrijven zijn nog legio verhalen en foto’s. Dat alles bij elkaar heeft geleid tot het initiatief een boek uit te brengen, waarin die oude, vroegere boerenhoeven plus de nog altijd in functie zijnde boerderijen in en rond het dorp beschreven worden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De N349 ter hoogte van Tilligte is in 2009 heringericht.

- Tilligte mocht tot 2015 10 nieuwe woningen bouwen. Over de periode van 2015 tot 2020 komen daar nog eens maximaal 9 huizen bij. Al met al zijn dat er 6 minder dan aanvankelijk in de gemeentelijke woonvisie van Dinkelland beoogd was.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tilligte heeft 5 rijksmonumenten.

- Tilligte heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- De RK Simon en Judaskerk is in 1916 gebouwd naar ontwerp van architect A. Kropholler uit Scheveningen.

- De in 2003 aan de Westenveldweg gebouwde Mariakapel is, mede door haar intieme en eigen karakter, al snel na haar opriching uitgegroeid tot een bedevaartplaats waar van heinde en verre jaarlijks ca. 25.000 Mariavereerders en pelgrims naartoe trekken. - Beschrijving van de Mariakapel te Tilligte en de bedevaarten op de site van het Meertens Instituut.

- De in 1864 gebouwde Westerveld Möl (Westerveldmolen, voorheen Brunninkhuismolen) is een achtkante beltkorenmolen. De molen is in de jaren dertig onttakeld, waarna alleen het onderste stuk van de romp overbleef. In 1984 is de molen aangekocht door Molenstichting Lattrop-Tilligte, die in totaal 4 molens in beheer heeft.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Waterpönskes (voor een verklaring van deze naam zie het hoofdstuk Naam).

- Klootschietwedstrijd om de Zuil van Tilligte op een zondag in februari.

- Touwtrektoernooi op een zondag in mei. Touwtrekvereniging Koapman is opgericht in 1981 en heeft een herenteam en een damesteam, die beide op hoog niveau spelen o.a. op EK's en WK's.

- Het Twents Oldtimer Festival (september) is een weekend vol oldtimers te midden van muziek, cultuur, trekkertrek en theater.

- Aan de Kloatschéétersmarathon (op een zaterdag in augustus) kan worden deelgenomen door alle georganiseerde en niet-georganiseerde kogelwerpers, klootschieters en recreanten. Het af te leggen parcours is ca. 9,5 km lang en bestaat geheel uit goede asfaltwegen.

- Kemveldloop (o.a. halve marathon) op een woensdag in augustus.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Beneden-Dinkeldal, beheerd door Natuurmonumenten, ligt N van Tilligte, langs de Kerspelweg en de rivier de Dinkel.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Tilligte.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Tilligte.

- Onderwijs: - Basisschool 'n Esch heeft ca. 80 leerlingen, die afkomstig zijn uit het dorp en het omliggende buitengebied. De school ligt in een rustige, groene omgeving en beschikt over een ruime speelplaats. De ruime lokalen zijn voorzien van digitale schoolborden. Het motto van de school is 'Onderwijs op maat in een veilig en geborgen klimaat'.

- Sport: - Voetbalvereniging DTC '07 (= Dinkelland Tilligte Combinatie) is opgericht in 2007 en heeft locaties in Lattrop en Tilligte. - Volleybalvereniging Ti Volley. - Klootschietersvereniging Ons Streven is opgericht in 1932.

- Zorg: - Aan de rand van Tilligte ligt de volledig nieuwgebouwde Boerderijcampus Erve Meinders. Op deze mooie locatie bieden ze allerlei vormen van opvang en leer- en werkplekken voor jongeren en volwassenen met een beperking of gedragsproblemen. Twaalf deelnemers wonen permanent op deze locatie van Boerderijcampus. Maar Erve Meinders heeft ook de leuke boerderijwinkel Werk in de Winkel, bakt de overheerlijke Koekjes van Eigen Deeg en organiseert activiteiten voor bedrijven en groepen.

Erve Meinders is er voor volwassenen vanaf 18 jaar met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische stoornis, maar ook voor mensen die vanuit Wajong, re-integratie- of leer-werktrajecten weer zinvol aan de slag willen. Mensen die prettig willen werken in een omgeving waar rust, aandacht, zorg en respect belangrijk zijn. De manege en Werk in de Winkel is voor iedereen toegankelijk, dus kom gezellig langs voor een kopje koffie of een origineel cadeautje. Ook voor kinderfeestjes en workshops, zorgeloos vergaderen, teambuilding, relatie- en kerstgeschenken en paardrijlessen kun je bij Erve Meinders terecht. - In oktober 2016 hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Erve Meinders bezocht, en kregen er uitleg over deze vorm van herbestemming van het platteland.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Tilligte.

Reactie toevoegen