Tijnje

Plaats
Dorp
Opsterland
Fryslân

Tijnje.JPG

Nu zijn we in Tijnje aangekomen.

Nu zijn we in Tijnje aangekomen.

Tijnje..JPG

Ook nog Tijnje.

Ook nog Tijnje.

Tijnje

Terug naar boven

Status

- Tijnje is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

- Onder het dorp Tijnje valt ook de buurtschap Ulesprong.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
De Tynje.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tijnje ligt OZO van de dorpen Aldeboarn, Nes en Akkrum, ZO van de dorpen Goëngahuizen en Grou, ZZO van het dorp De Veenhoop, ZZW van het dorp Nij Beets, ZW van de dorpen Beetsterzwaag, Boornbergum, Kortehemmen en de kern Drachten, W van de A7 en het dorp Hemrik, WNW van de dorpen Terwispel en Lippenhuizen, NW van de dorpen Gorredijk en Jonkerslân, NNW van het dorp Langezwaag, N van de dorpen Luxwoude en De Knipe, NNO van het dorp Heerenveen, NO van de dorpen Gersloot, Gersloot-Polder, Tjalleberd, Luinjeberd, Terband, Nieuwebrug, Haskerdijken en Vegelinsoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Tijnje 5 huizen met 14 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tijnje heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de Gereformeerde kerk (Rolbrêgedyk 6) en de romp van molen Nr. 1 van het 6e en 7e Veendistrict. Deze staat in buurtschap Ulesprong en wordt daarom aldaar beschreven.

- Molen Tjasker De Deelen.

- In het Eerste Nederlandse Opel Automuseum kun je ca. 50 Opels bewonderen, van bouwjaar 1931 tot 1975.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Iepenloftspul De Tynje brengt eens in de 3 jaar een reeks theatervoorstellingen in de openlucht, met talenten uit Tijnje en omstreken. De eerstvolgende keer is in 2019.

- Caravanfeest (weekend eind juli).

- Tynster Spektakel Weekend (2e weekend van september), met op zaterdag o.a. het Trekkerbehendigheidsfeest.

- Tynjerock (op een zaterdag in december).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Wispel in Tijnje is een prachtig natuurbad voor jong en ouder, met volop mogelijkheden voor recreatieve zwemmers en leszwemmers.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Tijnje.

- Nieuws: - Nieuws uit Tijnje op Facebook.

- Muziek: - Muziekvereniging De Bazuin. - Dweilorkest De Boljeiers zijn een stel enthousiasite muzikanten die graag voor een vrolijke noot zorgen tijdens feesten, festivals en andere plezierige bijeenkomsten.

- Sport: - v.v. Tijnje is een voetbalvereniging met ca. 175 leden die actief betrokken zijn bij de club. Het beleid is erop gericht een regionale ‘dorpsclub’ te zijn waar sfeer, vriendschap en sportiviteit voorop staan en waar ruimte is voor zowel prestatiegerichte als recreatieve sportbeoefening. De vereniging werkt op jeugdgebied samen met Wispolia uit Terwispel en THOR uit Lippenhuizen. WTTC staat voor Wispolia THOR Tijnje Combinatie. Reden voor deze samenwerking is het tekort aan jeugdspelers binnen deze verenigingen. Het gezamenlijk doel is om in alle leeftijdscategorieën met minimaal één jeugdteam in de competitie uit te komen. Op deze manier willen zij de jeugd van alle leeftijden de mogelijkheid bieden om te kunnen voetballen. Doel is ook om de jeugdspelers zoveel mogelijk voor de verenigingen te behouden, zodat er ook aanwas uit voortkomt voor het seniorenvoetbal.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Tijnje.

Reactie toevoegen