Sint Jan ten Heere

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

Sint Jan ten Heere

Terug naar boven

Status

- Sint Jan ten Heere is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Aagtekerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Mariekerke, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aagtekerke.

- De buurtschap Sint Jan ten Heere ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
‘Kerkwerve of Sint Jan ten Heere, eigenlijk Ten Heede, naar de Heede, Heide of woeste duinstreek, waarin het Sint Jansklooster werd opgetrokken’ (2).

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap ligt ZW van Aagtekerke, rond de kruising van de weg naar Westkapelle (Prelaatweg) met de Herenweg en de Geschieresweg.

- De Sint Jan ten Heere Sprink is een water dat evenwijdig loopt aan de genoemde weg, 1 km N ervan, in het verlengde van de Slotdreef. Het vormde een deel van de grens tussen de voormalige gemeenten Aagtekerke/Mariekerke en Domburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Sint Jan ten Heere niet vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger lag hier de commanderij Kerckwerve, van de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta. Het was waarschijnlijk onderdeel van een commanderij te Middelburg. In 1317 werd het Benedictinessenklooster Porta Coeli te Werendijke bij Zoutelande aan de commanderij verbonden. Het klooster bestaat al lang niet meer. In het verleden is er een buitenplaats voor in de plaats gekomen. Bij deze buitenplaats lag het hof Hazenberg, waar nu nog steeds een gracht en een woning met de naam 't Hof Hazenberg aan herinneren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijksmonumenten in deze buurtschap zijn het Hof Sint Jan ten Heere (Prelaatweg 84) en de vliedberg bij Hereweg nr. 2.

Reactie toevoegen