Mariekerke

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110717_2182_Plaatsnaambord_Mariekerke.jpg

Mariekerke heet volgens de atlas Klein Mariekerke, maar dat is een inmiddels verouderde naamgeving voor deze buurtschap om het destijds te onderscheiden van de gemeente Mariekerke (t/m 1996)

Mariekerke heet volgens de atlas Klein Mariekerke, maar dat is een inmiddels verouderde naamgeving voor deze buurtschap om het destijds te onderscheiden van de gemeente Mariekerke (t/m 1996)

DK_20110717_2180_Boerderij_kaasmakerij_te_Mariekerke.jpg

Mariekerke, boerderij annex kaasmakerij

Mariekerke, boerderij annex kaasmakerij

Mariekerke

Terug naar boven

Status

- Mariekerke is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Meliskerke. Per 1-7-1966 is de gemeente Mariekerke ingesteld, als samenvoeging van de gemeenten Aagtekerke, Grijpskerke en Meliskerke (dat de hoofdplaats werd van de nieuwe gemeente). De naam voor de gemeente zal waarschijnlijk gekozen zijn als neutrale naam (want niet zijnde een van de drie oude namen) en omdat deze plaats centraal in de nieuwe gemeente lag. De gemeente is in 1997 opgegaan in de gemeente Veere.

- Wapen van de voormalige gemeente Mariekerke.

- De buurtschap Mariekerke valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Meliskerke. De buurtschap heeft wel een eigen bebouwde kom met officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Maoriekerke.

Naamgeving
Van 1-7-1966 t/m 1996 heeft de buurtschap Klein-Mariekerke geheten, om verwarring met de in die periode gefunctioneerd hebbende gemeente Mariekerke te voorkomen. Na de herindeing van 1997 is het voorvoegsel Klein er weer vanaf gehaald, omdat sindsdien dat onderscheid niet meer nodig was.

Oudere vermeldingen
1235 kopie 1322 Ecclesia sancte Marie, 1343 Sente-Mariënkerke, 1472 Sinte Marienkerke.

Naamsverklaring
Genoemd naar de kerk, gewijd aan de H. Maagd Maria.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mariekerke ligt rond de gelijknamige weg en de Kruisweg, NO van Meliskerke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Mariekerke 23 huizen met 161 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Mariekerke is een prachtig voorbeeld van een 'gekrompen dorp' (= vanouds een dorp, waarvan de kerk verdwenen is, waardoor de plaats tot buurtschap is 'gedegradeerd'), waarvan er in Zeeland nog veel meer te vinden zijn. De parochie wordt in de archieven voor het eerst vermeld genoemd in het eerste kwart van de 14e eeuw. De kerk is, zoals de naam van de huidige buurtschap al doet vermoeden, gewijd aan de Heilige Maagd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarschijnlijk in de voor Walcheren zeer woelige jaren 1572/1574, is de kerk aan flarden geschoten. Het gebouw raakt geleidelijk verder in verval. De laatste restanten zijn vermoedelijk in de 18e eeuw afgebroken.

- Beschrijving Mariekerke op de site van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 is de vermoedelijk tot dan nog enige voorziening van de buurtschap, de brievenbus, verwijderd. De handtekeningenactie van inwoner Lein de Wolf, die honderden brieven en kaarten per jaar verstuurt, mocht niet baten. Inwoners en toeristen in de buurtschap moeten hun post in het vervolg in Meliskerke in de brievenbus doen. De papieren postverzending loopt namelijk al jaren terug. PostNL gaat daarom het aantal brievenbussen terugbrengen van 19.000 naar 10.000.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De 2,4 meter hoge vliedberg bij de kruising Kelderweg - Mariekerkseweg dateert uit de 10e/12e eeuw en is het enige rijksmonument in de buurtschap.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kom in een weekend begin januari (vrijdag en zaterdag 10-16 uur) lammetjes knuffelen tijdens de Lammetjesdagen op Kaasboerderij Mariekerke (huisnr. 24, tel. 0118-551333). Heel veel jonge lammetjes en andere boerderijdieren. Diverse andere activiteiten.

Terug naar boven

Literatuur

- In 1994 is het boek 'Mariekerke van 1900 tot nu. Kijk op 100 jaar Aagtekerke, Grijpskerke en Meliskerke' verschenen (auteur P. Davidse, uitg. Van Geyt). 95 pag., hardcover, 21,5 x 30 cm, met veel historische foto`s.

Terug naar boven

Links

- Tennisclub Walcheren heette voorheen Tennisvereniging Mariekerke. Weliswaar ligt het complex van de club formeel, voor het postadres, nét buiten de buurtschap, op grondgebied van Aagtekerke, maar het ligt wel veel dichterbij de buurtschap dan bij het dorp Aagtekerke, dus we kunnen ons voorstellen dat men meer band met de buurtschap ervaart en daar oorspronkelijk de vereniging naar genoemd heeft.

Reactie toevoegen