Rozenburg (Noord-Holland)

Plaats
Buurtschap
Haarlemmermeer
Noord-Holland

rozenburg200 [640x480].jpg

Rozenburg, de Nederlands Gereformeerde kerk, in 2006 afgebroken voor de uitbreiding van Schiphol

Rozenburg, de Nederlands Gereformeerde kerk, in 2006 afgebroken voor de uitbreiding van Schiphol

Rozenburg (Noord-Holland)

Terug naar boven

Status

- Rozenburg is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

- De buurtschap Rozenburg heeft een eigen postcode (1437) en plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistratie BAG en is daarmee een formele woonplaats.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Rozenburg.

Naamsverklaring
Recente naam met modieus karakter.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rozenburg ligt O van Hoofddorp, direct Z van Schiphol, O van de splitsing A5/A4, rond de kruising Kruisweg / Aalsmeerderweg en verder noordwaarts langs de Aalsmeerderweg. Vlak achter de rij huizen aan de Aalsmeerderweg ligt een van de startbanen van Schiphol.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners. Rozenburg is beduidend groter geweest - in 1985 had het nog 325 inwoners - maar een deel van de bebouwing is verdwenen voor de uitbreiding van Schiphol en voor bedrijfsgebouwen.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschappen Boesingheliede, De Hoek, 't Kabel en Rozenburg hebben een vrijwel identieke ontstaansgeschiedenis. Langs dwarswegen in de polder kregen daggelders bij de verkoop van de drooggemaakte gronden in 1853 de gelegenheid een stukje grond te kopen om een woning op te bouwen. De woningen waren met bruggetjes over een sloot te bereiken. Nadat alle percelen verkocht waren, was verdere groei onmogelijk. Het aantal inwoners bleef daardoor altijd gering. Vroeger kenden deze plaatsjes voorzieningen als een kruidenier en een café, tegenwoordig is het draagvlak daarvoor vaak te gering. Veel van de oorspronkelijke lintbebouwing is door vernieuwing verdwenen. Mede door de geluidsoverlast van de nabijgelegen startbaan ('bulderbaan') neemt de bewoning in de buurtschap af. Het gebied is sterk in opkomst als bedrijfslocatie.

De buurtschap Rozenburg heeft enige bloei gekend door de aanwezigheid van de halte Aalsmeerderweg aan de spoorlijn Aalsmeer-Haarlem (1912-1936). Vanaf dit station liep de Duitse lijn naar Schiphol Oost. Deze lijn werd speciaal in de oorlog aangelegd voor de bevoorrading munitie en luchtafweer op Schiphol. Dit gebeurde over het hoofdbaanvak Utrecht-Amsterdam/Nieuwersluis.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Nederlands Gereformeerde kerk van Rozenburg uit 1926 is - na 14 jaar onderhandelen - in 2006 afgebroken voor de uitbreiding van Schiphol. Als compensatie heeft Schiphol een kerk voor de Ned. Ger. Gemeente gebouwd in het Z van de buurtschap gelegen dorp Rijsenhout.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het stationsgebouw (Aalsmeerderweg 511), met opschrift Aalsmeerderweg op de gevel, is bewaard gebleven.

- Monumentale panden in Rozenburg zijn - volgens het Monumenten Inventarisatie Project MIP uit 1993 - Aalsmeerderweg 369 (boerderij), 373 (woning), 505/507 (woning), 512 (boerderij) en 577 (tuinhuisje).

Reactie toevoegen