Oudendijk (Woudrichem)

Plaats
Dorp
Woudrichem
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Oudendijk..jpg

Oudendijk in Het Land van Heusden en Altena.

Oudendijk in Het Land van Heusden en Altena.

Oudendijk (2).JPG

Oudendijk aan een ouderwets klinkerweggetje.

Oudendijk aan een ouderwets klinkerweggetje.

Oudendijk (3).JPG

Oudendijk in de voorjaars zon.

Oudendijk in de voorjaars zon.

Oudendijk (Woudrichem)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oudendijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oudendijk

Terug naar boven

Status

- Oudendijk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Woudrichem.

- Oudendijk heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Oudendijk 'in' Woudrichem.

Terug naar boven

Ligging

Oudendijk ligt W van Woudrichem, O van Sleeuwijk, rond de Oudendijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Oudendijk 40 huizen met 312 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Oudendijk ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Basisschool Oudendijk bestaat sinds 1879 en is eerst een openbaar dorpsschooltje geweest. Na sluiting, vanwege te weinig leerlingen, is er een doorstart gemaakt en is de school verder gegaan als een school voor neutraal bijzonder onderwijs. Tegenwoordig komen de leerlingen niet alleen uit Oudendijk, maar uit het gehele Land van Heusden en Altena, zoals Woudrichem, Sleeuwijk, Uitwijk, Giessen, Rijswijk, Andel, Almkerk, Werkendam en Babyloniënbroek.

- In het Z van Oudendijk heeft vroeger een dorpje genaamd Honswijk gelegen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- W van Oudendijk ligt aan het eind van de Jan Spieringweg, gezien vanuit Oudendijk, hoeve Kraaiveld. De komende jaren wordt N en Z van deze hoeve (tot aan de weg De Roef) het nieuwe landgoed Kraaiveld ontwikkeld. Het totale gebied beslaat 73 hectare. Door de aanleg van landgoed Kraaiveld ontstaat door herstructurering en herverkaveling ruimte en toekomst voor twee agrarische bedrijven. Eén van deze boerderijen (hoeve Kraaiveld) heeft een ecologische bedrijfsvoering en wordt verbreed tot zorgboerderij Kraaiveld met een gemengd biologisch bedrijf. Op basis van oude kaarten krijgt landgoed Kraaiveld weer zijn oorspronkelijke uitstraling. Onderdelen van het nieuwe landgoed zijn een loofbos, verschillende lanen, diverse zichtlijnen, bloemrijke graslanden en een nieuw landhuis (Slot Kraaiveld). Dit slot zal verrijzen op het erf van de huidige, te verplaatsen, Hoeve Kraaiveld. De Roefse Laan komt terug en zal door de aanplant van vier rijen notenbomen uitgroeien tot een monumentaal landschapselement. De Roefse Laan en de laan van het nieuwe slot naar de Kraaiveldse Stoep aan de Merwededijk vormen de belangrijkste aders voor de recreatieve ontsluiting, die plaats heeft in de vorm van diverse wandelpaden. De financiering van het project geschiedt voor een groot gedeelte door de realisatie van 8 'fortwoningen' bij Oudendijk, en van het nieuwe slot. Het eigentijdse fort sluit ook door de vormgeving goed aan bij het project Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Reactie toevoegen