Oud-Sabbinge

Plaats
Buurtschap
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

Oud-Sabbinge

Terug naar boven

Status

- Oud-Sabbinge is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Wolphaartsdijk.

- De buurtschap Oud-Sabbinge valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wolphaartsdijk.

- Het wapen van Oud-Sabbinge (drie golvende blauwe baren op een zilverwit veld) heeft model gestaan voor veel wapens van Zeeuwse dorpen (waaronder Wolphaartsdijk) en steden en voor het wapen van de provincie Zeeland. Het illustreert dat dit een van de oudste Zeeuwse dorpen is.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
Sabbingers noemen hun woonplaats 't Ouweland, omdat de Oud-Sabbingepolder 1000 jaar achtereen bewoond is geweest.

Bijnaam
Tot ver in de 20e eeuw heeft Oud-Sabbinge als bijnaam het Klompendorp, een verwijzing naar de toenmalige relatieve armoede op 't Ouweland.

Oudere vermeldingen
1208 Sabbinge, 1216 Sabbingen, 1342 Zabbinghe. Op oude kaarten - bijv. op de kadastrale kaart van 1832 - komt ook de naam Oude Dorp voor.

Naamsverklaring
- Waarschijnlijk 'bij de lieden van de persoon Sabbo (een verkorting van namen als het Oudengelse Sabreht)'. Het huidige Sabbinge is begin 16e eeuw gebouwd op de plek waar eerder het oude Sabbinge (waarop de oude vormen betrekking hebben) bij de St. Felixvloed van 1530 in de golven is verdwenen.(1)
- (2) stelt: Sabbinge werd pas oud na de inpoldering van de Nieuw-Sabbingepolder in 1692. Voor de naam bestaan drie verklaringen. De eerste gaat uit van vroegere heersers. Daar zou een Saxbald bij gezeten kunnen hebben. Sabbe is een afkorting van die naam. Het achtervoegsel 'inge' betekent in dit geval 'behorend tot'. De Sabbingers behoren dan tot de stam van Saxbald. De tweede verklaring start bij de vroegere geografische structuur van het eiland Wolphaartsdijk. Een 'sabb' is een klein bootje. Een 'inge' is een kreek. In Sabbinge kon je met de boot naar de overkant van de kreek. De derde verklaring wijst ook in de richting van een waterloop (in drassig land). 'Sabbe' zou dan zijn afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord 'sabbig' (= sappig, soppig, drassig).

Terug naar boven

Ligging

Oud-Sabbinge ligt W van Wolphaartsdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840() is sprake van een "dorp Ouddorp en buurtschap Oud-Sabbinge" met samen 63 huizen en 386 inwoners (dat 'dorp' was niet Wolphaartsdijk want dat heette in die tijd Oostkerke). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 90 huizen met ca. 230 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oud-Sabbinge wordt voor het eerst vermeld in 1208, toen het al een heerlijkheid was met groot aanzien. Het is een voormalig ringdorp, in welker midden de kerk stond. Deze kerk is in 1806 gesloopt. De funderingen van de kerk zijn in 1977 opgegraven. Aan de hand van deze gegevens is een reconstructie van de funderingen gemaakt in een fraai plantsoen.

- Tijdens opgravingen in 2010 in Oud-Sabbinge is een meer dan 100 jaar oud flesje gevonden waarin cocaine heeft gezeten. Vroeger had dat een andere toepassing dan tegenwoordig: het was destijds bij de apotheek verkrijgbaar als pijnbestrijder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud-Sabbinge heeft 1 rijksmonument, zijnde kasteel Het Hoge Huis (Kasteelstraat 2), een stenen huis met traptoren, door restauratie teruggebracht tot meer oorspronkelijke (wellicht 16e-eeuwse) vormen.

- Korenmolen De Haas is in 1928 deels afgebrand. De molenromp heeft een Deutz dieselmotor van 33pk. In heel Zeeland zijn nog maar 3 van deze motormaalderijen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De fietsroute Kunst & Crearoute (weekend in de 1e helft van juli) voert je door de schilderachtige dorpjes Wolphaartsdijk en Oud Sabbinge. Diverse kunstenaars en creatievelingen laten je op verschillende adressen hun kunsten zien op het gebied van o.a. schilderen, beeldhouwen, dichten, tuinieren en boetseren.

- Op een zaterdag begin augustus is er in Oud-Sabbinge de Dag van 't Ouweland. Dit is een dag vol activiteiten zitten zoals het kwalleballen, ringsteken met sjezen, een gezellige markt, oude tractoren, wereldkampioenschap Pottelillen en nog veel meer. Voor nadere informatie zie de site van de buurtvereniging (zie bij Links).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Pal ten noorden van Oud-Sabbinge komt een 3 hectare groot bos. Het gebied dient als compensatie voor de toekomstige uitbreiding van een camping, waarvoor een bestaand dorpsbos moet sneuvelen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oud-Sabbinge, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oud-Sabbinge (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De Facebookpagina Cineac Oud-Sabbinge van inwoner Wiert Omta doet verslag van actuele ontwikkelingen in de buurtschap, en verhaalt ook in tekst en beeld over het verleden. Als 'lokale omroep' verzorgt zij uitzendingen op het internet en soms op een groot scherm op de Ring in het dorp.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging 't Ouweland.

- Zorg en welzijn: - "Wij spreken van Zorgkwekerij Vogelvlucht, omdat wij ons bedrijf in Oud-Sabbinge bij Wolphaartsdijk begonnen zijn als kwekerij van bloeiende planten, in het begin voornamelijk Spaanse margrieten. Inmiddels zijn wij uitgegroeid tot een grote kwekerij van vele verschillende teelten, met onze voorjaarsbloemen als hoogtepunt. Je kunt bij ons in de bloeiperiode talloze eenjarige en meerjarige bloeiers en hortensia's kopen, direct van de kwekerij. Wij bieden onze klanten daarbij goede service: niet grootschalig, maar wel met degelijk vakmanschap. Wij kunnen je adviseren m.b.t. de kenmerken, zoals hoogte en kleur, de verzorging van je plant en op welke standplaats in je tuin, op je balkon of in huis deze het best tot zijn recht komt.

Sinds 2006 bieden we bij onze kwekerij ook dagbesteding aan kinderen en (jong)volwassenen met o.a. Autisme Spectrum Stoornissen (ASS), ADHD, psycho-sociale problematiek en LVB. Ook bieden wij logeeropvang en in beperkte mate wonen voor mensen met een laag-complexe zorgvraag. Ons motto is: 'niets moet, alles mag'. Dit behoeft natuurlijk enige uitleg en nuancering. Dankzij de veelheid aan mogelijkheden op en rondom de zorgkwekerij is er voor elk van onze deelnemers wel wat wils. Deelnemers die dol zijn op dieren kunnen zich uitleven met het uitlaten en het borstelen van de honden, de konijntjes, de ezels en pony's, het voeren en het helpen uitmesten van de stallen en eieren rapen bij onze kippen. Anderen kunnen in onze ruime kantine naar behoefte o.a. knutselen, schilderen, tekenen, samen praten of een spelletje doen. Deelnemers met groene vingers zijn welkom om te helpen in de kassen van de kwekerij en in de (moes)tuin. Ligt de interesse meer bij klussen op het erf, houthakken of -zagen en timmerwerkzaamheden, is hier ook volop mogelijkheid toe.

Een en ander vindt plaats onder deskundige begeleiding van professionele zorgverleners, volgens een vooropgesteld plan en met een doelstelling. Wij hebben regels en werken met afspraken, waarbij wij er echter naar streven onze deelnemers het gevoel te geven van keuzevrijheid en eigen regie. 'Niets moet alles mag' staat bij ons voor denken in kansen in plaats van verplichtingen. Vanwege de prachtige ligging van onze zorgkwekerij bij Oud-Sabbinge, in de natuur nabij het Veerse Meer, kunnen wij in ons aanbod naast de dagbestedingsmogelijkheden op de kwekerij zelf, voor onze activiteiten ook gebruik maken van de omgeving. Afhankelijk van het weer kunnen we wandelingen maken door het Zeeuwse polderlandschap, fietsen, ritjes maken met ons paard en wagen en in de zomermaanden ook kanoën en zwemmen."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oud-Sabbinge.

Reactie toevoegen