Wolphaartsdijk

Plaats
Dorp
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

wolphaartsdijk kerkstraat ca 1910 [640x480].jpg

Wolphaartsdijk Kerkstraat ca. 1910

Wolphaartsdijk Kerkstraat ca. 1910

ZL gemeente Wolphaartsdijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Wolphaartsdijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Wolphaartsdijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Wolphaartsdijk

Terug naar boven

Status

- Wolphaartsdijk is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Wapen van de voormalige gemeente Wolphaartsdijk.

- Onder het dorp Wolphaartsdijk vallen ook de buurtschappen Blauwewijk, Oud-Sabbinge, Oude Veerdijk, Planketent en Sluis De Piet.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wolphaartsdijk ligt Z van het Veerse Meer en ligt verder ZO van het dorp Geersdijk, ZZO van het dorp Kortgene, ZW van het dorp Kats, W van het dorp Wilhelminadorp, NW van de stad Goes en het dorp Kloetinge, N van het dorp 's-Heer Arendskerke en de A58, NO van het dorp Lewedorp en ONO van de steden Arnemuiden en Middelburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Wolphaartsdijk 206 huizen met 1.281 inwoners, verdeeld in het dorp Oostkerke 143/895 en het dorp Ouddorp en de buurtschap Oud-Sabbinge samen 63/386. Tegenwoordig omvat het dorp Wolphaartsdijk ca. 900 huizen met ca. 2.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Oostkerke is in 1334 verdwenen en herbouwd in 1370 na herdijking van de Oosterlandpolder. Later is de naam veranderd in Wolphaartsdijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wolphaartsdijk heeft 6 rijksmonumenten.

- Wolphaartsdijk heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Het in 2011 onthulde oorlogsmonument op het Wolfertsplein is opgericht ter nagedachtenis aan zes dorpsbewoners die in de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands-Indië en in Korea zijn gesneuveld.

- Molen De Hoop.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De fietsroute Kunst & Crearoute (weekend in de 1e helft van juli) voert je door de schilderachtige dorpjes Wolphaartsdijk en Oud Sabbinge. Diverse kunstenaars en creatievelingen laten je op verschillende adressen hun kunsten zien op het gebied van o.a. schilderen, beeldhouwen, dichten, tuinieren en boetseren.

- Fietsrommelroute (op een zaterdag in juli).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wolphaartsdijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Het Samenspel is een samenwerkingsschool waar iedereen welkom is die de identiteit respecteert. De basis van de school ligt in de Openbare school de Achthoek en de Christelijke Ichthusschool. Uitgangspunt is om vanuit deze nieuwe identiteit boeiend, betekenisvol onderwijs te realiseren. Waar leerlingen en leerkrachten leren van elkaar en met elkaar in een omgeving waar vertrouwen, respect, ontmoeting, acceptatie en veiligheid kernwoorden zijn. Dit geven ze vorm vanuit de volgende kernwaarden van de organisatie: Verscheidenheid, Verbinding, Duurzaamheid, Talenten en Sprankelend.

- Zorg: - Zorgkwekerij Vogelvlucht.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wolphaartsdijk.

Reactie toevoegen