Oeffelt

Plaats
Dorp
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

DK_20110411_3696_Windmolen_De_vooruitgang_Oeffelt.jpg

Oeffelt, Korenmolen 'De Vooruitgang'

Oeffelt, Korenmolen 'De Vooruitgang'

DK_20110411_3719_Windmolen_De_vooruitgang_Oeffelt.jpg

Oeffelt, wiekenas met houten tandwiel in Korenmolen 'De Vooruitgang'

Oeffelt, wiekenas met houten tandwiel in Korenmolen 'De Vooruitgang'

NB gemeente Oeffelt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oeffelt in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oeffelt in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oeffelt

Terug naar boven

Status

- Oeffelt is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1993.

- Wapen van de voormalige gemeente Oeffelt.

- Onder het dorp Oeffelt vallen ook de buurtschappen De Rijtjes, Haart (deels), Hoogeind, Krolhoek en Werveld (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
"Tijdens het Pruissisch bestuur Uffelt".()

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp de Leemkuul, en de carnavalsvereniging heet De Leemknèjers. Beide namen hebben te maken met de steenfabriek die vroeger in Oeffelt heeft gestaan. De stenen werden gemaakt van klei oftewel leem. De stenen moesten ook worden gevormd = knèjen. De klei werd bij de Maas weggehaald, waar zodoende een leemkuul ontstond.

Terug naar boven

Ligging

Oeffelt ligt ZO van Cuijk, N van Boxmeer en grenst in het N en O aan de Maas. O langs het dorp loopt de beek Oeffeltse Raam, die helemaal tot aan Vierlingsbeek loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft dorp en gemeente Oeffelt 151 huizen met 910 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oeffelt, kun je terecht bij Stichting Heem en Historie (die voor zover ons bekend nog geen website heeft), p/a Beatrixstraat 31, 5441 AX.Tel. 0485-361245, contactpersoon: H. de Bruin (secretaris).

- Verhalen over de geschiedenis van Oeffelt op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oeffelt heeft 13 rijksmonumenten.

- Oeffelt heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Vooruitgang.

- Gevelstenen in Oeffelt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De onder Links beschreven Wandelsportvereniging Un Endje Um organiseert door het jaar heen 4 jaarlijkse wandeltochten, te weten: de WinterTinteltenenTocht (op een zondag in januari). Afstanden 5 tot 25 km. De MeidoornBloesemTocht (op een zondag in mei). Afstanden 5 tot 30 km. De Maas en Viltmars (op een zondag in juli). Afstanden 5 tot 50 km. En de HerfstieZwerftieTocht (op een zondag in oktober). Afstanden 5 tot 25 km.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Leemknèjers.

- Op een zaterdag in mei is er de Durpskwis Oeffelt (in 2017 voor de 2e keer). Samen met een team beantwoord je vragen over het dorp en algemene vragen. Er is ook een geheime opdracht. Met maar liefst 27 teams en ongeveer 450 deelnemers was de opkomst in 2017 wederom grandioos. De energie en het enthousiasme waarmee de teams de vragen en opdrachten beantwoorden is telkens weer geweldig om te zien.

- Kermis (oktober).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oeffelt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - De Kleppenburg is een multifunctioneel dorpshuis en biedt daardoor vele gebruiksmogelijkheden. Je kunt er o.a. terecht om te vergaderen, of cursussen te geven. Koffietafels van 15 tot 150 personen zijn mogelijk in elke aan te passen sfeer. Maar er is bijv. ook ruimte voor muziekles, ballet of om gezellig te feesten of te dansen van Carnaval tot Country.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Het Telraam biedt ook onderdak aan BSO Springplank.

- Muziek: - Fanfare Vriendenkring.

- Sport: - v.v. De Zwaluw (voetbal) heeft ca. 400 leden, is opgericht in 1918 en gaat in 2018 dus het 100-jarig bestaan vieren. - Tennisvereniging. - BC Veerkracht is een veelzijdige badmintonvereniging met mogelijkheden voor iedereen, van beginnend recreant tot gevorderde badmintonspeler. - Volleybalclub Argos. - Wandelsportvereniging Un Eindje Um is opgericht in 1963. Het is een prachtig verhaal hoe het destijds zo gekomen is en hoe de eerste jaarlijkse wandeltocht verlopen is. Wij laten je hiervan graag meegenieten en laten hierover toenmalig secretaris A. Elders aan het woord: "Het was in oktober 1961 dat de toenmalige burgemeester J. Stuy ons, Jan Horsten en Leo Heurkens zaliger gedachtenis en ondergetekende, benaderde met het verzoek een wandelmars in Oeffelt te gaan organiseren. Stuy was een enthousiast wandelsport liefhebber en liep vele marsen her en der in het land en had al vele malen de Nijmeegse Vierdaagse tot een goed eind gebracht. Wij hadden dus een goede adviseur ter beschikking en daarom hoefden wij niet lang na te denken en gingen dus aan de slag. De werkzaamheden bestonden uit: De diverse afstanden vaststellen, routen bepalen en uitzetten, een passende naam bedenken, doorgangsvergunningen aanvragen bij de gemeente Gennep, Bergen en Boxmeer, medailles, groepsherinneringen, raambiljetten bestellen, inschrijfformulieren maken etc. etc.

Door gebruik te maken van relaties hadden wij kunnen regelen dat de wandelaars onderweg werden getrakteerd op een rolletje King pepermunt en bij de finish werden onthaald op warme knakworst. Kortom, wij vonden dat wij met z’n drietjes goed ons best hadden gedaan en werden steeds nieuwsgieriger hoe het allemaal zou gaan lopen. Op de vastgestelde startdatum werden wij wakker en kregen de schrik van ons leven, want het regende pijpenstelen, het waaide en het was zo koud dat wij dachten dat de eerste Maas en Viltmars letterlijk in het water zou vallen. Burgemeester Stuy kwam op die bewuste zondagmorgen op het startbureau in Café De Wijngaard, zag aan onze gezichten dat wij het niet meer zagen zitten en heeft ons toen bemoedigend toegesproken zodat wij toch weer optimistisch de komst van de wandelaars zaten af te wachten. Wonder boven wonder kwamen er, ondanks het slechte weer, toch nog bijna 1000 deelnemers aan het startbureau, tot grote opluchting van het driemanschap. En zo hielden wij in juni 1963 de 1e Maas en Viltmars letterlijk ten doop."

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Bij Ondernemersvereniging Oeffelt zijn ca. 60 ondernemers aangesloten. Onder de link vind je daar een overzicht van.

- Zorg: - De in 1999 opgerichte kleinschalige Zorgboerderij den Urling biedt een grote variatie aan werkzaamheden voor mensen met een zorgvraag. Ze verzorgen paarden, koeien, schapen, varkens, ezels, geiten, kippen, konijnen, vogels en een cavia. Ze werken in de moestuin en bloementuin, in de boomgaard, op het erf, in de weilanden en in de kantine. Ook is er veel ruimte voor recreatieve activiteiten zoals skelteren, paardrijden en fietsen, knutselen of handwerken. En dagelijks wandelen ze met de honden in het aangelegen natuurgebied de Oeffeltse Meent. Op Zorgboerderij den Urling kunnen ook certificaten worden behaald zoals een 'kippen diploma' voor deelnemers die graag willen leren omgaan met kippen. Maar ook een 'kruiwagen rijbewijs' voor het goed leren hanteren van een kruiwagen. Elke maand wordt een deelnemer in het zonnetje gezet met het certificaat 'De Opsteker van de Maand'.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oeffelt.

Reacties

(1)

Toen ik de eerste keer in Oeffelt kwam, was ik met de auto. Maar toen ik de Gennepse brug over de Maas over was, begon ik spontaan weg te zakken in de modder. Wat bleek: de weg die vanaf Gennep tot de Gennepse grens met fraai asfalt is bestraat, hield per direct op toen ik de Oeffeltse grens passeerde en varanderde in een modderweg waar alle auto's in wegzakten. De Oeffeltenaren die met een onverstaanbaar dialect uit de prehistorie tot mij toe kwamen snapten niet dat ik in een doodnormale auto zat. Ze dachten volgens mij dat ik op een of ander stalen koe reed. Het viel mij ook op dat er op Oeffelts grondgebied geen enkel stenen huis te vinden was. Alleen hutten van leem die constant in elkaar zakten. Al met al is voor mij gebleken de tijd in Oeffelt 500 jaar stil heeft gestaan. Er is geen enkele vorm van ontwikkeling of techniek. Elektriciteit ontbreek er zelfs. Dus voor mensen die Oeffelt willen bezichtigen: ga niet met de auto, maar neem uw stevigste regenlaarzen mee.

Reactie toevoegen