Odiliapeel

Plaats
Dorp
Uden
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Odiliapeel

Terug naar boven

Status

- Odiliapeel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Uden.

- Onder het dorp Odiliapeel valt ook een klein deel van de buurtschap Peelsehuis (één pand).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Odiliapeel grenst in het W aan Volkel, in het N aan Vliegbasis Volkel en Zeeland, in het NO aan Mill, in het O aan Wilbertoord, in het ZO aan Landhorst en in het Z aan Venhorst en Boekel, en ligt OZO van Uden, NO van Veghel en N van Gemert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Odiliapeel omvat ca. 790 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan Odiliapeel (2009).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Odiliapeel heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Schapendag (2e zondag van juli).

- Jeugdvakantieweek (augustus).

- Peelseproms (weekend eind november).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Odiliapeel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Odiliapeel.

- Nieuws: - Ons Periodiekske is in 1975 begonnen als een eenvoudig gestencild maandblad voor Odiliapeel waarmee organisaties, verenigingen en individuen op een vlotte en aangename manier met elkaar kunnen communiceren. Was het in de beginperiode een kwestie van behelpen, tegenwoordig wordt alles gemaakt met moderne middelen, wat de kwaliteit van het blad zeer ten goede komt. Trouwe vrijwilligers spannen zich in om van Ons Periodiekske tekens weer een blad te maken dat voor iedere lezer de moeite waard is, want ook in de toekomst willen ze absoluut meer blijven dan een reclameblad. Het laten verschijnen van Ons Periodiekske vereist tijd, energie en creativiteit, maar ook financiële middelen. In dit opzicht leveren de jaarlijkse 'contributies' van de ontvangers en giften van de verenigingen samen met de trouwe adverteerders een wezenlijke bijdrage aan de verschijning van het maandblad. Via de link is Ons Periodiekske ook online te lezen (ook oudere nummers en jaargangen).

- Onderwijs en kinderopvang: - In 2016 is het 60 jaar oude gebouw van voorheen de Odiliaschool, later Basisschool Den Dijk, vervangen door het nieuwbouwcomplex van Integraal Kindcentrum (IKC) Den Dijk.

- Jeugd en jongeren: - Stichting Jeugdwerk Odiliapeel (SJO) organiseert diverse activiteiten voor de jeugd in het dorp, waaronder de maandelijkse tieneravonden Peelhonk (voor de jeugd van 10 t/m 15 jaar) en de jaarlijkse Jeugdvakantieweek. - Stichting Jongerenraad Odiliapeel (JO) zet zich in voor actuele onderwerpen die voor jongeren van 12-30 jaar in het dorp belangrijk zijn.

- Muziek: - Muziekvereniging St. Marcellus.

- Sport: - Volleybalvereniging Terraveen Forzato Combinatie speelt in sporthallen in Odiliapeel, Venhorst en Volkel. - Voltigevereniging De Wittegheit richt zich op het in teamverband beoefenen van voltigesport door jeugd en jongeren. Hierbij staan plezier en prestatie centraal, naast talentontwikkeling en ieders persoonlijke ontwikkeling. Juist het trainen in teamverband wordt door veel leden en ouders als meerwaarde gezien. Ze hebben momenteel 9 teams, van de hoogste klasse tot aan de beginners. Ze trainen 1 á 2 keer per week, afhankelijk van het niveau van de teams. Daarnaast organiseren ze ook regelmatig andere activiteiten voor de leden en geïnteresseerden (zoals een instuif, BBQ etc.). Lijkt voltige jou een leuke sport? Kom dan een keertje kijken bij de trainingen op zaterdagmiddag (adres: Koolmeesstraat 2, Odiliapeel).

Reactie toevoegen