Noordwolde (Groningen)

Plaats
Dorp
Bedum
Duurswold
Groningen

noordwolde GR nh kerk [640x480].jpg

Noordwolde GR NH kerk

Noordwolde GR NH kerk

Noordwolde (Groningen)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noordwolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Noordwolde is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Bedum.

- Onder het dorp Noordwolde vallen ook de buurtschappen Plattenburg en Willemsstreek.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Noordwòl.

Oudere vermeldingen
1840 Noord-Wolde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Noordwolde grenst in het W aan Adorp, in het N en O aan Bedum en in het Z aan Zuidwolde, en ligt N van de stad Groningen, NNO van Noorderhoogebrug, ONO van Dorkwerd, NO van Leegkerk, ZW van Sauwerd en Winsum, ZW van Sint Annen, W van Ten Boer, WNW van Thesinge, NW van Noorddijk, Garmerwolde, Ruischerbrug en Meerstad en NNW van Middelbert en Engelbert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Noordwolde 47 huizen met 275 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 115 huizen met ca. 290 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Noordwolde anno 1828 door de toenmalige schoolmeester.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Noordwolde heeft 4 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) dorpskerk is een romano-gotische kerk met een rechtgesloten koor en stamt uit de 13e eeuw. De oorspronkelijke RK kerk werd na de Reductie van Groningen in 1594 protestant. In 1621 wordt het gebouw gerestaureerd, waarbij de bouwvallig geworden gewelven worden afgebroken. Er worden steunberen geplaatst en er komen spitsboogvensters. Het kerkgebouw wordt sinds 1639 gedomineerd door een gotische kerktoren met een opvallende ui-vormige torenspits, een zogeheten 'siepel'. Als verbinding tussen de kerk en de toren komt er een travee. Tegelijkertijd krijgt de kerk een hoger dak en een tongewelf. De kerk maakt deel uit van de Hervormde Gemeente Noordwolde - Zuidwolde.

De Paul en An Moerman Stichting zet zich in om het historische Huisz.*- / Freytag- / Lohmanorgel in de Dorpskerk te Noordwolde in de belangstelling te brengen en te houden.
* Deze naam staat bovenin de homepage van de site. Wij vermoeden dat dit een tikfout is en dat ze daar Hinsz mee bedoelen, maar wij hebben die site nog niet doorgelezen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Activiteitenkalender Noordwolde.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Woldstee.

- Sport: - v.v. Noordwolde (voetbal).

- Zorg: - Zorgboerderij `n Goudstee. - Zorgboerderij De Golden Raand (Wolddijk 65) heeft sinds 2015 ook een ijsmakerij en is daarmee de eerste ijsboerderij in de provincie Groningen. De ijsmakerij en de verkoop van het ijs leveren een bijdrage aan een zinvolle daginvulling van de cliënten, en het beoogt een nieuwe bron van inkomsten te realiseren om de mensen een plek te blijven bieden wanneer hun indicatie evt. niet verlengd wordt. De ijsboerderij is dagelijks geopend van 10-17 uur (evt. langer bij mooi weer).

- Genealogie: - Lidmaten van de kerk te Noordwolde 1675-1811. - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Noordwolde.

Reactie toevoegen