Wijdewormer

Plaats
Buurtschap
Wormerland
Laag Holland
Noord-Holland

Wijdewormer..jpg

In de verte zien we Wijdewormer

In de verte zien we Wijdewormer

NH gemeente Wijdewormer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Wijdewormer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Wijdewormer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Wijdewormer

Terug naar boven

Status

- Wijdewormer is een buurtschap en polder in de provincie Noord-Holland, in de streek Laag Holland, gemeente Wormerland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Wapen van de voormalige gemeente Wijdewormer.

- Omdat het dorp Neck in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen, ligt dat voor de postadressen sindsdien 'in' Wijdewormer (postcode 1456), zijnde de toenmalige gemeentenaam, waardoor die plaats groter lijkt dan ze is. In de praktijk is Neck de hoofplaats van de polder, en kun je de plaatsnaam Wijdewormer beschouwen als buurtschap, buitengebied om het dorp Neck heen, en geogratisch gezien vallend onder dat dorpsgebied. Eigenlijk had het qua postcode dus andersom moeten zijn: een eigen postcode voor het dorp Neck, waaronder dan ook de buurtschap Wijdewormer valt. Zoals dat in ons land de meest gebruikelijke methode is. Maar kennelijk heeft die gemeente destijds verzuimd dat goed te regelen... (hint: hetzelfde effect kan natuurlijk alsnog worden bereikt door de plaatsnaam in de bestaande postcode te veranderen).

Terug naar boven

Geschiedenis

De polder Wijdewormer is ontstaan in 1626 door inpoldering van dDe Wormer, een door vissers en handelslui bevaren meer. Men ging ter visvangst vanaf het dorp Neck, dat al in de 12e eeuw bestond. De polder en voormalige gemeente kent een lange en boeiende geschiedenis, die uitvoerig en uitstekend beschreven is door haar eigen geschiedschrijvers: Piet Gans, bestuurslid van de Stichting; Cees van Dalsem, oud-hoofdredacteur WijdeWormer Journaal; Jo Haller, voormalig loco-burgemeester. Onder de link vind je een pagina met o.a. links naar 2 publicaties van de heren Haller en Van Dalsem, die op die manier deels online zijn te lezen (en via die links ook in boekvorm zijn te bestellen).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden en cultureel erfgoed

- Wijdewormer heeft 1 rijksmonument.

- Wijdewormer heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Wat je afbreekt, komt nooit meer terug; daarom moet je proberen het goede uit het verleden te behouden en een nieuwe toekomst te geven. Om deze reden is in 2009 Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer opgericht. Met hulp van vele sympathisanten beogen ze emoties om te zetten in positieve daden en zo mooie dingen te behouden en nieuwe te laten ontstaan. Het bestuur richt zich daarbij niet alleen op behoud van gebouwen, maar ook van de geschiedenis en de gebruiken. De plaatselijke cultuur dus, in hun werkgebied; het gebied van postcode 1456, oftewel het dorp Neck plus de buurtschap, polder en voormalige gemeente Wijdewormer.

Zij zijn niet tegen vooruitgang - integendeel. Ze houden van hun polder en willen dat die vooruitgang wordt ingezet om wat goed is te behouden. Niet alleen voor de bewoners van de polder Wijdewormer, maar ook voor al degenen die er op bezoek zijn. Die komen fietsen, wandelen, schaatsen en varen - al naar gelang het jaargetijde. Kortom: om blijvend te kunnen genieten van de mooie polder Wijdewormer en zijn cultuur. De eerste actie van de stichting (en de reden voor de oprichting) was het voorkomen van de sloop van een dorpsbeeld bepalende stolp, de tweede het behoud van een historische zoutloods. Maar zoals in de 1e alinea reeds geschetst, gaat het de stichting niet alleen om het materiële erfgoed, maar ook om het immateriële erfgoed.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoalbums van evenementen in Neck en Wijdewormer.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij Jocobreebaart in Wijdewormer is een kleine melkveehouderij met 35 koeien, 60 schapen, 80 kippen en ander kleinvee. Zij bieden dagbesteding en logeeropvang aan kinderen en volwassenen met een beperking. Welkom zijn mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met een autistische stoornis, mensen met een psychische of psychiatrische achtergrond en leerlingen uit het speciaal onderwijs. De boerderij heeft een samenwerkingsverband met Stichting Landzijde.

Reactie toevoegen