Markelosebroek

Plaats
Buurtschap
Hof van Twente
Twente
Overijssel

Markelosebroek wagen van Markelosebroek tijdens het Dorpsfeest 2009 [640x480].JPG

Markelosebroek, voor de optocht tijdens het dorpsfeest bouwen alle buurtschappen een wagen, hier op de foto Markelosebroek tijdens de optocht 2009

Markelosebroek, voor de optocht tijdens het dorpsfeest bouwen alle buurtschappen een wagen, hier op de foto Markelosebroek tijdens de optocht 2009

Markelosebroek

Terug naar boven

Status

- Markelosebroek is een buurtschap en streek in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Hof van Twente. T/m 2000 gemeente Markelo.

- De buurtschap Markelosebroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Markelo.

- De buurtschap heeft sinds 2010 weer - witte - plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom. De oude plaatsnaamborden waren rond 2001 verdwenen in verband met de gemeentelijke herindeling. De borden met ´gemeente Markelo´ en het wapen van die gemeente waren immers niet meer van toepassing. Helaas zijn toen tegelijkertijd de buurtschapsbordjes die eronder waren gemonteerd, ook verwijderd. Maar dat is dus in 2010 weer goedgemaakt.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
De inwoners van deze buurtschap heten in het dialect Brookleu.

Alternatieve spelling
In 2010 heeft de buurtschap officiële plaatsnaamborden gekregen met de spelling van de plaatsnaam als één woord. Dus is dat de kennelijke voorkeursspelling. Soms wordt de buurtschap echter ook als Markelose Broek gespeld (bijvoorbeeld, weliswaar niet eenduidig, op de site van de buurtvereniging).

Oudere vermeldingen
1840 Markelerbroek. De streeknaam wordt in de Topografische atlas Overijssel (1) nog steeds met sch geschreven, omdat voor veldnamen de spellingen nooit formeel zijn gemoderniseerd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap en streek Markelosebroek ligt ZW van Markelo, tussen de Schipbeek in het N en de grens met de provincie Gelderland die 2 km Z van de Schipbeek parallel aan die beek loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Markelosebroek 29 huizen met 175 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeenteraad van de gemeente Hof van Twente heeft op 3 maart 2011 een streep getrokken door het plan voor de realisatie van een varkenscluster / Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in Markelosebroek. Er was in de raad geen meerderheid meer voor het plan voor de concentratie van 6 varkensbedrijven. De gemeenteraad nam een motie aan om alle voorbereidende werkzaamheden rond het varkenscluster te staken. Vereniging Varkenscluster Markelo Nee heeft zich hier jarenlang voor ingezet. Echt definitief afgeblazen is het plan pas met de uitspraak van de Raad van State d.d. 22 mei 2013 (de varkensboeren waren namelijk tegen het besluit van de gemeenteraad in beroep gegaan).

Terug naar boven

Bezienswaardgheden

- De televisietoren van Markelo, aan de Larenseweg in de buurtschap Markelosebroek, is in 1959 gebouwd ter ondersteuning van de televisie- en radiozenders. Hij staat meer dan 23 centimeter uit het lood. Een miniatuurversie van deze toren staat in Madurodam in Den Haag. De toren is tegenwoordig nog 'maar' 148 meter hoog. - In 2007 is de toren namelijk 25 meter ingekort nadat het analoge televisiesignaal uit de lucht is gehaald.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging Brooktoneel brengt jaarlijks in februari een nieuw stuk op de planken.

- Paasvuur.

- Brookfeest (weekend in juli).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Markelosebroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Markelosebroek op Facebook.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Markelosebroek is opgericht in 1979 en organiseert door het jaar heen zowel wekelijkse activiteiten als jaarlijkse evenementen.

- Onderwijs: Brookschole. - Geschiedenis van de Brookschole. "Er is een alternatief! Zet de stap naar kleinschalig onderwijs. U bent van harte welkom om te ontdekken hoe bijzonder de sfeer en hoe modern het onderwijs op de Brookschole is. Ontdek zelf de meerwaarde van kleinschalig onderwijs: tijd, aandacht en betrokkenheid leidt tot hogere prestaties; kwalitatief en modern onderwijs; planmatig en doelgericht. En nog heel veel meer.

Elke leerling en elke ouder kan een plek vinden binnen onze school. Zowel leerlingen, leerkrachten en ouders voelen zich veilig en (h)erkend binnen de Brookschole. Wij bieden als school kwalitatief hoogstaand onderwijs. Dit hebben wij bijvoorbeeld verankerd in het uitgangspunt: ‘Groot waar het moet, klein waar het kan!’ Wij kijken naar mogelijkheden, kansen en opbrengsten. Kinderen leren op verschillende manieren; handelend, ontdekkend, samenwerkend of zelfstandig. Wij willen klein blijven, en groots werken. Wij zijn een klein team en kunnen hierdoor effectief onderwijs geven. Op de Brookschole passen wij onderwijs aan aan het niveau van de leerlingen. Door deze aanpak willen wij onze opbrengsten verhogen. Verder werken wij planmatig en doelgericht aan onze opbrengsten en kwaliteiten.

Een ander uitgangspunt is: ‘Waarom moeilijk doen, als het samen kan!’ Kinderen kunnen goed functioneren als de samenwerking tussen school en thuis goed verloopt. Wij stimuleren de betrokkenheid van ouders, samen kunnen wij de kinderen ondersteuning geven die nodig is om zich als compleet mens te leren ontwikkelen. Wij hebben samen met de leerlingen en ouders een gedeelde verantwoordelijkheid. Op deze manier kunnen de kinderen functioneren in de wereld van nu en van morgen." Aldus de website van de school.

Reactie toevoegen