Markelosebroek

Plaats
Buurtschap
Hof van Twente
Twente
Overijssel

Markelosebroek wagen van Markelosebroek tijdens het Dorpsfeest 2009 [640x480].JPG

Markelosebroek (buurtschap van Markelo). Voor de optocht tijdens het Dorpsfeest bouwen alle buurtschappen een wagen, hier op de foto Markelosebroek tijdens de optocht 2009.

Markelosebroek (buurtschap van Markelo). Voor de optocht tijdens het Dorpsfeest bouwen alle buurtschappen een wagen, hier op de foto Markelosebroek tijdens de optocht 2009.

Markelosebroek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Holterberg.

- Boek hier je bungalow op Landal Twenhaarsveld.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Markelosebroek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Markelosebroek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Markelosebroek.

Terug naar boven

Status

- Markelosebroek is een buurtschap en streek in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Hof van Twente. T/m 2000 gemeente Markelo.

- De buurtschap Markelosebroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Markelo.

- De buurtschap Markelosebroek heeft sinds 2010 weer - witte - plaatsnaamborden en ligt dus buiten de bebouwde kom. De oude plaatsnaamborden waren rond 2001 verdwenen in verband met de gemeentelijke herindeling. De borden met ´gemeente Markelo´ en het wapen van die gemeente waren immers niet meer van toepassing. Helaas zijn toen tegelijkertijd de buurtschapsbordjes die eronder waren gemonteerd, ook verwijderd. Maar dat is dus in 2010 weer goedgemaakt.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
De inwoners van Markelosebroek heten in het dialect Brookleu.

Alternatieve spelling
In 2010 heeft Markelosebroek officiële plaatsnaamborden gekregen met deze spelling. Dus is dat de kennelijke voorkeursspelling. Soms wordt de buurtschap echter ook als Markelose Broek gespeld (bijvoorbeeld, weliswaar niet eenduidig, op de site van de buurtvereniging).

Oudere vermeldingen
1840 Markelerbroek. De streeknaam heet in de Topografische atlas Overijssel (1) nog steeds Markeloschebroek, omdat voor veldnamen de spellingen nooit formeel zijn gemoderniseerd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap en streek Markelosebroek ligt ZW van Markelo, tussen de Schipbeek in het N en de grens met de provincie Gelderland die 2 km Z van de Schipbeek parallel aan die beek loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Markelosebroek 29 huizen met 175 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeenteraad van de gemeente Hof van Twente heeft op 3 maart 2011 een streep getrokken door het plan voor de realisatie van een varkenscluster / Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in Markelosebroek. Er was in de raad geen meerderheid meer voor het plan voor de concentratie van 6 varkensbedrijven. De gemeenteraad nam een motie aan om alle voorbereidende werkzaamheden rond het varkenscluster te staken. Vereniging Varkenscluster Markelo Nee heeft zich hier jarenlang voor ingezet. Echt definitief afgeblazen is het plan pas met de uitspraak van de Raad van State d.d. 22 mei 2013 (de varkensboeren waren namelijk tegen het besluit van de gemeenteraad in beroep gegaan).

Terug naar boven

Bezienswaardgheden

- De televisietoren van Markelo, aan de Larenseweg in de buurtschap Markelosebroek, is in 1959 gebouwd ter ondersteuning van de televisie- en radiozenders. Hij staat meer dan 23 centimeter uit het lood. Een miniatuurversie van deze toren staat in Madurodam in Den Haag. De toren is tegenwoordig nog 'maar' 148 meter hoog. In 2007 is de toren 25 meter ingekort nadat het analoge televisiesignaal uit de lucht is gehaald.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Brookfeest (weekend in juli).

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Markelosebroek heeft haar onderkomen in de Brookschole. - Geschiedenis van de Brookschole.

Reactie toevoegen