Maasvlakte

Bedrijventerrein
Rotterdam
Zuid-Holland

Maasvlakte [640x480].jpg

Rotterdam, Maasvlakte

Rotterdam, Maasvlakte

Maasvlakte vuurtoren [640x480].JPG

Maasvlakte, de vuurtoren, officieel Kustlicht Maasvlakte geheten.

Maasvlakte, de vuurtoren, officieel Kustlicht Maasvlakte geheten.

Maasvlakte vuurtoren gedicht [640x480].JPG

Maasvlakte, gedicht van Max Dendermonde op de vuurtoren.

Maasvlakte, gedicht van Max Dendermonde op de vuurtoren.

Maasvlakte 2 uitzicht op Yangtzehaven.jpg

Maasvlakte 2, panorama met uitzicht op de Yangtzehaven

Maasvlakte 2, panorama met uitzicht op de Yangtzehaven

Maasvlakte 2 Prinses Maximaweg en viaduct.jpg

Maasvlakte 2, Prinses Maximaweg en -viaduct

Maasvlakte 2, Prinses Maximaweg en -viaduct

Maasvlakte 2 plattegrond.jpg

Plattegrond van Maasvlakte (lichtgrijs) en Maasvlakte 2 (donkergrijs)

Plattegrond van Maasvlakte (lichtgrijs) en Maasvlakte 2 (donkergrijs)

Maasvlakte

Terug naar boven

Status

- De Maasvlakte is een havengebied en bedrijventerrein in de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam.

- Voor de gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) is 'Maasvlakte Rotterdam' een formele 'woonplaats' (hoewel wij het vermoeden hebben dat er niet gewoond wordt maar dat het alleen een bedrijventerrein is). Het heeft ook een eigen postcode (3199) en 'plaatsnaam' Maasvlakte Rotterdam in het postcodeboek. Soortgelijke situaties gelden overigens ook voor de Rotterdamse havengebieden Prinsesseplaat, Botlek en Europoort en het Groningse havengebied Eemshaven.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam ligt voor de hand: het is een grote vlakte in de monding van de Maas, die hier in het laatste gedeelte weliswaar Nieuwe Waterweg heet (en een stukje terug ter hoogte van Rotterdam: Nieuwe Maas).

Terug naar boven

Ligging

De Maasvlakte ligt in het uiterste W van de gemeente Rotterdam, Z van Hoek van Holland. De Maasvlakte is het begin van de Betuweroute en de N15, die even verderop overgaat in de A15.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Maasvlakte is in de jaren zestig aangelegd. De Maasvlakte is gebouwd door het leggen van een ringdijk waarbinnen zand uit de Noordzee is opgespoten. In 1973 meerden de eerste schepen af.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De afgelopen jaren is de Maasvlakte uitgebreid met de Tweede Maasvlakte, tegenwoordig Maasvlakte 2 geheten. Rotterdam is de grootste haven van Europa en qua grootte de 5e haven van de wereld. Door de aanleg van Maasvlakte 2, waarbij meer dan 200 miljoen kuub zand uit de Noordzee is opgespoten, wil het die positie behouden en versterken. De aanleg is in 2008 van start gegaan en in 2012 gereed gekomen. Koningin Beatrix heeft op 11 juli 2012 officieel het laatste stukje van de zeewering van Maasvlakte 2 gesloten. Door de aanleg van Maasvlakte 2 is het havengebied van Rotterdam 20 procent groter geworden en ligt de Nederlandse kustlijn ter plekke ca. 3,5 km verder in zee dan voorheen. Aan de noordkant, langs de vaargeul naar de haven, is een harde zeewering aangelegd met natuursteen en circa 20.000 betonblokken van 40 ton per stuk. Aan de zuidkant is met zand een zachte zeewering opgespoten. Deze bestaat uit strand en duinen. De zeewering van Maasvlakte 2 heeft een totale lengte van 11 kilometer. Maasvlakte 2 wordt in de komende jaren geleidelijk ingevuld, naar gelang de behoeften van de markt. Naar verwachting is het gebied rond 2030 volledig in gebruik.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De vuurtoren die hier staat, officieel Kustlicht Maasvlakte geheten, dateert uit 1974 en is de opvolger van het Kustlicht Hoek van Holland, dat door de uitbreiding van de havens op de Maasvlakte onvoldoende zichtbaar was geworden. Op de toren vindt u een gedicht van Max Dendermonde over de toren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De actuele ontwikkelingen op de Maasvlakte kunt u bekijken in Informatiecentrum FutureLand (gratis toegankelijk).

- De Noordzee tussen Engeland en Nederland was tienduizenden tot miljoenen jaren geleden een steppelandschap waar mamoeten, neushoorns en hyena's leefden. Hun tanden, kiezen en botten liggen nu op en onder de oppervlakte van het opgespoten strand. De bewegingen van de zee leggen steeds weer iets nieuws bloot. Voor archeologen en paleontologen is dit een uniek gebied. Walter Langendoen uit Oostvoorne zoekt hier dagelijks naar fossielen, die in Futureland worden tentoongesteld. Een keer in de maand, op een zondag van maart t/m juni, kunt u ook met Walter vanuit Futureland op fossielenexpeditie.

- Langs de Prinses Maximaweg (parallel langs de Maasvlakteweg) is een 5 km lang strand aangelegd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasvlakte (online te bestellen).

Reactie toevoegen