Loete

Plaats
Buurtschap
Alphen aan den Rijn
Groene Hart
Zuid-Holland

loete_collage.jpg

Loete, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Loete, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Loete

Terug naar boven

Status

- Loete is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn. T/m 1990 gemeente Hazerswoude. In 1991 over naar gemeente Rijnwoude, in 2014 over naar gemeente Alphen aan den Rijn.

- De buurtschap Loete valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hazerswoude-Dorp.

- De buurtschap Loete heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes Loeteweg kunt herkennen dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1615 Corte Loete, 1639 Corn Loete. Deze laatste vermelding is een verschrijving.

Naamsverklaring
Zie Loet.(1) Een inwoner van de buurtschap vult hier op aan: "Een loet is een driehoekig werktuig dat bij het vervenen werd gebruikt. De vorm van het stukje land 'Corte Loete' is ook driehoekig, net als het land bij de Loet in de Krimpenerwaard en bij de Loetweg bij Zwammerdam."

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loete ligt Z van Alphen aan den Rijn, NW van Boskoop, in het ZO dorpsgebied van Hazerswoude-Dorp, rond de Loeteweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Loete 7 huizen met 37 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Wij, Stefan Bakker en Maartje Koek, hebben in december 2016 een kwekerij in de Hazerswoudse buurtschap Loete (Dijkgraafweg 18) gekocht om hier een zorgkwekerij van te maken. De kwekerij heeft 8 jaar braak gelegen en er was dus veel werk te doen. We zijn gelijk aan de slag gegaan om alle spullen van het vorige bedrijf op te ruimen en er voor te zorgen dat er gewerkt kon gaan worden. Naast heel veel ruiten vervangen te hebben in de kassen, en een nieuw dak op de schuur te hebben gemaakt, was er ook nog al het onkruid waar 8 jaar niks aan gedaan was. We hebben de kwekerij schoon en veilig gemaakt en zijn in juni 2018 begonnen met onze Zorgkwekerij Smaak. Op de kwekerij hebben wij verschillende werkzaamheden, die erg uiteenlopen. De meeste werkzaamheden vinden plaats in de groentetuin/bloementuin of bij de kruiden. De dieren op de kwekerij worden ook elke dag verzorgd en dit wordt meegenomen in het dagprogramma.

Onze zorgkwekerij onderscheidt zich doordat wij de prioriteit geven aan zorg boven productie. Bovendien is het de bedoeling om kleinschalig te blijven en te gaan voor kwaliteit voor onze medewerkers. Op onze kwekerij kunnen onze medewerkers de rust en ruimte vinden die ze nodig hebben en de gezelligheid opzoeken als daar behoefte aan is. Wij willen onze medewerkers benaderen zonder ze in een hokje te plaatsen en willen samen op zoek naar zijn of haar talenten. Welke werkzaamheden vinden plaats op de kwekerij: onderhoud aan de kruidenplanten; onderhoud gebouwen en terrein; stek steken; zaden zaaien; onkruid wieden; bloemen kweken en verkopen; werk in de groentetuin; water geven; verkoopkar onderhouden; verzorging van de 25 kippen; verzorging van de pony's; knutselen; dagelijkse taken in de huishouding; hout bewerken."

Reacties

(2)

De oudere vermelding is niet "Corn Loete" maar "Corte Loet". Een loet is een driehoekig werktuig dat bij het vervenen werd gebruikt. De vorm van het stukje land 'Corte Loet' is ook driehoekig, net als het land bij de 'Loet' in de Krimpenerwaard en bij de 'Loetweg' bij Zwammerdam.

Dank voor uw reactie. Op zich hebben wij als plaatsbeschrijvers geen mening over (mogelijke) plaatsnaamverklaringen, omdat het niet ons vak is. Dat laten wij graag over aan de naamsverklaringsdeskundigen, die daar met een geografische en taalkundige bril naar kijken op grond van de oudste vermeldingen en de specifieke ligging van het object in die tijd. Doorgaans beschikken zij ook over de archiefstukken waar die oude vermeldingen in staan. Ik zal het in ieder geval aan de naamsverklaarders doorgeven, opdat zij het nog eens kunnen checken. Een van de twee spellingen moet een lees- of overnamefout zijn, zou je denken.
Aanvulling:
Ik heb een reactie gekregen van de hierboven vermelde bron. Inmiddels hebben ze een nog oudere vermelding gevonden, die ik nu hierboven heb vermeld, en waar inderdaad sprake is van 'Corte'. Zij stellen in de actuele editie van hun werk dat de vermelding 'Corn' uit 1639 een schrijffout is.

Reactie toevoegen