Loete

Plaats
Buurtschap
Alphen aan den Rijn
Groene Hart
Zuid-Holland

loete_collage.jpg

Loete, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Loete, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Loete

Terug naar boven

Status

- Loete is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn. T/m 1990 gemeente Hazerswoude. In 1991 over naar gemeente Rijnwoude, in 2014 over naar gemeente Alphen aan den Rijn.

- De buurtschap Loete valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hazerswoude-Dorp.

- De buurtschap Loete heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes Loeteweg kunt herkennen dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1639 Corn Loete.

Naamsverklaring
Zie Loet. De vermelding uit 1639 komt overeen met het bekende toponiem Molenbeek, korn betekent 'molen'.(1) Een inwoner van de buurtschap reageert hierop: "De oudere vermelding is niet 'Corn Loete' maar 'Corte Loet'. Een loet is een driehoekig werktuig dat bij het vervenen werd gebruikt. De vorm van het stukje land 'Corte Loet' is ook driehoekig, net als het land bij de 'Loet' in de Krimpenerwaard en bij de 'Loetweg' bij Zwammerdam."

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loete ligt Z van Alphen aan den Rijn, NW van Boskoop, in het ZO dorpsgebied van Hazerswoude-Dorp, rond de Loeteweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Loete 7 huizen met 37 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Reacties

(2)

De oudere vermelding is niet "Corn Loete" maar "Corte Loet". Een loet is een driehoekig werktuig dat bij het vervenen werd gebruikt. De vorm van het stukje land 'Corte Loet' is ook driehoekig, net als het land bij de 'Loet' in de Krimpenerwaard en bij de 'Loetweg' bij Zwammerdam.

Dank voor uw reactie. Op zich hebben wij als plaatsbeschrijvers geen mening over (mogelijke) plaatsnaamverklaringen, omdat het niet ons vak is. Dat laten wij graag over aan de naamsverklaringsdeskundigen, die daar met een geografische en taalkundige bril naar kijken op grond van de oudste vermeldingen en de specifieke ligging van het object in die tijd. Doorgaans beschikken zij ook over de archiefstukken waar die oude vermeldingen in staan. Weet u zeker dat uw spelling van 1639 klopt? Ik zal het in ieder geval aan de naamsverklaarders doorgeven, opdat zij het nog eens kunnen checken. Een van de twee spellingen moet een lees- of overnamefout zijn, zou je denken.

Reactie toevoegen