Kerk-Avezaath

Plaats
Dorp
Buren Tiel
Betuwe
Gelderland

kerk-avezaath_collage.jpg

Kerk-Avezaath, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Kerk-Avezaath, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Kerk Avezaath..jpg

Het zo landelijke Kerk-Avezaath

Het zo landelijke Kerk-Avezaath

Kerk-Avezaath

Terug naar boven

Status

Kerk-Avezaath is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, in grotendeels gemeente Buren, deels gemeente Tiel. T/m 1977 gemeente Zoelen.

Terug naar boven

Ligging

De dorpskern van Kerk-Avezaath ligt W van de A15 en valt onder de gemeente Buren, het buitengebied van het dorp ligt O van de A15 en is bij de herindelingen van 1978 middels grenscorrectie naar de gemeente Tiel overgegaan. Om ze van elkaar te kunnen onderscheiden hebben beide delen een eigen postcode gekregen: 4012 = dorp gem. Buren en 4017 = buitengebied gem. Tiel. Precies andersom dus als bij het nabijgelegen Kapel-Avezaath.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kerk-Avezaath 53 huizen met 449 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp onder de gemeente Buren ca. 560 huizen met ca. 1.400 inwoners en ca. 60 huizen met ca. 145 inwoners in het buitengebied onder de gemeente Tiel. Bij elkaar zijn dit ca. 620 huizen met ca. 1.545 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Kerk-Avezaath op de lokale dorpssite.

- Geschiedenis van Kerk-Avezaath (naar onderen scrollen op de pagina tot je bij dit dorp bent).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ca. eenderde deel van de Inwoners van Kerk-Avezaath heeft bij hevige regenval al lange tijd last van water in kelders en kruipruimten, aan beide kanten van de stroomrug. De overlast dateert al van de jaren zeventig en tachtig, toen er woningen zijn gebouwd op de komgronden. In die tijd zijn ook veel sloten gedempt, waar men nu de nadelen van ondervindt. De bodem van het dorp laat bovendien het water slecht door. Er is sprake van een dikke kleilaag en die kun je niet zomaar doorprikken, daar zijn hoge kosten aan verbonden. Een nieuw rioleringsstelsel is te kostbaar en niet haalbaar. Roelofs Advies en Ontwerp heeft in 2011 een actieplan gemaakt, waarbij de bewoners zijn betrokken.

- Dorpsplan Kerk-Avezaath.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kerk-Avezaath heeft 13 rijksmonumenten.

- Kerk-Avezaath heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- De St. Lambertuskerk is in 1999 overgdragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken en maakt tegenwoordig deel uit van de Protestantse Streekgemeente tussen Lek en Linge.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Lentefeest (weekend in april) met op vrijdag en zaterdag een feestavond en op zondag een markt en rommelmarkt. Het Lentefeest trekt in totaal ca. 10.000 bezoekers.

- De Oranjevereniging verzorgt activiteiten op Koningsdag en op 4 en 5 mei.

- Kerk-Avezaath neemt jaarlijks met een corsowagen deel aan het Fruitcorso Tiel. Onder de link kun je hun activiteiten volgen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kerk-Avezaath (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Bewonersvereniging Kerk-Avezaath is opgericht in 2007 en in de afgelopen jaren gegroeid tot een van de actiefste in de regio. De Bewonersvereniging zet zich in voor de dorpsbelangen en haar bewoners in de breedste zin van het woord. Het lidmaatschap kost slechts 5 euro per jaar.

- Onderwijs: - Basisschool De Kastanjehof in Erichem is na afloop van schooljaar 2016-2017 gesloten. De school is gefuseerd met Basisschool De Daverhof in Kerk-Avezaath. Op die locatie is de fusieschool verder gegaan onder de naam Basisschool De Blinker. Er waren weliswaar nog geen acute problemen, maar gezien de bevolkingskrimp die in deze regio de komende jaren wordt voorzien, "kun je beter het dak reparen als de zon schijnt", aldus directeur Mark van der Pol van onderwijskoepel BasisBuren. "Op elke school is bijvoorbeeld specifieke expertise nodig op gebied van taal, rekenen, ict en gedrag." Dat kan beter worden georganiseerd met iets grotere scholen dan voorheen het geval was. Voor nadere informatie zie de 1e link.

- Sport: - Paardrijvereniging De Roskam is een van de grootste rij- en menverenigingen in de Betuwe.

- Zorg: - Zorgboerderij Stichting Thedinghsweert.

Reactie toevoegen