Kapel-Avezaath

Plaats
Dorp
TielBuren
BetuweTielerwaard
Gelderland

Kapel Avezaath.jpg

Het kerkje van Kapel-Avezaath.

Het kerkje van Kapel-Avezaath.

Kapel-Avezaath

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kapel-Avezaath.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kapel-Avezaath.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kapel-Avezaath.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kapel-Avezaath (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kapel-Avezaath is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, in grotendeels gemeente Tiel, deels gemeente Buren. T/m 1977 gemeente Zoelen.

- Bij de gemeentelijke herindeling van 1978 is de gemeentegrens Buren-Tiel ter plekke langs de A15 gelegd (voorheen liep de gemeentegrens Zoelen-Tiel ter plekke langs de Linge). Daarom is de dorpskern van Kapel-Avezaath met de buurtschap Bergakker in de gemeente Tiel komen te vallen, en het buitengebied van het dorp W van de A15 onder de gemeente Buren. Dat deel heeft een eigen postcode (4016) gekregen (om het van het dorp-deel in de gemeente Tiel - met postcode 4013 - te kunnen onderscheiden) en daarmee de woonplaatsnaam Kapel-Avezaath (met op sommige plattegronden de toevoeging 'Buren' er achter) behouden. Bij het dorp Kerk-Avezaath is iets soortgelijks gebeurd maar dan precies andersom, omdat dat dorp immers W van de A15 ligt.

- Onder het dorp Kapel-Avezaath vallen ook de buurtschappen Bergakker en Tweesluizen.

Terug naar boven

Ligging

Kapel-Avezaath ligt W van Tiel, ZO van Buren en grenst in het Z en O aan de Linge, In het N aan de N834 en in het W aan de A15 (met dien verstande dat er dus ook nog een stuk buitengebied van het dorp W van de A15 ligt in de gemeente Buren).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kapel-Avezaath 60 huizen met 447 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 870 inwoners, waarvan ca. 500 in de dorpskern, ca. 170 in het N buitengebied in de gemeente Buren, en ca. 200 in de buurtschap Bergakker.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis Kapel-Avezaath (naar onderen scrollen op de pagina tot u bij Kapel-Avezaath bent).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kapel-Avezaath heeft 3 gemeentelijke monumenten in de gemeente Buren.

- Kapel-Avezaath heeft 2 gemeentelijke monumenten in de gemeente Tiel.

Kerk
De hervormde Agathakerk kerk is een grotendeels bepleisterde zaalkerk, met schip uit de 14e eeuw, een hoger laat-gotisch koor uit midden 16e eeuw en een geveltoren uit 1783. De kerk maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Kerk- en Kapel-Avezaath.

Boerderijen
Naast de kerk heeft Kapel-Avezaath nog 3 rijksmonumenten, namelijk de boerderijen aan Laageinde 3, Laageinde 45 en Moleneind 18.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij camping In den Boogaard heb je de mogelijkheid om te duiken in de plas aldaar. - Duikverslag plas camping In den Boogaard.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Kapel-Avezaath.

- N&T Geitenhouderij.

- Paardrijvereniging De Roskam.

Reactie toevoegen