Kapel-Avezaath

Plaats
Dorp
Tiel Buren
Betuwe Tielerwaard
Gelderland

Kapel Avezaath.jpg

Het kerkje van Kapel-Avezaath.

Het kerkje van Kapel-Avezaath.

Kapel-Avezaath

Terug naar boven

Status

- Kapel-Avezaath is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, in grotendeels gemeente Tiel, deels gemeente Buren. T/m 1977 gemeente Zoelen.

- Bij de gemeentelijke herindeling van 1978 is de gemeentegrens Buren-Tiel ter plekke langs de A15 gelegd (voorheen liep de gemeentegrens Zoelen-Tiel ter plekke langs de Linge). Daarom is de dorpskern van Kapel-Avezaath met de buurtschap Bergakker in de gemeente Tiel komen te vallen, en het buitengebied van het dorp W van de A15 onder de gemeente Buren. Dat deel heeft een eigen postcode (4016) gekregen (om het van het dorp-deel in de gemeente Tiel - met postcode 4013 - te kunnen onderscheiden) en daarmee de woonplaatsnaam (met op sommige plattegronden de toevoeging 'Buren' er achter) behouden. Bij het dorp Kerk-Avezaath is iets soortgelijks gebeurd maar dan precies andersom, omdat dat dorp immers W van de A15 ligt.

- Onder het dorp Kapel-Avezaath vallen ook de buurtschappen Bergakker en Tweesluizen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt W van Tiel, ZO van Buren en grenst in het Z en O aan de Linge, In het N aan de N834 en in het W aan de A15 (met dien verstande dat er dus ook nog een stuk buitengebied van het dorp W van de A15 ligt in de gemeente Buren).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kapel-Avezaath 60 huizen met 447 inwoners. Tegenwoordig heeft het totale dorpsgebied ca. 350 huizen met ca. 870 inwoners, waarvan ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners in de dorpskern, ca. 70 huizen met ca.170 inwoners in het N buitengebied in de gemeente Buren, en ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners in de buurtschap Bergakker.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis Kapel-Avezaath (naar onderen scrollen op de pagina tot je bij dit dorp bent).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kapel-Avezaath heeft 3 gemeentelijke monumenten in de gemeente Buren.

- Kapel-Avezaath heeft 2 gemeentelijke monumenten in de gemeente Tiel.

- De Hervormde (PKN) Agathakerk is een grotendeels bepleisterde zaalkerk, met schip uit de 14e eeuw, een hoger laat-gotisch koor uit midden 16e eeuw en een geveltoren uit 1783. De kerk maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Kerk- en Kapel-Avezaath.

- Naast de kerk heeft het dorp nog 3 rijksmonumenten, namelijk de boerderijen aan Laageinde 3, Laageinde 45 en Moleneind 18.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij camping In den Boogaard heb je de mogelijkheid om te duiken in de plas aldaar.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kapel-Avezaath (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Kapel-Avezaath.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kapel-Avezaath is een stichting die zich ten doel stelt de leefbaarheid in het dorp op allerlei gebied zo veel en zo goed mogelijk te behartigen en te bevorderen. Sinds de oprichting in december 2007 is er al veel bereikt. In overleg met de gemeente is bijvoorbeeld het dorpsplein gerealiseerd met banken, tennistafel, jeu-de-boulesbaan en het beeld van Coen Kaayk. Ook is, dankzij de inspanningen van de dorpsraad, het voetpad aan de Zoelensestraat aangelegd.

Reactie toevoegen