Julianadorp aan Zee

Plaats
Badplaats
Den Helder
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

julianadorp_aan_zee_plaatsnaambord.jpg

Met fraaie bebording worden bezoekers welkom geheten in de badplaats Julianadorp aan Zee. Voor de postadressen valt de badplaats onder het dorp Julianadorp. (© H.W. Fluks)

Met fraaie bebording worden bezoekers welkom geheten in de badplaats Julianadorp aan Zee. Voor de postadressen valt de badplaats onder het dorp Julianadorp. (© H.W. Fluks)

Julianadorp aan Zee

Terug naar boven

Status

- Julianadorp aan Zee is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Den Helder.

- De badplaats Julianadorp aan Zee heeft eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) maar is geen officiële woonplaats; de badplaats valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Julianadorp.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het achtervoegsel 'aan Zee' geeft de status van badplaats weer. Voor de verklaring van de naam Julianadorp zie de link.

Terug naar boven

Ligging

Julianadorp aan Zee ligt ZW van Den Helder, W van Julianadorp en grenst in het W aan de Noordzee. Oorspronkelijk werd met deze plaatsnaam alleen het strand, de paviljoenen en de bebouwing aan het strand bedoeld. Tegenwoordig wordt ook de directe nieuwbouw erachter, die voor het grootste deel uit bungalowparken bestaat, tot de badplaats gerekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de duinen van Julianadorp aan Zee, tussen strandslag Julianadorp en strandslag De Zandloper, ligt nog een deel van de bunkereenheden die in de duinen van het Koegras waren gebouwd. Via een kleine (telefoon)bunker aan de Zanddijk waren middels gangenstelsels de verschillende bunkers met elkaar verbonden. Deze bunker was lang gewoon open, maar tegenwoordig is deze afgesloten. Veel van de andere bunkers buiten dit complex zijn door afkalving van het strand in zee verdwenen dan wel gesloopt. Bij hoeve de Kleine Keet, een voormalige boerenplaats, is nog een wachtbunker te vinden.

Er bevinden zich o.a. twee eind 1944 gebouwde bunkers van het type M219. Dit zijn de enige twee gebouwde bunkers van dit type in de Atlantikwall. Het bijzondere aan deze bunkers is dat het geschut niet aan de voorkant in de bunker stond maar in geschuttorens op de bunker. Alhoewel het geschut nooit is geplaatst; door het einde van de oorlog is het voor deze bunkers beoogde geschut nooit verder gekomen dan het Marine Artillerie Zeugamt in Den Helder.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het nieuwe jaar begint in Julianadorp met de Dorper Nieuwjaarsduik in Julianadorp aan Zee (in 2021 voor de 46e keer). Een groot deel van de deelnemers komt overigens van buiten het dorp. Zo zijn er doorgaans deelnemers uit Den Helder, Alkmaar, Purmerend, Utrecht en zelfs enkele uit Duitsland. De vrijwilligers en Culturele Vereniging Julianadorp doen hun uiterste best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Classic Gym zorgt er voor dat de ca. 300 deelnemers na een warming-up goed voorbereid het water in gaan. Ook de Reddingsbrigade is met een snelle boot paraat om de veiligheid van de deelnemers te garanderen en ook de EHBO is aanwezig om waar nodig hulp te verlenen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Julianadorp aan Zee is de grootste badplaats van de Noordkop; er komen jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers.

- Julianadorp aan Zee heeft een naaktstrand bij Strandslag Falga. En tussen de strandslagen Groote Keeten (N van Callantsoog) en Drooghe Weert (Julianadorp) ligt tussen paal 8,4-9,4 het naaktstrand Groote Keeten.

- "De fietsenstalling bij strandslag Zandloper in Julianadorp aan Zee is door zandophoping en diverse andere oorzaken toe aan een upgrade. Helaas is het Masterplan Strandslagen van Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) voor Zandloper, mede door gebrek aan menskracht bij de gemeente, nog niet uitgevoerd. De SSN heeft besloten toch een aanvang te maken en niet af te wachten. De opstapjes naar de stalen fietsenrekken zijn verdwenen en de autoparkeerplaatsen zijn afgeschot met een kastanjehouten palissade. De stalen rekken zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een houten uitvoering. De liggers en palen zijn zonder conserveringsmiddel dus puur natuur. Nu er weer voldoende ruimte is om je fiets te parkeren hopen we dat deze zomer de fietsen niet weer op de rijbaan staan of aan de kant bij de opgang. Bij een noodsituatie belemmeren deze dan de ambulance en andere hulpdiensten. Dat willen we liever niet toch? Een aparte stalling voor elektrische fietsen en scooters is er nu nog niet, maar deze is wel in het Masterplan Strandslagen opgenomen. Daar moeten we dus nog even op wachten. Zodra mogelijk pakken wij dat met de gemeente op." (bron: Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN))

Reactie toevoegen