Julianadorp aan Zee

Plaats
Badplaats
Den Helder
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

julianadorp_aan_zee_plaatsnaambord.jpg

Met fraaie bebording worden bezoekers welkom geheten in de badplaats Julianadorp aan Zee. Voor de postadressen valt de badplaats onder het dorp Julianadorp. (© H.W. Fluks)

Met fraaie bebording worden bezoekers welkom geheten in de badplaats Julianadorp aan Zee. Voor de postadressen valt de badplaats onder het dorp Julianadorp. (© H.W. Fluks)

Julianadorp aan Zee

Terug naar boven

Status

- Julianadorp aan Zee is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Den Helder.

- De badplaats Julianadorp aan Zee heeft eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) maar is geen officiële woonplaats; de badplaats valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Julianadorp.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het achtervoegsel 'aan Zee' geeft de status van badplaats weer. Voor de verklaring van de naam Julianadorp zie de link.

Terug naar boven

Ligging

Julianadorp aan Zee ligt ZW van Den Helder, W van Julianadorp en grenst in het W aan de Noordzee. Oorspronkelijk werd met Julianadorp aan Zee alleen het strand, de paviljoenen en de bebouwing aan het strand bedoeld. Tegenwoordig wordt ook de directe nieuwbouw erachter, die voor het grootste deel uit bungalowparken
bestaat, tot de badplaats gerekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de duinen van Julianadorp aan Zee, tussen strandslag Julianadorp en strandslag De Zandloper, ligt nog een deel van de bunkereenheden die in de duinen van het Koegras waren gebouwd. Via een kleine (telefoon)bunker aan de Zanddijk waren middels gangenstelsels de verschillende bunkers met elkaar verbonden. Deze bunker was lang gewoon open, maar tegenwoordig is deze afgesloten. Veel van de andere bunkers buiten dit complex zijn door afkalving van het strand in zee verdwenen dan wel gesloopt. Bij hoeve de Kleine Keet, een voormalige boerenplaats, is nog een wachtbunker te vinden.

Er bevinden zich o.a. twee eind 1944 gebouwde bunkers van het type M219. Dit zijn de enige twee gebouwde bunkers van dit type in de Atlantikwall. Het bijzondere aan deze bunkers is dat het geschut niet aan de voorkant in de bunker stond maar in geschuttorens op de bunker. Alhoewel het geschut nooit is geplaatst; door het einde van de oorlog is het voor deze bunkers beoogde geschut nooit verder gekomen dan het Marine Artillerie Zeugamt in Den Helder.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Julianadorp aan Zee is de grootste badplaats van de Noordkop; er komen jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers.

- Julianadorp aan Zee heeft een naaktstrand bij Strandslag Falga. En tussen de strandslagen Groote Keeten (N van Callantsoog) en Drooghe Weert (Julianadorp) ligt tussen paal 8,4-9,4 het naaktstrand Groote Keeten.

Reactie toevoegen