Huisseling

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Huisseling

Terug naar boven

Status

- Huisseling is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. T/m 30-4-1923 gemeente Huisseling en Neerloon. Per 1-5-1923 over naar gemeente Ravenstein, in 2003 over naar gemeente Oss.

- Wapen van de voormalige gemeente Huisseling en Neerloon.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Huisseling grenst in het W en NW aan Deursen-Dennenburg, in het N aan Ravenstein, in het NO aan Neerloon, in het O aan Overlangel en in het Z aan Herpen, en ligt NO van Berghem en Oss, ZO van Megen, ZW van Wijchen en NW van Grave. Centraal door het dorpsgebied loopt de A50, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Huisseling 70 huizen met 481 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 310 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op 8 januari 2012 is in de Huisselingse parochiekerk onder enorme belangstelling het boek ‘Huisseling van verleden tot heden’ gepresenteerd. De voorbereidingen hiervoor duurden ruim 10 jaar. Voornamelijk tussen begin 2008 en eind 2011 is, met hulp van velen, het meeste werk verzet. Niet eerder is de geschiedenis van Huisseling op zo'n systematische wijze beschreven. Voor de samenstellers was het schrijven van dit boek één grote ontdekking. Naarmate er meer materiaal beschikbaar kwam groeide hun enthousiasme, groeide ook de trots op deze kleine gemeenschap met enorme ondernemersgeest en sociale zelfstandigheid, waaruit de huidige inwoners zijn voortgekomen. Het land van hun groot- en overgrootouders, mensen die gedurende vele honderden jaren leefden van alleen de grond waarop ze woonden. Door hen opnieuw te leren kennen groeide ook het verlangen om al dit materiaal vast te leggen voor de toekomst. Besloten werd om het 100-jarig bestaan van het huidige kerkgebouw in december 2011 als aanleiding te zien om het boek uit te geven.

Natuurlijk paste niet al het bronnenmateriaal in het boek en moesten er keuzes worden gemaakt. Door middel van de website Huisseling.nl wil de Werkgroep Geschiedschrijving Huisseling juist de verhalen die op de plank zijn blijven liggen alsnog een plaatsje geven. Inmiddels zijn (anno 2017) alle teksten uit het boek op de site geupload. Er ontbreken nog wel foto’s, afbeeldingen en externe links. Dit wordt in de loop van de tijd steeds aangevuld.

- Verhalen over de geschiedenis van Huisseling en Neerloon op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 is de op dat moment nieuwe Stichting Vrienden van het Huisselings Erfgoed met het parochiebestuur overeengekomen dat zij het beheer van het parochiecentrum overneemt. De parochie bijft wel eigenaar. In 2015 is de parochie opgegaan in een groter geheel, en het dorp wil het zaaltje graag voor Huisseling beschikbaar houden, ook wanneer de zekerheden van de kerk langzaamaan wegvallen. Het parochiecentrum heeft als nieuwe naam Den Achterhof meegekregen. Deze naam is een historische verwijzing naar de boerderij die tot 1626 op deze plek heeft gestaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Huisseling heeft 9 rijksmonumenten.

- Huisseling heeft 7 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, krantenartikelen e.d. van Huisseling op Facebook.

- Op de site van Heemkunde Ravenstein staan maar liefst ca. 1.400 oude foto's van Huisseling (in de rechterkolom van die pagina moet je deze plaats nog even aanvinken).

Terug naar boven

Links

- Overige verenigingen: - Sint Lambertusgilde.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Huisseling.

Reactie toevoegen