Haskerhorne

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

Hakerhorne 2.jpg

Het mooie kleine kerkje van Haskerhorne.

Het mooie kleine kerkje van Haskerhorne.

Haskerhorne

Terug naar boven

Status

- Haskerhorne is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Haskerland. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Haskerhoarne.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Haskerhorne ligt Z van de A7, ZO van het dorp Joure, O van de A6, ONO van het dorp Scharsterbrug, NO van de dorpen Ouwsterhaule en Oldeouwer, N van het dorp Rohel en het Tjeukemeer, NW van de dorpen Sintjohannesga, Rotsterhaule en Rottum, W van de dorpen Oudehaske en Heerenveen, WZW van het dorp Nijehaske en ZW van de dorpen Nieuwebrug, Haskerdijken en Vegelinsoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Haskerhorne 22 huizen met 139 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 230 huizen met ca. 575 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haskerhorne heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk, die tegenwoordig deel uitmaakt van de Protestantse Gemeente Haskeroord.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Haskerhorne.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Trefpunt.

- Onderwijs: - De Lytse Mienskip is: Openbaar onderwijs: Samen... niet apart. Uitgangspunten: Het kind moet met plezier naar school gaan. Bouwen aan de toekomst! Stap voor stap... op weg naar adaptief onderwijs en Trijetalig onderwijs.
Kerndoel: Het geven van goed onderwijs.

- Zorg: - Stichting Zorgboerderij Boerenblij.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haskerhorne.

Reactie toevoegen