Hantumeruitburen

Plaats
Buurtschap
Noardeast-Fryslân
Fryslân

Hantumeruitburen

Terug naar boven

Status

- Hantumeruitburen is een buurtschap* in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 1983 gemeente Westdongeradeel. In 1984 over naar gemeente Dongeradeel, in 2019 over naar gemeente Noardeast-Fryslân.

* Formeel schijnt deze plaats de dorpsstatus te hebben. Geografisch gezien is het echter een buurtschap, omdat het nooit enige voorziening heeft gehad en slechts geringe en bovendien verspreide bebouwing kent. Ook in de praktijk (maatschappelijk) is het een buurtschap, en wel van het dorp Hantum. Vermoedelijk wordt het (mede?) een dorp gevonden omdat het een eigen postcode heeft (9146), in tegenstelling tot buurplaats Hantumerhoeke, waar wél een kerk en school staat en dat o.i. dus wel voor de status dorp in aanmerking komt. Maar die wordt niet tot de 4H-dorpen gerekend en kennelijk geen dorp gevonden, vermoedelijk omdat het geen eigen postcode heeft. Die 2 plaatsen hadden ze in 1978 bij de totstandkoming van het huidige postcodesysteem wat ons betreft dus beter kunnen omruilen...

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam verwijst naar de ligging als 'buitenbuurt' van Hantum.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hantumeruitburen ligt N van Dokkum, O van Hantum en Hantumerhoeke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hantumeruitburen 18 huizen met 109 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Hantumeruitburen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hantumeruitburen heeft 2 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen

- De in deze buurtschap woonachtige Graaf van Medwert (Amsterdam, 1968) is dichter, gitarist, romancier, schilder, radiopresentator, conceptueel kunstenaar, fotograaf, performer, heroïsche tochtenmaker en levenskunstenaar. Zijn werk is te zien, te horen en/of te lezen in zijn theaterprogramma’s, op poëzie- en muziekfestivals, in zijn radioprogramma de SmachtWacht, workshops, zijn bundels/boeken, cd’s, in zijn beeldentuin en andere belangrijke plaatsen in het heelal. Beeldentuin Graaf van Medwert is geen beeldentuin zoals alle andere beeldentuinen wel beeldentuinen zijn als alle andere beeldentuinen. Beeldentuin Graaf van Medwert stelt vragen over kunst en schoonheid. Wat is serieus en wat niet. Het heeft immer iets ongrijpbaars en vol van humor. De Beeldentuin heeft slechts incidenteel een expositie. De laatste expositie was in een weekend in juli 2016, "waarbij men de hoop uitsprak dat het volgend jaar weer zal zijn."

Terug naar boven

Beeld

- Op de site 4H-archief vind je honderden oude foto's en ansichtkaarten betreffende de 5 onder Links genoemde kernen, die allemaal met een H beginnen.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Hantum, Hantumhuizen, Hantumeruitburen en Hiaure. U ziet aan deze namen gelijk waarom de site 4H-side heet en de genoemde dorpen samen ook wel de 4H-dorpen worden genoemd. Overigens zou dat volgens ons eigenlijk 5H-side en 5H-dorpen moeten zijn, want Hantumerhoeke hoort er ook nog bij, maar dat ligt voor de postadressen 'in' Hantumhuizen en wordt daarom in allerlei literatuur vaak als plaatsnaam vergeten, zelfs ook op de lokale dorpssites dus... Of wel 4H-dorpen maar dan zonder Hantumeruitburen omdat dat o.i. eigenlijk een buurtschap is, zoals toegelicht bij Status...

- Het laatste nummer van Dorpsblad Hichtepunten is via de link ook online te lezen.

Reactie toevoegen