Grashoek

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Grashoek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Center Parcs Limburgse Peel.

- Boek hier je bungalow op Center Parcs Het Meerdal.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Grashoek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Grashoek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Grashoek.

Terug naar boven

Status

- Grashoek is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

- Onder het dorp Grashoek vallen de buurtschappen Belgenhoek, De Kievit (deels), Houwenberg, Maris (grotendeels), Spiesberg en Vliegert.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 heeft Grashoek een prachtig nieuw dorpsplein gekregen, in samenwerking met de inwoners ontworpen door architectenbureau LOS Stadomland.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grashoek heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Grashoek ontspringt de Groote Molenbeek, een middelgrote laaglandbeek van ongeveer 35 kilometer lang. Het stroomgebied van deze beek omvat ongeveer 18.000 hectare. Via Maasbree, Sevenum, Horst en Meerlo stroomt de Groote Molenbeek richting de Maas. Daar waar in het verleden de Groote Molenbeek voor een groot deel is rechtgetrokken, heeft Waterschap Peel en Maasvallei de afgelopen jaren grote delen van de beek stroomafwaarts van de Middenpeelweg opnieuw een slingerende en natuurlijke loop gegeven. Het Waterschap heeft ook de opgave om de Groote Molenbeek vanaf kruising Roomweg-Struiken-Venweg tot aan de Middenpeelweg natuurlijker in te richten. Hiermee krijgt het gebied een aanzienlijk hogere landschappelijke en ecologische waarde. De gemeente draagt bij aan de ruimte voor meandering en poelvorming, zodat water langer kan worden vastgehouden en zogezegd 'klimaatbestendig' wordt. Ook wordt bij de herontwikkeling rekening gehouden met de wens van de dorpelingen om het wandelroutenetwerk uit te breiden. (2012)

- Sinds 2010 is in Grashoek Ecologisch recreatiepark Uitspanning Zonnedauw gevestigd. Het bijzondere aan Zonnedauw is dat het park bijna geheel zelfvoorzienend is met zon, wind en aardwarmte als natuurlijke energiebronnen. Het ruim een hectare grote terrein omvat acht grasdakwoningen, vier bed & breakfast verblijven, twaalf kampeerplaatsen en een theehuis met educatief centrum. Het park moet tevens een voorbeeldproject worden voor toekomstige woningbouw.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Grashoek.

- Gemeenschapshuis De Ankerplaats.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Grashoek.

 

Reactie toevoegen