Grashoek

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Grashoek

Terug naar boven

Status

- Grashoek is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

- Onder het dorp Grashoek vallen ook de buurtschappen Belgenhoek, De Kievit (deels), Houwenberg, Maris (grotendeels), Spiesberg en Vliegert. Dat zijn in totaal 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Graashook.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Grashoek grenst in het NW aan de provincie Noord-Brabant en Helenaveen, in het NO aan Evertsoord, in het O aan Koningslust, in het Z aan Panningen en Beringe en in het ZW aan Meijel, en ligt O van Neerkant, ZO van Deurne, ZW van Sevenum en Horst, W van Venlo, NW van Helden en NO van Nederweert en Weert. Door het N van het dorpsgebied loopt de A67, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Grashoek omvat ca. 680 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2010 is een boek verschenen over de geschiedenis van Grashoek, getiteld 'Waar de Groote Molenbeek ontspringt'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 heeft Grashoek een prachtig nieuw dorpsplein gekregen, in samenwerking met de inwoners ontworpen door architectenbureau LOS Stadomland.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grashoek heeft 1 rijksmonument, en wel een archeologisch monument, zijnde een terrein waarin sporen van begraving, uit de Romeinse tijd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het fenomeen "... WEET!" is over komen waaien uit het Brabantse land. Een dorpsquiz met heel veel vragen. Je hoeft deze vragen niet allemaal zelf te weten, want je speelt de Grashoek Weet quiz (april) niet in je eentje maar in een groep. Je kunt de groep zelf samenstellen. Dat kan bijvoorbeeld met je buren, met je vrienden of met je collega's. De quiz start vanaf een centraal punt, waar iedereen dezelfde avond op de aangegeven tijd ook weer verzamelt. Tussendoor? Vragen beantwoorden, zoveel als je kunt. Dit kan overal waar je zelf wilt; in het café, de garage of de woonkamer. En vals spelen mag. Je kunt namelijk alles gewoon opzoeken via internet, een hulplijn inschakelen of de boeken er voor open slaan. Ook zijn er doe-opdrachten deze avond. Een paar weken later is dan de grote Grashoek Weet-feestavond, waarop de prijsuitreiking zal plaatsvinden en bekend wordt gemaakt wie in dat jaar de meeste kennis heeft van het dorp heeft.

- Carnaval. - Hierezitting Graashook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Grashoek ontspringt de Groote Molenbeek, een middelgrote laaglandbeek van ongeveer 35 kilometer lang. Het stroomgebied van deze beek omvat ongeveer 18.000 hectare. Via Maasbree, Sevenum, Horst en Meerlo stroomt de Groote Molenbeek richting de Maas. Daar waar in het verleden de Groote Molenbeek voor een groot deel is rechtgetrokken, heeft Waterschap Peel en Maasvallei de afgelopen jaren grote delen van de beek stroomafwaarts van de Middenpeelweg opnieuw een slingerende en natuurlijke loop gegeven.

Het Waterschap heeft ook de opgave om de Groote Molenbeek vanaf kruising Roomweg-Struiken-Venweg tot aan de Middenpeelweg natuurlijker in te richten. Hiermee krijgt het gebied een aanzienlijk hogere landschappelijke en ecologische waarde. De gemeente draagt bij aan de ruimte voor meandering en poelvorming, zodat water langer kan worden vastgehouden en zogezegd 'klimaatbestendig' wordt. Ook wordt bij de herontwikkeling rekening gehouden met de wens van de dorpelingen om het wandelroutenetwerk uit te breiden. (2012)

- Sinds 2010 is in Grashoek Ecologisch recreatiepark Uitspanning Zonnedauw gevestigd. Het bijzondere aan Zonnedauw is dat het park bijna geheel zelfvoorzienend is met zon, wind en aardwarmte als natuurlijke energiebronnen. Het ruim een hectare grote terrein omvat acht grasdakwoningen, vier bed & breakfast verblijven, twaalf kampeerplaatsen en een theehuis met educatief centrum. Het park moet tevens een voorbeeldproject worden voor toekomstige woningbouw.

Terug naar boven

Beeld

- Dorpsfilm Grashoek anno 1961 (60 min.). Inwoners gefilmd in hun vrije tijd, op school, op hun werk en in het verenigingsleven. Uit een reeks dorpsfilms van de Enschedese cineast Adolfs. O.a. priesterfeest, dorpsbewoners, smid, Ontginningsweg, school, Fruitella reclame, Vivo-winkel (Hunnekens), rijwielen (Maessen), kuikens, 't Volkmeer, Spiesberg, handboogschieten, hondensport, café Timmermans, gymnastiek, parade.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Grashoek.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Ankerplaats.

- Onderwijs: - Basisschool De Horizon.

- Muziek: - Fanfare en drumband Semper Avanti.

- Sport: - s.v. Grashoek (voetbal). - Volleybalclub.

- Overige verenigingen: - Schutterij St. Urbanus.

- Zorg: - Dorpsdagvoorzienig De Vlashof biedt een zinvolle daginvulling aan voor mensen uit Grashoek en anderen die een binding hebben met het dorp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Grashoek.

Reactie toevoegen