Peel en Maas

Gemeente
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

peel_en_maas_peelenmaasnet_kopie.jpg

PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas. Hier vind je historisch beeldmateriaal en documenten van deze regio. Deze historische collecties worden op dit platform gratis online beschikbaar gesteld.

PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas. Hier vind je historisch beeldmateriaal en documenten van deze regio. Deze historische collecties worden op dit platform gratis online beschikbaar gesteld.

Peel en Maas

Terug naar boven

Status

- Peel en Maas is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg. Panningen is de hoofdplaats van de gemeente.

- De gemeente Peel en Maas is in 2010 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel.

- De gemeente Peel en Maas omvat de dorpen Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree, Meijel en Panningen, en de buurtschappen Belgenhoek, Berg, Bong, Broek, De Kievit, Dekeshorst, Dijk, Donk (Kessel), Donk (Meijel), Driessen, Dubbroek, Egchelheide, Everlo, Groeze, 't Heeske, Hei (Baarlo), Hei (Kessel-Eik), Heldensedijk, Hert, Hof, Hout, Houthei, Houwenberg, Hub, In de Hoeven, Katsberg, Kaumeshoek, Keup, Korte Heide, Laagheide, Laar, Lang Hout, Lange Heide, Leeuwerik, Loo, Maris, Molenbaan, Molenhuizen, Nederweerterdijk, Onder-Eind, Oyen, Platveld, Rinkesfort, Roggelse Dijk, Rooth, Schafelt, Schoorveld, Soeterbeek, Spiesberg, Spurkt, Steenoven, Stox, Tongerlo, Vergelt, Vieruitersten, Vliegert, Vosberg, Witdonk, Zandberg (Helden), Zandberg (Maasbree) en Zelen. Dat zijn in totaal 11 dorpen en 61 buurtschappen (deze buurtschappen zijn helaas geen van alle voorzien van plaatsnaambordjes).

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Peel en Maas.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Inwoners konden suggesties doen voor de naam van de nieuwe gemeente. Hieruit is door een naamgevingscommissie een top-3 samengesteld. Het betrof de namen Helden, Land van Kessel en Peel en Maas. Vervolgens konden de inwoners daar hun stem op uitbrengen. De laatstgenoemde naam kreeg de meeste stemmen, met kort daarachter de naam Helden. Vervolgens is deze naam in een vergadering met alle burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden van de fusiegemeenten bekrachtigd. De gemeentenaam verwijst naar de ligging in de regio's Peel en Maasland (voor de strook langs de Maas).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Peel en Maas grenst in het NW aan de provincie Noord-Brabant, Neerkant en buitengebieden van Asten en Heusden, in het N aan Evertsoord en Sevenum, in het NO aan industriegebied van Venlo, in het O aan Boekend, Blerick en Hout-Blerick, in het ZO aan de rivier de Maas en Tegelen, Steyl, Reuver en Beesel en in het ZW aan Neer, Heibloem en Ospel, en ligt NO van Nederweert, Weert, Roggel en Heythuysen, OZO van Someren en Heusden, ZO van Asten, Deurne en Helmond, Z van Horst en Venray, W van Venlo en N van Swalmen en Roermond. Door het uiterste N van de gemeente loopt de A67, van W naar O; iets O hiervan ligt het Knooppunt Zaarderheiken (A67/A73). De hoofdplaats Panningen ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Peel en Maas omvat ca. 17.000 huizen met ruim 43.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis / cultureel erfgoed

- Streekmuseum 't Land van Peel en Maas in Helden laat de geschiedenis van dit gebied zien en beleven in 5 spannende presentaties en tentoonstellingen. Hoor de verhalen van Peelwerkers en boeren in 'Mensenwerk', laat je op De Zolder van Horen Zeggen meeslepen door sagen en legenden over rovers en kabouters of luister in De Tuin van Toen naar Tegenwoordig naar de sprookjes van de 'fluisterbomen'. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Kerkenbosch, dat ondanks een drastische renovatie nog steeds de sfeer van weleer ademt. Elke ruimte in het museum heeft hierdoor een eigen sfeer met een ander thema, waarbij veel aandacht wordt besteed aan speelse elementen met het oog op de jonge gasten. Bij de informatiebalie kun je daarnaast terecht voor alle toeristische en cultureel/historische informatie over Helden, Kessel, Maasbree, Meijel en Neer. Draai bij binnenkomst ook eens aan het Rad van Avontuur en laat het stilstaan op een van de 20 interessante plekken in deze regio.

- "PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas met historisch beeldmateriaal en documenten. Het is een samenwerkingsverband van verschillende culturele verenigingen en particulieren uit de gemeente. Archieven, heemkundeverenigingen en culturele organisaties werken hierin samen. Vrijwilligers verzorgen het verzamelen, digitaliseren en ontsluiten van de vele documenten die in het bezit zijn van organisaties en individuele personen. Iedereen, individuen en organisaties, kan gebruikmaken van deze faciliteiten om hun collecties toegankelijk te maken voor het grote publiek. Stichting PeelenMaasnet beheert de database en de website waarin het culturele erfgoed ligt opgeslagen en toegankelijk is gemaakt. Heb je materiaal in je bezit wat je wilt (laten) digitaliseren en toegankelijk maken via deze website? Neem dan contact op met ons via info@peelenmaasnet.nl."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de gemeente Peel en Maas bevinden zich 28 oorlogsmonumenten. Voor overige bezienswaarigheden zie bij de afzonderlijke kernen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Christmas Truckrun (op een zaterdagavond in december, op 21-12-2019 2019 voor de 10e keer) is een prachtige truckrun - en wellicht zelfs uniek voor ons land in deze opzet - met ca. 80 versierde en verlichte trucks en speciale voertuigen. Met aan boord de vrolijke gezichten van de cliënten van Daelzicht met hun begeleiders. De Christmas Truckrun rijdt elk jaar ongeveer dezelfde route. Ze starten bij Daelzicht / Savelberg in Koningslust en rijden vervolgens via Grashoek, Beringe, Egchel, Helden en Panningen terug naar het beginpunt. De route komt dus door een groot deel van de gemeente Peel en Maas. In elke kern is er voor de toeschouwers een gezellig trefpunt in kerstsfeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Peel en Maas (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officlële site gemeente Peel en Maas. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws/media: - Huis-aan-huiskrant Hallo Peel en Maas is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws van de hiervoor genoemde krant op haar website. - Nieuws uit deze gemeente op 1Limburg.nl.

- "Omroep P&M verzorgt een journalistiek relevant en kwalitatief hoogwaardig media aanbod in de gemeente Peel en Maas. Dit houdt onder meer in: Het doel met ons media aanbod is om een zo groot mogelijk aantal kijkers, luisteraars en volgers te bereiken in onze regio. De focus ligt op dagelijks nieuws en actualiteiten, sport, cultuur en informatie (met betrekking tot de regio) op alle mediakanalen. Ons media aanbod draagt daarnaast bij aan de instandhouding van de gemeenschapszin en de verbondenheid van de kernen. Het publiek heeft ook een klankbordfunctie: zij koppelen hun meningen, wensen en behoeften terug en voorzien ons daarmee van cruciale input. We nemen onze taak als waakhond van de lokale democratie serieus. We geven invulling aan deze taak door de politieke agenda te volgen en burgers te attenderen op vraagstukken die van lokaal belang zijn. Daarnaast zetten we in op een onafhankelijke en kritische nieuwsvoorziening ten aanzien van bestuurlijke en maatschappelijke onderwerpen."

- Muziek: - Jeugdorkesten Peel en Maas.

- Welzijn: - "Lions Club Peel en Maas is een vrijwilligersorganisatie die zich lokaal en wereldwijd belangeloos inzet voor het goede doel. Door te denken en werken vanuit zeer uiteenlopende professies, versterken zij elkaar. Wij zijn een onderdeel van Lions Clubs International. Onze club geeft uitvoering aan de doelstelling, anderen te helpen, vanuit de Lions-gedachte "We Serve, wij dienen". Wij organiseren activiteiten waarbij gelden ingezameld worden ter ondersteuning van diverse goede doelen. Dit doet de club zowel zelfstandig als in samenwerking met andere serviceclubs. Tevens worden er projecten in immateriële zin gesteund. De goede doelen zijn zowel dicht bij huis (o.a. Lionshuis, Zonnebloem, KidzBase) als verder weg (o.a. Ethiopië, Suriname, Zambia). Veel van deze doelen worden mede ondersteund door Stichting Cordaid. De benodigde fondsen worden bij elkaar gebracht door het organiseren van fundraising evenementen zoals de Lions Manslujzitting, de Lions Golfdag en Wine, Dine & Dance."

- Bedrijfsleven/ondernemen: - Jaarlijks wordt er een Ondernemersprijs Peel en Maas toegekend (in 2019 voor de 10e keer), met telkens een ander thema. Rabobank Peel, Maas en Leudal blijft ook de komende jaren als hoofdsponsor aan deze Ondernemersprijs verbonden, zo is in 2017 bekendgemaakt. Rabobank Directeur Bedrijven, Thijs Janssen over het partnerschap: “Als Rabobank willen we ondernemers helpen om te groeien. Daarbij helpt het als zichtbaar wordt gemaakt welke succesvolle ondernemers er zoal zijn en hoe deze ondernemers het aanpakken. De Ondernemersprijs biedt ondernemers hier al jaren op succesvolle wijze het podium voor, vandaar dat we partner zijn én blijven.”

Reactie toevoegen