Peel en Maas

Gemeente
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Peel en Maas

Terug naar boven

Status

- Peel en Maas is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg. Panningen is de hoofdplaats van de gemeente.

- De gemeente Peel en Maas is in 2010 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel.

- De gemeente Peel en Maas omvat de dorpen Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree, Meijel en Panningen, en de buurtschappen Belgenhoek, Berg, Bong, Broek, De Kievit, Dekeshorst, Dijk, Donk (Kessel), Donk (Meijel), Driessen, Dubbroek, Egchelheide, Everlo, Groeze, 't Heeske, Hei (Baarlo), Hei (Kessel-Eik), Heldensedijk, Hert, Hof, Hout, Houthei, Houwenberg, Hub, In de Hoeven, Katsberg, Kaumeshoek, Keup, Korte Heide, Laagheide, Laar, Lang Hout, Lange Heide, Leeuwerik, Loo, Maris, Molenbaan, Molenhuizen, Nederweerterdijk, Onder-Eind, Oyen, Platveld, Rinkesfort, Roggelse Dijk, Rooth, Schafelt, Schoorveld, Soeterbeek, Spiesberg, Spurkt, Steenoven, Stox, Tongerlo, Vergelt, Vieruitersten, Vliegert, Vosberg, Witdonk, Zandberg (Helden), Zandberg (Maasbree) en Zelen. Dat zijn in totaal 11 dorpen en 61 buurtschappen (deze buurtschappen zijn helaas geen van alle voorzien van plaatsnaambordjes).

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Peel en Maas.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Peel en Maas grenst in het NW aan de provincie Noord-Brabant, Neerkant en buitengebieden van Asten en Heusden, in het N aan Evertsoord en Sevenum, in het NO aan industriegebied van Venlo, in het O aan Boekend, Blerick en Hout-Blerick, in het ZO aan de rivier de Maas en Tegelen, Steyl, Reuver en Beesel en in het ZW aan Neer, Heibloem en Ospel, en ligt NO van Nederweert, Weert, Roggel en Heythuysen, OZO van Someren en Heusden, ZO van Asten, Deurne en Helmond, Z van Horst en Venray, W van Venlo en N van Swalmen en Roermond. Door het uiterste N van de gemeente loopt de A67, van W naar O; iets O hiervan ligt het Knooppunt Zaarderheiken (A67/A73). De hoofdplaats Panningen ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Peel en Maas omvat ca. 18.000 huizen met ca. 43.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Streekmuseum 't Land van Peel en Maas in Helden laat de geschiedenis van dit gebied zien en beleven in 5 spannende presentaties en tentoonstellingen. Hoor de verhalen van Peelwerkers en boeren in 'Mensenwerk', laat je op De Zolder van Horen Zeggen meeslepen door sagen en legenden over rovers en kabouters of luister in De Tuin van Toen naar Tegenwoordig naar de sprookjes van de 'fluisterbomen'. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Kerkenbosch, dat ondanks een drastische renovatie nog steeds de sfeer van weleer ademt. Elke ruimte in het museum heeft hierdoor een eigen sfeer met een ander thema, waarbij veel aandacht wordt besteed aan speelse elementen met het oog op de jonge gasten. Bij de informatiebalie kun je daarnaast terecht voor alle toeristische en cultureel/historische informatie over Helden, Kessel, Maasbree, Meijel en Neer. Draai bij binnenkomst ook eens aan het Rad van Avontuur en laat het stilstaan op één van de 20 interessante plekken in het Land van Peel en Maas.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Christmas Truckrun (op een zaterdagavond half december) is een prachtige truckrun - en wellicht zelfs uniek voor ons land in deze opzet - met ca. 80 versierde en verlichte trucks en speciale voertuigen. Met aan boord de vrolijke gezichten van de cliënten van Daelzicht met hun begeleiders. De Christmas Truckrun rijdt elk jaar ongeveer dezelfde route. Ze starten bij Daelzicht / Savelberg in Koningslust en rijden vervolgens via Grashoek, Beringe, Egchel, Helden en Panningen terug naar het beginpunt. De route komt dus door een groot deel van de gemeente Peel en Maas. In elke kern is er voor de toeschouwers een gezellig trefpunt in kerstsfeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Peel en Maas (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officlële site gemeente Peel en Maas. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Muziek: - Jeugdorkesten Peel en Maas.

Reactie toevoegen