Helden

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg Peelland
Limburg

LB gemeente Helden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Helden in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Helden in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Helden

Terug naar boven

Status

- Helden is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009. Het gemeentehuis bevond zich in Panningen.

- Wapen van de voormalige gemeente Helden.

- Onder het dorp Helden vallen ook de buurtschappen Dekeshorst, Driessen, Egchelheide (deels), Loo (deels), Onder-Eind en Zandberg. Dat zijn in totaal 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Helden grenst in het W aan Egchel en Panningen, in het N aan Koningslust, in het NO aan Maasbree, in het O aan Baarlo, in het ZO aan Kessel en in het Z aan Kessel-Eik en Neer, en ligt NO van Roggel, ZO van Beringe, ZW van Tegelen, Blerick en Venlo, W van Belfeld en NW van Reuver en Beesel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Helden 458 huizen met 2.609 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 54/341 (= huizen/inwoners), het dorp Panningen 81/512 en de buurtschappen Echgel 37/195, Stogger 32/171, Onder en Eind 43/233, Zandberg 34/182, Looijerheide 9/50, Hub 23/127, Beide Beringen 62/330, Everlo 31/197 en Vosberg en Loo, samen 52/271. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 6.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Helden, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundevereniging Helden heeft ten doel de studie en geschiedenis van historische en culturele aspecten van de voormalige gemeente (met naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Beringe, Egchel, Grashoek, Koningslust en Panningen) en omgeving te bevorderen en te bewaren en de leden en andere belangstellenden informatie over deze aspecten te verschaffen. Zij beoogt dit o.a. te bereiken via werkgroepen waarin vrijwilligers op een bepaald gebied onderzoek doen en/of werkzaamheden verrichten en door het uitgeven van het historisch tijdschrift De Moennik.

- Streekmuseum 't Land van Peel en Maas in Helden laat de geschiedenis van dit gebied zien en beleven in 5 spannende presentaties en tentoonstellingen. Hoor de verhalen van Peelwerkers en boeren in 'Mensenwerk', laat je op De Zolder van Horen Zeggen meeslepen door sagen en legenden over rovers en kabouters of luister in De Tuin van Toen naar Tegenwoordig naar de sprookjes van de 'fluisterbomen'. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Kerkenbosch, dat ondanks een drastische renovatie nog steeds de sfeer van weleer ademt. Elke ruimte in het museum heeft hierdoor een eigen sfeer met een ander thema, waarbij veel aandacht wordt besteed aan speelse elementen met het oog op de jonge gasten. Bij de informatiebalie kun je daarnaast terecht voor alle toeristische en cultureel/historische informatie over Helden, Kessel, Maasbree, Meijel en Neer. Draai bij binnenkomst ook eens aan het Rad van Avontuur en laat het stilstaan op een van de 20 interessante plekken in het Land van Peel en Maas.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Helden heeft 6 rijksmonumenten.

- De voormalige gemeente Helden telt 37 (veld-)kruisen en 14 kapellen, verspreid over de kernen. Samen met de gemeente Peel en Maas beheert en onderhoudt de Heemkundevereniging deze gedenkwaardige monumenten. Hiervoor is binnen de vereniging een werkgroep van vrijwilligers opgericht die er voor zorgen dat deze geloofsoverblijfselen in goede staat blijven verkeren. Een keer per jaar voeren de werkgroepleden een inspectie uit en wordt er een onderhoudsplan opgesteld. De gemeente Peel en Maas heeft een meerjarenonderhoudsplanning gemaakt die de basis vormt voor de activiteiten van de werkgroep. Jammer genoeg zijn veel originele kruisen ooit vervangen of zelfs verplaatst. Ofschoon van een aantal kruisen niet meer bekend is wanneer of waarom ze zijn geplaatst, blijven het markante punten in het landschap. Nieuwe werkgroepleden zijn van harte welkom.

- Gevelstenen in Helden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Dörper Kuus.

- TelderTrappe (op een zondag eind mei) is een fietstocht door de 5 dorpen van de voormalige gemeente Helden (= naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Beringe, Egchel, Grashoek en Koningslust). Een hartelijk welkom met koffie en gebak, een duidelijke fietsroute, lekkere hapjes en gezellig entertainment bij elke rustplaats. Op de sfeervolle terrassen van de gemeenschapshuizen presenteren regionale ondernemers hun streekproducten. Geniet dus van de prachtige omgeving, van het entertainment én van lekkere streekhapjes. Je bepaalt zelf bij welk gemeenschapshuis je start. Je kunt kiezen uit de afstanden ca. 35 of 55 km.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Helden.

- Onderwijs: - Basisschool De Liaan. - Basisschool De Pas.

- Zorg: - Zorgtuinderij Kaate.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Helden gem.. en - idem Dorp.

Reactie toevoegen