Helden

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-LimburgPeelland
Limburg

Helden Heldense Bossen [640x480].jpg

Helden Heldense Bossen

Helden Heldense Bossen

LB gemeente Helden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Helden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Helden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Helden

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Heldense Bossen.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Helden.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Helden.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Helden.

Terug naar boven

Status

- Helden is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009. Het gemeentehuis bevond zich in Panningen.

- Wapen van de voormalige gemeente Helden.

- Onder het dorp Helden vallen de buurtschap Dekeshorst, Driessen, Egchelheide (deels), Loo (deels), Onder-Eindt en Zandberg.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Helden, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundevereniging Helden.

- Streekmuseum 't Land van Peel en Maas in Helden laat de geschiedenis van dit gebied zien en beleven in 5 spannende presentaties en tentoonstellingen. Hoor de verhalen van Peelwerkers en boeren in 'Mensenwerk', laat je op De Zolder van Horen Zeggen meeslepen door sagen en legenden over rovers en kabouters of luister in De Tuin van Toen naar Tegenwoordig naar de sprookjes van de 'fluisterbomen'. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Kerkenbosch, dat ondanks een drastische renovatie nog steeds de sfeer van weleer ademt. Elke ruimte in het museum heeft hierdoor een eigen sfeer met een ander thema, waarbij veel aandacht wordt besteed aan speelse elementen met het oog op de jonge gasten. Bij de informatiebalie kunt u daarnaast terecht voor alle toeristische en cultureel/historische informatie over Helden, Kessel, Maasbree, Meijel en Neer.
Draait u bij binnenkomst ook eens aan het Rad van Avontuur en laat het stilstaan op één van de 20 interessante plekken in het Land van Peel en Maas.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Helden heeft 6 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- TelderTrappe (op een zondag eind mei) is een fietstocht door de 5 dorpen van de voormalige gemeente Helden (Beringe, Egchel, Grashoek, Helden en Koningslust). Een hartelijk welkom met koffie en gebak, een duidelijke fietsroute, lekkere hapjes en gezellig entertainment bij elke rustplaats. Op de sfeervolle terrassen van de gemeenschapshuizen presenteren regionale ondernemers hun streekproducten. Geniet dus van de prachtige omgeving, van het entertainment én van lekkere streekhapjes. Je bepaalt zelf bij welk gemeenschapshuis je start. Je kunt kiezen uit de afstanden ca. 35 of 55 km.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Helden.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Helden gem. en - Helden-Dorp.

- Zorgtuinderij Kaate.

 

Reactie toevoegen