Gerner

Plaats
Buurtschap
Dalfsen
Salland
Overijssel

Gerner

Terug naar boven

Status

- Gerner is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Dalfsen.

- De buurtschap Gerner valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dalfsen.

- De buurtschap Gerner heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1310 Albertus de Gernere, 1318 Ghernaer, 1583 Ghernere, Garner, 1665 Gerner.

Naamsverklaring
Misschien een samenstelling van geer 'wigvormig, spits toelopend stuk land' en haar 'zandige rug'. Vergelijk Gaanderen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de wegen Gerner Es en Haersolteweg, direct NO van de dorpskern van Dalfsen, WNW van het dorp Vilsteren, WZW van het dorp Oudleusen en ZZW van het dorp Nieuwleusen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Gerner 60 huizen met 332 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen (plus ca. 150 verblijfsaccommodaties) en ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"Historie 1e landgoed
Dalfsen staat bekend om zijn adellijke huizen. Zo wordt de Heer van Gerner al in 1348 in de archieven vermeld. De diverse bewoners der adellijke huizen in Dalfsen waren allemaal ondergeschikt aan de Bisschop van Utrecht (’t Sticht). Gezien het gedrag der Burchtheren – rooftochten en brandstichtingen - kwam er een vergeldingsactie op gang die werd geleid door bisschop Jan van Arkel, met ondersteuning van de drie IJsselsteden. Zijn opvolger bisschop Floris van Wevelinckhoven verwoestte de kastelen Gerner te Dalfsen en Eerde en ’t Laer te Ommen. Vermoedelijk zijn in diezelfde periode ook de kastelen Rutenberg en ter Molen aan de wraakacties ten prooi gevallen.

Na 1381 werd het huis herbouwd - en zal in die tijd eruit hebben gezien als een voorname boerderij of Hof. Dit duurde tot ongeveer 1600. In 1591 werd door de bewoners de zijde der Staatsen gekozen. Omstreeks 1600 komen er allerlei regels voor de adel, om deel uit te maken van het bestuur in Overijssel. Een van de eisen was dat men geacht werd een adellijk huis in eigendom te hebben. Rond die periode moet het Huis Gerner, met haar grachten, gebouwd zijn.

Dit huis is tot laat in de 17e eeuw bewoond geweest door de adellijke familie Van Ittersum. Daarna kwam het huis in handen van jhr. Arend van Echten tot Arendhorst. Hij was geboren in 1733 en in 1780 huwde hij met Joanna Antoinetta Gertruid d’Eysschen tot Gerner - erfgenaam van de familie van Ittersum, waardoor hij Gerner aan zijn naam kon toevoegen en zitting kon nemen in het Overijsselse bestuur. Zijn vrouw overleed in 1804, hij volgde haar in 1818. Omdat het Huis alras na zijn dood in vervallen staat was geraakt, werd het gesloopt.

Historie 2e landgoed
De huidige locatie van Landgoed Gerner was door vererving in handen gekomen van Johan Frederik Baron van Haersolte van Zuthem, geboren in 1880 te Zwolle. Deze liet zijn oog vallen op zijn bezittingen te Dalfsen en begon de bouw van zijn huis in 1930. De bouwer was de heer Stokvis uit Oudleusen en velen hebben gewerkt aan de voltooiing ervan. De haardpartijen die geplaatst werden, kwamen uit andere adellijke huizen, die gesloopt waren en hun nieuwe bestemming vonden in de salon en bibliotheek van het Landgoed. Nadat de familie overleden was en de kinderen vertrokken waren naar elders, kwam het Landgoed achtereenvolgens in verschillende handen - het was onderdeel van het Ministerie van W.V.C., het diende als opvanghuis voor de cliënten van Philadelphia en uiteindelijk kwam het in bezit van een verzekeringsmaatschappij, die het in 1997 verkocht aan de heer en mevrouw Bosch, die achter het oude pand uitbreidde met hotelkamers en voor zichzelf een nieuw huis aan de rand van het bos lieten bouwen." (bron: hotel-restaurant De Barones)

Hotel-restaurant
Aanvankelijk is hier sprake van hotel Haersolte, met daarbij pannenkoekenhuis De Barones. Tegenwoodig is dit hotel-restaurant De Barones. "Middenin het bosrijke en natuurlijke Vechtdal ligt het voormalige landhuis van Barones van Haersolte op Landgoed Gerner. Dit landhuis heeft een lange geschiedenis. Inmiddels is Hotel-restaurant Dalfsen De Barones hier gevestigd. Uitrusten in ons gezellige boutique hotel waar gastvrijheid en beleving centraal staan, kan bij Hotel Dalfsen De Barones! Goede bedden, rustig gelegen kamers, gratis wifi en een goed verzorgd ontbijt. Dat vindt u allemaal in het mooie Hotel De Barones in het Vechtdal. Of u nu een weekend wilt overnachten of langer wilt logeren in ons hotel. U zult altijd genieten van een heerlijk verblijf. Restaurant De Barones is een unieke locatie om heerlijk met uw partner, familie of vrienden te komen eten. U kunt hier genieten van een heerlijk a la carte diner. Ook hebben we een zeer uitgebreide pannenkoekenkaart. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om lekker te lunchen. Bekijk hier de verschillende menukaarten."

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Door de nieuwbouw sinds de jaren negentig in het N en NO van het dorp Dalfsen, is buurtschap Gerner aan de rand van de dorpskern komen te liggen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten op bungalowpark Buitenplaats Gerner (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Reactie toevoegen