Geldrop

Plaats
Dorp
Geldrop-Mierlo
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Geldrop in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Geldrop in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Geldrop in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Geldrop

Terug naar boven

Status

- Geldrop is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Geldrop-Mierlo. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2003.

- De gemeente Geldrop is per 1-5-1921 vergroot met de gemeente Zesgehuchten.

- Wapen van de voormalige gemeente Geldrop.

- Onder het dorp Geldrop vallen ook de buurtschappen Genoenhuis, Gijzenrooi, Hout en Riel (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1302 Gheldorp, 1440 Gheldrop.

Naamsverklaring
Men brengt de naam in verband met het Middelnederlandse gelde of gelt 'onvruchtbaar', vergelijk het Middelnederlandse geldelant 'land dat onvruchtbaar is voor het gebruik dat men ervan verwachtte'. Het Nederlandse dorp gaat terug op het Oudnederlandse thorpe met als oorspronkelijke betekenis 'omheining'; in de Frankische tijd was het de omheinde ruimte waar het vee werd ondergebracht. Het wordt als zodanig ontleend in het Oudfrans (Frans troupe), en dan weer terugontleend als troep (etymologisch dus hetzelfde woord als dorp). In de middeleeuwen stond dorp voor een secundaire (dochter)nederzetting. Tegenwoordig betekent het niet meer dan een plattelandsnederzetting van een zekere grootte.(1)

Terug naar boven

Ligging

Geldrop ligt O van Eindhoven, ZW van Mierlo en Helmond en grenst in het Z aan de A67.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Geldrop 252 huizen met 1.782 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 176/1.329 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Groot-Braakhuizen 63/359 en Klein-Braakhuizen 13/94. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 11.500 huizen met ca. 28.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Geldrop, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze - Leende - Zesgehuchten is opgericht in 1961. Het werkgebied omvatte aanvankelijk alleen het gebied van de oude heerlijkheid Heeze - Leende - Zesgehuchten. In 1963 is dit uitgebreid met het gebied van de oude heerlijkheid Geldrop en later ook met de oude heerlijkheid Sterksel.

- Verhalen over de geschiedenis van Geldrop op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geldrop heeft 34 rijksmonumenten.

- Geldrop heeft 33 gemeentelijke monumenten.

- Kasteel Geldrop ligt in een schitterend 140 jaar oud Engels landschapspark. In dit park ligt een kinderboerderij, een oranjerie en een ommuurde bloementuin De Baron z'n Hof genaamd. In het kasteel bevindt zich een expositieruimte voor kunstenaars, een oudheidkamer, de trouwzaal van de gemeente Geldrop-Mierlo en feest- en vergaderzalen.

- Het Weverijmuseum, gevestigd in een oude textielfabriek, is in 1983 opgericht met als doel de herinnering aan de textielindustrie in Zuidoost-Brabant levend te houden. Veel mensen in deze regio waren tot in de jaren zestig werkzaam in deze bedrijfstak. Verschillende oude fabrieksgebouwen in Geldrop herinneren nog aan die tijd. Ook straatnamen, zoals Katoenstraat, Weverstraat en Wolstraat verwijzen naar het textielverleden.

- Korenmolen 't Nupke dateert uit 1843.

- Geldropse Watermolen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Geldrop (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Wijkblad van de wijk Coevering.

- Muziek: - De muziek van Batenburg Hellbillie laat zich het best omschrijven als een mix van traditionele country, bluegrass en outlaw country met een vleugje koeiepunk.

Reactie toevoegen