Gijzenrooi

Plaats
Buurtschap
Geldrop-Mierlo Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Gijzenrooi

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gijzenrooi.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gijzenrooi.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gijzenrooi.

Terug naar boven

Status

1) Gijzenrooi is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Geldrop-Mierlo. T/m 30-4-1921 gemeente Zesgehuchten. Per 1-5-1921 over naar gemeente Geldrop, in 2004 over naar gemeente Geldrop-Mierlo. De buurtschap Gijzenrooi valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Geldrop.

2) Gijzenrooi is tevens een wijk in Eindhoven (-Stratum). Per 1 april 1972 verloor de gemeente Geldrop namelijk 4.650 inwoners aan de gemeente Eindhoven. Hierdoor is alsnog een deel van de voormalige gemeente Zesgehuchten naar de gemeente Eindhoven gegaan. De buurtschap Gijzenrooi bleef bij Geldrop. In het voormalige Zesgehuchtense deel van Eindhoven is in de jaren negentig de wijk Gijzenrooi ontstaan.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- Verklaring van de naam Gijzenrooi op de site van de Bewonersvereniging.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Gijzenrooi ligt direct ZW van Geldrop, rond de weg Gijzenrooi.

- De wijk Gijzenrooi ligt in het ZO van Eindhoven en valt onder het stadsdeel Stratum. Bijzonder is dat alle straten in de wijk Gijzenrooi naar vennen in de omgeving zijn genoemd. Onder de link vindt u al deze vennen met toelichting.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvat de buurtschap Gijzenrooi 12 huizen met 65 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de buurtschap Gijzenrooi (= de weg Gijzenrooi ZW van Geldrop) 10 huizen met ca. 25 inwoners. De Eindhovense wijk Gijzenrooi heeft ca. 760 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Gijzenrooi ligt het 135 ha grote natuurgebied de Gijzenrooise Zegge, volgens beheerder Het Brabants Landschap zo'n kleurrijk schouwspel "dat het wel een schilderij van Van Gogh lijkt". Een groene parel tussen de uitdijende plaatsen Eindhoven en Geldrop. In 2010 is dit gebied heringericht. Hiermee is het landschap van rond 1900 deels in ere hersteld. Door de aanplant van bomenrijen, houtwallen en heggen keert de kleinschalige verdeling van land terug, zoals dat tot eind 19e eeuw in agrarisch gebied gebruikelijk was. De nieuwe aanplant biedt een fraai landschap voor wandelaars en fietsers, maar moet ook meer dieren gaan trekken. Vooral vogels en kleine zoogdieren voelen zich op hun gemak in beschut gebied. De houtwallen, bestaande uit hazelaars, sleedoorns en wilgen, zijn populair nestgebied van struweelvogels als de zwartkop en de tuinfluiter. Ook verwacht men dat het aantal fazanten en patrijzen gaat toenemen. Een poel ten zuiden van Gijzenrooi is aantrekkelijk voor kikkers. Het project geldt mede als compensatie voor het verlies van groen in de nieuwe woonwijken Luchen en Loeswijk in Mierlo.

Terug naar boven

Links

- De site van de Eindhovense Bewonersvereniging Gijzenrooi biedt uitvoerige informatie over verleden en heden van zowel het Eindhovense als het Geldropse Gijzenrooi en omgeving.

- Kwartaalblad Het Gijzenrooise Zegje is via de link ook online te lezen (ook de oudere nummers, vanaf het begin (1992!).

Reactie toevoegen