Gijzenrooi

Plaats
Buurtschap
Geldrop-Mierlo Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Gijzenrooi

Terug naar boven

Status

- Gijzenrooi is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Geldrop-Mierlo. T/m 30-4-1921 gemeente Zesgehuchten. Per 1-5-1921 over naar gemeente Geldrop, in 2004 over naar gemeente Geldrop-Mierlo. De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Geldrop.

- Gijzenrooi is tevens een wijk in Eindhoven (-Stratum). Per 1 april 1972 verloor de gemeente Geldrop namelijk 4.650 inwoners aan de gemeente Eindhoven. Hierdoor is alsnog een deel van de voormalige gemeente Zesgehuchten naar de gemeente Eindhoven overgegaan. In het voormalige Zesgehuchtense deel van Eindhoven is in de jaren negentig de wijk Gijzenrooi ontstaan. Bijzonder is dat alle straten in deze wijk naar vennen in de omgeving zijn genoemd. Onder de link vind je al deze vennen met toelichting.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- Verklaring van de naam Gijzenrooi op de site van de Bewonersvereniging.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Gijzenrooi ligt rond de gelijknamige weg, direct ZW van Geldrop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Gijzenrooi 12 huizen met 65 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners. De gelijknamige Eindhovense wijk heeft ca. 750 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Gijzenrooi ligt het 135 ha grote natuurgebied de Gijzenrooise Zegge, volgens beheerder Het Brabants Landschap zo'n kleurrijk schouwspel "dat het wel een schilderij van Van Gogh lijkt". Een groene parel tussen de uitdijende plaatsen Eindhoven en Geldrop. In 2010 is dit gebied heringericht. Hiermee is het landschap van rond 1900 deels in ere hersteld. Door de aanplant van bomenrijen, houtwallen en heggen keert de kleinschalige verdeling van land terug, zoals dat tot eind 19e eeuw in agrarisch gebied gebruikelijk was.

De nieuwe aanplant biedt een fraai landschap voor wandelaars en fietsers, maar moet ook meer dieren gaan trekken. Vooral vogels en kleine zoogdieren voelen zich op hun gemak in beschut gebied. De houtwallen, bestaande uit hazelaars, sleedoorns en wilgen, zijn populair nestgebied van struweelvogels als de zwartkop en de tuinfluiter. Ook verwacht men dat het aantal fazanten en patrijzen gaat toenemen. Een poel ten zuiden van Gijzenrooi is aantrekkelijk voor kikkers. Het project geldt mede als compensatie voor het verlies van groen in de nieuwe woonwijken Luchen en Loeswijk in Mierlo.

- In het natuurgebied zijn in 2012 500 knoflookpadden uitgezet, als onderdeel van een landelijk project om bij te dragen aan het voortbestaan van de vandaag de dag zeldzaam geworden knoflookpad.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Kwartaalblad Het Gijzenrooise Zegje is via de link ook online te lezen (ook de oudere nummers, vanaf het begin (1992!).

- Bewonersvereniging: - De site van de Eindhovense Bewonersvereniging Gijzenrooi biedt uitvoerige informatie over verleden en heden van zowel het Eindhovense als het Geldropse deel van deze wijk en buurtschap en omgeving.

Reactie toevoegen