Ewijk

Plaats
Dorp
Beuningen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

gemeente_ewijk_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ewijk anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Ewijk anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Ewijk

Terug naar boven

Status

- Ewijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Beuningen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1980.

- Wapen van de voormalige gemeente Ewijk.

- Onder het dorp Ewijk valt ook de buurtschap Hoeve.

Terug naar boven

Ligging

Ewijk ligt N van Wijchen, NW van Beuningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ewijk 289 huizen met 1.663 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 124/680 (= huizen/inwoners) met buurtschap Doddendaal 15/74, en dorp Rijks-Winsen 102/602 met buurtschap Ambts Winsen 48/307. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Aan de Van Heemstraweg is in 2009 nieuwbouwproject Keizershoeve I gerealiseerd. Bekend is dat in dit deel van Ewijk in de Romeinse tijd een villa heeft gestaan. Die locatie is een rijksmonument waar niet mag worden gebouwd. Archeologen hebben bij opgravingen voorafgaand aan de nieuwbouw, het graf van een baby blootgelegd. Het skelet lag in de foetushouding. Verder zijn sporen van bijgebouwen van de villa en een waterput gevonden. Ook zijn potscherven en een afwateringskanaal van de villa blootgelegd. Het water stroomde over een soort dakpannen.

- Jarenlang groeide langs de A73 ter hoogte van Ewijk een berg grond die vanuit het hele land werd gevoed. De licht verontreinigde grond van de Grondbank krijgt op termijn een nieuwe functie. De grondbergen krijgen als nieuwe bestemming het weren van overmatig verkeerslawaai voor de achterliggende woningen. Het voordeel van dat geluidwerende duinengebied is dat het terrein meteen een uitloopgebied voor het dorp kan zijn. Zo dienen de "geluidduinen" zoals ze al worden genoemd, verschillende doelen. De licht vervuilde grond krijgt een nieuwe functie, het groeiende verkeerslawaai van de A73 en een deel van de A50 dringt niet meer door tot het bewoonde gebied. De bewoners van de nieuwe wijk van Ewijk krijgen er een recreatiegebied bij. De geluidduinen zijn bedoeld als groene mantel ter afscherming van geluid en fijnstof afkomstig van de snelwegen. Het gebied waar de duinen komen te liggen, grenst aan het tracé waar de verbreding van snelweg A50 komt te liggen.

- In 2013 is een extra brug over de Waal in de A50 gereed gekomen. Dit beoogt een einde te maken aan de files alhier.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ewijk heeft 21 rijksmonumenten.

- Ewijk heeft 21 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Jeugdcommissie Carnavalsvereniging de Dijkvelders.

- Sinds 2014 is er het jaarlijkse popfestival Down The Rabbit Hole (DTRH) (weekend eind juni), in recreatiegebied De Groene Heuvels, ZW van Ewijk en nog net vallend onder het grondgebied van dat dorp. De muziek is voornamelijk alternatief, geïnspireerd op de programmering van Lowlands in Flevoland. "Down The Rabbit Hole staat voor avontuur, verwarring, surrealisme en psychedelica, al sinds de opkomst van de popcultuur in de vrijgevochten jaren ’60 de inspiratie van (psycho)rockers, knoppendraaiers, kunstenaars, ontwerpers en filmmakers", aldus organisator Mojo Concerts, die het festival profileert als 'kleine broertje van Lowlands' in Biddinghuizen en als concurrent van Best Kept Secret in Hilvarenbeek.

- Herfst Fair (op een zondag begin oktober).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- The Events Bakery is de ideale locatie voor je groepsuitje: bedrijfsuitje, clubuitje, vrijgezellenfeest of familiefeest. Wat kun je er doen? Paintball, Airsoft, Handboogschieten, Slipcursus, Quadrijden, 4x4 Rijden, Ongevallensimulator, Klimpark, Teambuilding Games, Solexrijden, Segwayrijden en Shooting Games. Er zijn locaties in Rotterdam, Moordrecht, Ewijk, Ermelo en Nuenen.

- De Tuimelaar is een buitenzwembad voor de jeugd t/m de leeftijd van groep 8. In de avonduren is het toegankelijk voor alle leeftijden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Ewijk op Facebook.

- MFA: - Multifunctionele accommodatie (MFA) 't Hart is sinds september 2009 met bruisende dorpshart van Ewijk. Het is een ontmoetingscentrum voor jong en ouder met mogelijkheden voor vergaderen, organiseren van bijeenkomsten en sporten. Verder biedt het complex onderdak aan vaste gebruikers zoals kinderopvang (KION), peuterspeelzaal (Calimero), basisschool (de Reuzepas), bibliotheek (OBGZ), ouderenopvang (Stichting Perspectief), jongerensoos, Stichting Oeverwal, Driestroom, en het buurtwerkteam.

- Onderwijs: - Basisschool De Reuzepas.

- Jeugd: - Elke week spelen kinderen en jongeren het spel van Scouting bij Scouting Ewijk. Ze komen om spannende avonturen te beleven of om iets te maken waar je zelf verbaasd van zal staan. Kinderen vinden veel dingen leuk en willen veel verschillende activiteiten doen. Hier kan dat allemaal. Heb je ook zin in een spannende speurtocht, je eigen eten koken op een houtvuur of je lekker verkleden? Iedere week samen een nieuw uitdaging aangaan? Even weg van huis, weg van school: theorie is leuk, maar de praktijk is nog veel leuker! Als je zin hebt om Scouting zelf eens mee te maken, kom dan eens kijken bij Scouting Ewijk.

- Sport: - v.v. Ewijk (voetbal).

Reactie toevoegen