Ewijk

Plaats
Dorp
Beuningen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

GL gemeente Ewijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ewijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ewijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ewijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ewijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ewijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ewijk.

Terug naar boven

Status

- Ewijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Beuningen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1980.

- Wapen van de voormalige gemeente Ewijk.

Terug naar boven

Ligging

Ewijk ligt N van Wijchen, NW van Beuningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Ewijk 289 huizen met 1.663 inwoners, verdeeld in dorp Ewijk 124/680 met buurtschap Doddendaal 15/74 en dorp Rijks-Winsen 102/602 met buurtschap Ambts Winsen 48/307.

- Tegenwoordig heeft het dorp Ewijk ca. 1.500 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Nieuwbouw Keizershoeve I
Aan de Van Heemstraweg is in 2009 nieuwbouwproject Keizershoeve I gerealiseerd. Bekend is dat in dit deel van Ewijk in de Romeinse tijd een villa heeft gestaan. Die locatie is een rijksmonument waar niet mag worden gebouwd. Archeologen hebben bij opgravingen voorafgaand aan de nieuwbouw, het graf van een baby blootgelegd. Het skelet lag in de foetushouding. Verder zijn sporen van bijgebouwen van de villa en een waterput gevonden. Ook zijn potscherven en een afwateringskanaal van de villa blootgelegd. Het water stroomde over een soort dakpannen.

Geluidduinen langs A73 bij Ewijk
Jarenlang groeide langs de A73 ter hoogte van Ewijk een berg grond die vanuit het hele land werd gevoed. De licht verontreinigde grond van de Grondbank krijgt op termijn een nieuwe functie. De grondbergen krijgen als nieuwe bestemming het weren van overmatig verkeerslawaai voor de achterliggende woningen. Het voordeel van dat geluidwerende duinengebied is dat het terrein meteen een uitloopgebied voor het dorp kan zijn. Zo dienen de "geluidduinen" zoals ze al worden genoemd, verschillende doelen. De licht vervuilde grond krijgt een nieuwe functie, het groeiende verkeerslawaai van de A73 en een deel van de A50 dringt niet meer door tot het bewoonde gebied. De bewoners van de nieuwe wijk van Ewijk krijgen er een recreatiegebied bij. De geluidduinen zijn bedoeld als groene mantel ter afscherming van geluid en fijnstof afkomstig van de snelwegen. Het gebied waar de duinen komen te liggen, grenst aan het tracé waar de verbreding van snelweg A50 komt te liggen.

Extra Waalbrug
In 2013 is een extra brug over de Waal in de A50 gereed gekomen. Dit beoogt een einde te maken aan de files alhier.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ewijk heeft 21 rijksmonumenten.

- Ewijk heeft 21 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2014 is er in Ewijk het jaarlijkse popfestival Down The Rabbit Hole (weekend eind juni), in recreatiegebied De Groene Heuvels. De muziek is voornamelijk alternatief, geïnspireerd op de programmering van Lowlands in Flevoland. De organisatie kondigt het zo aan: "Down The Rabbit Hole staat voor avontuur, verwarring, surrealisme en psychedelica, al sinds de opkomst van de popcultuur in de vrijgevochten jaren ’60 de inspiratie van (psycho)rockers, knoppendraaiers, kunstenaars, ontwerpers en filmmakers." Het festival wordt georganiseerd door Mojo Concerts en wordt geprofileerd als 'kleine broertje van Lowlands' en als concurrent van Best Kept Secret. Op termijn beoogt het festival te groeien naar uiteindelijk ca. 35.000 bezoekers.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- The Events Bakery is de ideale locatie voor je groepsuitje: bedrijfsuitje, clubuitje, vrijgezellenfeest of familiefeest. Wat kun je er doen? Paintball, Airsoft, Handboogschieten, Slipcursus, Quadrijden, 4x4 Rijden, Ongevallensimulator, Klimpark, Teambuilding Games, Solexrijden, Segwayrijden en Shooting Games. Er zijn locaties in Rotterdam, Moordrecht, Ewijk, Ermelo en Nuenen.

Reactie toevoegen