Beuningen

Plaats
Dorp en gemeente
Beuningen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

GL gemeente Beuningen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Beuningen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Beuningen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Beuningen

Terug naar boven

Status

- Beuningen is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen.

- Niet te verwarren met het dorp Beuningen in Overijssel.

- De gemeente Beuningen is per 1-7-1980 vergroot met de gemeente Ewijk.

- De gemeente Beuningen omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Ewijk, Weurt en Winssen en de buurtschappen Hoek en Hoeve. In totaal zijn dit 4 dorpen en 2 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Beuningen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Beuningen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Beuningen ligt aan de Z oever van de rivier de Waal en ligt verder Z van de dorpen Herveld, Zetten, Slijk-Ewijk, Valburg en Oosterhout en de A15, ZW van de dorpen Elst en Bemmel, W van het dorp Lent en de stad Nijmegen, N van de dorpen Alverna, Wijchen, Leur, Hernen en Lienden, NO van het dorp Bergharen en de stad Batenburg, O van de dorpen Deest, Afferden, Druten, Puiflijk en Horssen en ZO van de dorpen Dodewaard en Opheusden. De A50 loopt W door de gemeente, de A73 ZO. De hoofdplaats Beuningen ligt O in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Beuningen 187 huizen met 1.410 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 131/959 (= huizen/inwoners) en het dorp Weurt 56/451. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 10.000 huizen met ca. 25.000 inwoners, het dorp Beuningen heeft ca. 6.900 huizen met ca. 17.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Elementen uit de geschiedenis van Beuningen, door Egbert van de Haar uit Tiel (op de pagina even naar onderen scrollen tot je bij deze plaats bent aangekomen, of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beuningen heeft 23 rijksmonumenten.

- Beuningen heeft 34 gemeentelijke monumenten.

- Op een idyllische plek langs de Waal bij Beuningen ligt Steenfabriek De Bunswaard. BOEi, eigenaar van dit rijksmonument, heeft de torenhoge schoorsteen in 2010 gerestaureerd. In 2011 heeft de restauratie plaatsgevonden van het casco van de voormalige steenoven. De gewelven van de 24 ovenkamers vormen de onderbouw van de 8 woningen die hier nadien zijn gerealiseerd. Het herstel van de karakteristieke gemetselde boogconstructies is uitgevoerd door gespecialiseerde vaklieden.

- Molen De Haag of Beuningse Molen. - Nieuws van Molen De Haag op Facebook.

- Mausoleum bij het huis De Oude Tempel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Beuningse Uiterwaarden zijn in 2015 heringericht. Doelen zijn o.a. het versterken van de kamsalamanderpopulatie en verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving voor vogels. Het gebied is beter toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Struin- en wandelpaden sluiten aan op bestaande (lange afstands)routes. Cultuurhistorische elementen, zoals het Weurtse Straatje, zijn opgeknapt en weer zichtbaar gemaakt. Dit is een historisch, voorheen onbegaanbaar pad dat vroeger een verbindingsweg vormde tussen Weurt en Nijmegen. In de Beuningse Uiterwaarden is in 2015 ook een Klimaatbuffer ingericht. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

- Het Dijkmagazijn (Dijk 41) "lokt mensen naar buiten met activiteiten voor jong en ouder", aldus de site.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Beuningen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Beuningen.

- Muziek: - Jeugd Popkoor MIXX is opgericht in 2011 en heeft in haar korte bestaan al een hoog niveau bereikt; zo zijn ze bijv. in 2017 3e geworden op het JeugdPopkorenfestival. Is zingen je passie, en doe je dit graag met anderen? Houd je van een uitdaging en wil je graag optreden? Houd je van Top40-muziek en andere pophits? Grijp dan je kans en meld je aan bij een van beide groepen (7-11 jaar en 12+).

- Zorg: - Zorgboerderij 't Personnebos.

Reactie toevoegen