Eesergroen

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

eesergroen_plaatsnaambord.jpg

Eesergroen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Eesergroen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Eesergroen

Terug naar boven

Status

- Eesergroen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

- Het kleine dorp Eesergroen werkt op veel gebieden samen met het 'grotere kleine buurdorp' Ees. De dorpen delen ook diverse voorzieningen. Zo is er een gemeenschappelijk Dorpsbelang en een gezamenlijke voetbalvereniging. Over beide vind je meer informatie in het hoofdstuk Links.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Iesergruun. Een inwoner van dit dorp is een Iesergruner.

Oudere vermeldingen
1942 Eesergroen of Eesgroen.

Naamsverklaring
Groen in dit geval als collectief voor het gebladerte van de bomen, behorend bij Ees.(1)

Terug naar boven

Ligging

Eesergroen ligt ZW van de dorpen Ees en Buinen, Z van het dorp Borger, ZO van de dorpen Schoonloo en Grolloo, O van het dorp Elp, NO van de dorpen Eeserveen, De Kiel en Westerbork, NNO van het dorp Schoonoord, NNW van het dorp Odoornerveen, NW van het dorp Odoorn en WNW van het dorp Exloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Eesergroen heeft ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In april 1882 wordt in Eesergroen het eerste huis gebouwd. De bewoner begint met de ontginning van de dan nog 'woeste grond', zoals dat in die tijd wordt genoemd. Het dorp wordt belangrijker nadat het in 1930 via een zijtak met het kanaal Buinen-Schoonoord wordt verbonden. Langs deze zijtak ligt nu een fiets- en natuurpad. Als het kanaal er eenmaal is, wordt de ontginning grootschaliger aangepakt. Langs de al in 1913 aangelegde verharde weg Ees-Schoonoord worden boerderijen gebouwd, en ook langs het kanaal. In 1975 wordt het haventje met zwaaikom gedempt. Het kanaal blijft bestaan. In 2010 is de haven met zwaaikom voor recreatieve doeleinden in ere werd hersteld. Opvallend in het kleine dorpje is dat er twee cafés waren en nog altijd zijn. Het dorpje had ook twee kerken. Die zijn beide niet meer in functie. (bron: gemeente Borger-Odoorn)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2018 heeft Ab van Middelkoop uit Donderen plannen voor een begraafplaats in Eesergroen, op de plek van een robiniabos dat destijds door de firma Groen Invest is aangelegd, anticiperend op een eventueel verbod op de invoer van tropisch hardhout, dat er nooit is gekomen. De firma is failliet gegaan. De locatie beoogt dus nu te worden herbestemd tot natuurbegraafplaats.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voorheen Rechtzinnig Hervormde Maranathakapel (Dorpsstraat 6) uit 1917 is in 1975 buiten gebruik gesteld en herbestemd tot garage/opslag. Het heeft nog wel de uiterlijke kenmerken van de kapel, inclusief het opschrift 'Maranathakapel' boven de deur.

- Het pand op Dorpsstraat 11 is van 1956 tot 1969 in functie geweest als Vrijzinnig Hervormde Kerk van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden in Nederland. Nadien herbestemd tot zomerhuis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Knapzakroute K41 Westdorp-Eesergroen is een wandelroute van 15 kilometer door de omgeving van deze dorpen.

- Waarnemingen van flora en fauna in Eesergroen.

- Recentelijk is natuur- en recreatiegebied de Mandelanden gerealiseerd, gelegen tussen Westdorp, Ees en Eesergroen. Deze kernen hebben daardoor een ontzettend mooi gebied in hun 'achtertuin' gekregen. Inwoners, toeristen en recreanten worden uitgenodigd om wandelend, per fiets of te paard het gebied te ontdekken. Er is een uitkijkheuvel, een vistrap, een mooi fietspad van Eesergroen naar Borger, en een doorwaadbare plaats voor paarden. Je mag buiten het broedseizoen ook in het gebied door de hekken in de omheining die rondom het gebied zijn geplaatst. Er zijn geen vaste wandelpaden. Je kunt je eigen weg zoeken. Bij regenachtig weer is het wel verstandig om laarzen aan te hebben; het kan er erg drassig zijn.

- In 2017 is in Eesergroen een visplas aangelegd. De visplas ligt midden in een mooi toeristisch gebied met in de nabije omtrek een groot aantal campings. De visplas is een mooie aanvulling op de al bestaande activiteiten in deze regio. Federatie Sportvisserij Groningen Drenthe heeft er vis uitgezet, zodat ook de recreatieve visser, gezinnen en de jeugd hun visje kunnen vangen en kunnen terugkijken op een geslaagde visdag. De visplas wordt onderhouden door Hengelsportvereniging De Brasem uit Borger.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Eesergroen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eesergroen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Ees en Eesergroen. Via het menu bovenaan de site onder de link is het actuele nummer van de tweemaandelijkse dorpskrant 't Mandielig Neis ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Ees en Eesergroen.

- Sport: - De huidige voetbalvereniging v.v. E.E.C. (= Ees Eesergroen Combinatie) is opgericht in 1967, maar daar is veel aan voorafgegaan, wat je hier kunt lezen.

- Zorg: - Jabbok is een 24-uursopvang voor drugsverslaafden in Eesergroen. Op de boerderij leren ze plezier ervaren in een leven zonder drugs of alcohol. Het dagelijkse ritme, het teamwork en de rustgevende natuur helpen de eigen kracht te herontdekken. Zij geloven in hun aanpak, die anders is dan de meeste andere. Ze bieden een informele omgeving waar veel kan, als je met respect handelt. Het leren met en van elkaar is de basis. Ze staan nadrukkelijk naast de cliënt en zijn een vangnet, ook als elders de deur dichtgaat.

Ze bieden een vangnet. Een plek om weer tot jezelf te komen. Waar je kunt wonen, werken en aansterken. De natuur doet de rest. Ze begeleiden een cliënt bij therapieën die hij bijvoorbeeld bij de GGZ doorloopt, bij eventuele reclassering en bij de grote berg post die de meesten vaak ongeopend meenemen. Ze helpen bij budgetbeheer, schuldhulpverlening en eventuele huisvesting. Samen zorgen ze ervoor dat een cliënt door de bomen het bos weer ziet. En dat hij weer vooruit kan in een leven zonder drugs en alcohol.

- Wonen: - Reportage over Binne en Aaltje Roorda, die in 2001 een 'bouwval' kochten van een keuterboertje in Eesergroen, en die in piekfijne staat hebben gerestaureerd en verbouwd.

Reactie toevoegen