Eesergroen

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Eesergroen

Terug naar boven

Status

Eesergroen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Iesergruun. Een inwoner van dit dorp is een Iesergruner.

Terug naar boven

Ligging

Eesergroen ligt ZW van de dorpen Ees en Buinen, Z van het dorp Borger, ZO van de dorpen Schoonloo en Grolloo, O van het dorp Elp, NO van de dorpen Eeserveen, De Kiel en Westerbork, NNO van het dorp Schoonoord, NNW van het dorp Odoornerveen, NW van het dorp Odoorn en WNW van het dorp Exloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Eesergroen heeft ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In april 1882 wordt in Eesergroen het eerste huis gebouwd. De bewoner begint met de ontginning van de dan nog 'woeste grond', zoals dat in die tijd wordt genoemd. Het dorp wordt belangrijker nadat het in 1930 via een zijtak met het kanaal Buinen-Schoonoord wordt verbonden. Langs deze zijtak ligt nu een fiets- en natuurpad. Als het kanaal er eenmaal is, wordt de ontginning grootschaliger aangepakt. Langs de al in 1913 aangelegde verharde weg Ees-Schoonoord worden boerderijen gebouwd, en ook langs het kanaal. In 1975 wordt het haventje met zwaaikom gedempt. Het kanaal blijft bestaan. In 2010 is de haven met zwaaikom voor recreatieve doeleinden in ere werd hersteld. Opvallend in het kleine dorpje Eesergroen is dat er twee cafés waren en nog altijd zijn. Het dorpje had ook twee kerken. Die zijn niet meer in functie. (bron: gemeente Borger-Odoorn)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Rechtzinnig Hervormde Maranathakapel (Dorpsstraat 6) uit 1917 is in 1975 buiten gebruik gesteld en herbestemd tot garage/opslag. Het heeft nog wel de uiterlijke kenmerken van de kapel, inclusief het opschrift 'Maranathakapel' boven de deur.

- Het pand op Dorpsstraat 11 is van 1956 tot 1969 in functie geweest als Vrijzinnig Hervormde Kerk van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden in Nederland. Nadien herbestemd tot zomerhuis.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eesergroen (online te bestellen).

Reactie toevoegen