Ees

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Ees

Terug naar boven

Status

Ees is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Ies. Een inwoner van dit dorp is een Ieser.

Terug naar boven

Ligging

Ees ligt direct ZO van Borger. De dorpskern grenst in het Z aan de N34. Het dorpsgebied wordt erdoor doorsneden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ees 22 huizen met 160 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het dorp Ees is rond 2010 zijn eigen op- en afritten aan de N34 kwijt geraakt. Inwoners waren niet blij met deze verminderde bereikbaarheid, omdat het dorp sindsdien alleen nog te bereiken is vanuit Borger en Eext. Het  beleid van de provincie is echter om de N34 over de hele lengte veiliger te maken o.a. door het opheffen van gelijkvloerse kruisingen en het realiseren van ongelijkvloerse kruisingen middes tunnels en viaducten. Een eigen ongelijkvloerse kruising voor het dorp was te duur, gezien de prioriteiten die moesten worden gesteld voor het hele traject.

Het dorp heeft als compensatie wel een tunnel onder de N34 door gekregen, waarmee bijv. de fietsende schooljeugd uit de W buurdorpen Eeserveen en Eesergroen een veilige verbinding heeft gekregen naar Ees v.v., terwijl zij voorheen gelijkvloers de N34 moesten oversteken. Daarnaast is in 2017 een nieuwe ongelijkvloerse op- en afrit aan de N34 gerealiseerd bij het Z buurdorp Eext. Ees wordt hier middels een parallelweg mee verbonden, zodat het dorp hierdoor weer een goede verbinding met de N34 heeft.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het Eeserbos staat een herdenkingsbord bij een locatie die vermoedelijk bedoeld was als fusilladeplaats en massagraf voor 30 ter dood veroordeelden. De kuil van 20 bij 3 meter en 1 meter diep vertelt het verhaal van een nooit opgeloste zaak. Poolse bevrijders rukten in april 1945 dusdanig snel op dat de Duitsers geen kans zagen om de veroordeelden daadwerkelijk te fusilleren. Wie deze mensen waren is nooit duidelijk geworden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De toneelvereniging brengt jaarlijks eind januari een nieuw stuk op de planken, op 4 doorgaans (vrijwel) uitverkochte avonden.

- Dorpsfeest (4 dagen in juli).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Eeserbos.

- Recentelijk is natuur- en recreatiegebied de Mandelanden gerealiseerd, gelegen tussen Westdorp, Ees en Eesergroen. Deze kernen hebben daardoor een ontzettend mooi gebied in hun 'achtertuin' gekregen. Inwoners, toeristen en recreanten worden uitgenodigd om wandelend, per fiets of te paard het gebied te ontdekken. Er is een uitkijkheuvel, een vistrap, een mooi fietspad van Eesergroen naar Borger, en een doorwaadbare plaats voor paarden. Je mag buiten het broedseizoen ook in het gebied door de hekken in de omheining die rondom het gebied zijn geplaatst. Er zijn geen vaste wandelpaden. Je kunt je eigen weg zoeken. Bij regenachtig weer is het wel verstandig om laarzen aan te hebben; het kan er erg drassig zijn.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De 2-maandelijkse dorpskrant 't Mandielig Neis is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Ees en Eesergroen.

- Onderwijs: - Daltonschool Ees. - Filmpje rondleiding Daltonschool.

- Sport: - v.v. E.E.C. (= Ees Eesergroen Combinatie) (voetbal).

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Rederijkerskamer Ees.

- Zorg: - Zorgboerderij Irish Tinker Stable. - Zorgboerderij Het Speelhuis.

Reactie toevoegen