Ees

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

ees_plaatsnaambord_kopie.jpg

Ees is een dorp in de gemeente Borger-Odoon. T/m 1997 gemeente Borger. (© H.W. Fluks)

Ees is een dorp in de gemeente Borger-Odoon. T/m 1997 gemeente Borger. (© H.W. Fluks)

Ees

Terug naar boven

Status

Ees is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Ies. Een inwoner van dit dorp is een Ieser.

Oudere vermeldingen
1263 Ese, 1335 kopie/1462/1867 Ees, 1453 Eess, 1851-1855 Eest.

Naamsverklaring
Is zeker niet hetzelfde woord als es, Gotisch atisk 'zaailand', doch qua betekenis is er overeenkomst. Ees, Nieuwfries ies, duidt (op de Friese zandgronden) het bouwland rondom een dorp aan.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ees ligt direct ZO van Borger. De dorpskern grenst in het Z aan de provinciale weg N34. Het dorpsgebied wordt erdoor doorsneden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ees 22 huizen met 160 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 140 huizen met ca. 340 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het dorp Ees is rond 2010 zijn eigen op- en afritten aan de N34 kwijt geraakt. Inwoners waren niet blij met deze verminderde bereikbaarheid, omdat het dorp sindsdien alleen nog te bereiken is vanuit Borger en Exloo. Het  beleid van de provincie is echter om de N34 over de hele lengte veiliger te maken o.a. door het opheffen van gelijkvloerse kruisingen en het realiseren van ongelijkvloerse kruisingen middes tunnels en viaducten. Een eigen ongelijkvloerse kruising voor het dorp was te duur, gezien de prioriteiten die moesten worden gesteld voor het hele traject.

Het dorp heeft als compensatie wel een tunnel onder de N34 door gekregen, waarmee bijv. de fietsende schooljeugd uit de W buurdorpen Eeserveen en Eesergroen een veilige verbinding heeft gekregen naar Ees v.v., terwijl zij voorheen gelijkvloers de N34 moesten oversteken. Daarnaast is in 2017 een nieuwe ongelijkvloerse op- en afrit aan de N34 gerealiseerd bij het Z buurdorp Exloo. Ees wordt hier door een parallelweg mee verbonden, zodat het dorp hierdoor weer een goede verbinding met de N34 heeft.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het Eeserbos staat een herdenkingsbord bij een locatie die vermoedelijk bedoeld was als fusilladeplaats en massagraf voor 30 ter dood veroordeelden. De kuil van 20 bij 3 meter en 1 meter diep vertelt het verhaal van een nooit opgeloste zaak. Poolse bevrijders rukten in april 1945 dusdanig snel op dat de Duitsers geen kans zagen om de veroordeelden daadwerkelijk te fusilleren. Wie deze mensen waren is nooit duidelijk geworden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging Rederijkerskamer Ees brengt jaarlijks eind januari een nieuw stuk op de planken, op 4 doorgaans (vrijwel) uitverkochte avonden.

- Dorpsfeest (4 dagen in juli).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het Eeserbos kun je o.a. tamme kastanjes vinden.

- Recentelijk is natuur- en recreatiegebied de Mandelanden gerealiseerd, gelegen tussen Westdorp, Ees en Eesergroen. Deze kernen hebben daardoor een ontzettend mooi gebied in hun 'achtertuin' gekregen. Inwoners, toeristen en recreanten worden uitgenodigd om wandelend, per fiets of te paard het gebied te ontdekken. Er is een uitkijkheuvel, een vistrap, een mooi fietspad van Eesergroen naar Borger, en een doorwaadbare plaats voor paarden. Je mag buiten het broedseizoen ook in het gebied door de hekken in de omheining die rondom het gebied zijn geplaatst. Er zijn geen vaste wandelpaden. Je kunt je eigen weg zoeken. Bij regenachtig weer is het wel verstandig om laarzen aan te hebben; het kan er erg drassig zijn.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Ees en Eesergroen. Via het menu bovenaan de site onder de link is het actuele nummer van de tweemaandelijkse dorpskrant 't Mandielig Neis ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Ees en Eesergroen.

- Onderwijs en kinderopvang: - Daltonschool Ees. - Filmpje rondleiding Daltonschool. - "Het Speelhuis is een professioneel kindercentrum en biedt dagopvang aan in huiselijke sfeer voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het kinderdagverblijf bestaat uit 3 (horizontale) groepen; een babygroep 0-1,5 jaar, een dreumesengroep (1,5-2 jaar) en een peutergroep (2-4 jaar). Daarnaast hebben we nog een combinatiegroep voor de oudere peuters (3,5 jaar) en jongste kleuters (4 en 5 jaar). Wij bieden naast dagopvang ook buitenschoolse opvang (BSO) aan voor kinderen van 4 tot 13 jaar, voor de scholen in Borger, Exloo en Ees. Wat is er heerlijker voor kinderen, om na een intensieve schooldag lekker te relaxen in onze gezellige BSO ruimte, te knutselen aan de grote tafel of lekker buiten te ravotten in de natuurspeeltuin, in de bosjes, te springen over de sloot, kastelen te bouwen in de zandbak, te voetballen of op de skelter te racen.

De opvang vindt plaats in een "groene" omgeving en dus niet op "school". We hebben ook een heleboel dieren die aandacht en verzorging nodig hebben, dus als je het leuk vindt mag je meehelpen om ze te verzorgen! We zijn ook regelmatig met de kinderen die het leuk vinden aan het werk in onze moestuin en plantenkas. Voor de kinderen super leuk om te zien dat er groenten uit de grond omhoog komen! De kinderen worden van school gehaald met de auto, de bolderkar, de skelter of gewoon lekker wandelen. Je begrijpt wel dat dit grote pret is! Iedereen wil graag op zo'n grote stoere skelter. Of lekker zitten in de bolderkar."

- Sport: - De huidige voetbalvereniging v.v. E.E.C. (= Ees Eesergroen Combinatie) is opgericht in 1967, maar daar is veel aan voorafgegaan, wat je hier kunt lezen.

- Zorg: - "Zorgboerderij Irish Tinker Stable in Ees biedt sinds 2011 24/7 opvang aan deelnemers met verslavingsproblematiek.Wij zijn en blijven zeer kleinschalig; wij bieden zorg aan slechts een of maximaal twee deelnemers. Wij blijven van mening dat ons hart ligt bij échte kleinschaligheid en willen daarbij ook onze huiselijke sfeer - en geen instellingssfeer - in ere houden. Alle deelnemers die bij ons zijn geweest vonden dit ook erg belangrijk voor hun middelenvrije ontwikkeling. Door het leven van de deelnemers met verslavingsproblematiek hebben zij vaak ook een achtergrond met het 'straatleven' met het vaak daarbij horende 'haantjesgedrag' of juist angst daarvoor. Hierdoor horen wij vaak dat deelnemers zich (nog) niet thuis voelen in grotere groepen mensen en wel bij ons. Bij aanmelding worden gesprekken gehouden om te zien of de deelnemer in onze situatie past, zodat niemand achteraf teleurgesteld hoeft te worden indien er plaatsing zou plaatsvinden zonder dat de deelnemer op onze boerderij past en vervolgens weer weg zou moeten."

- "Zorgboerderij Het Speelhuis in Ees biedt opvang aan kinderen van ongeveer 4 tot en met 13 jaar, die extra zorg en begeleiding nodig hebben bij het opgroeien. Denk bijvoorbeeld aan autisme, adhd, asperger en een verstandelijke beperking. Veel organisaties die weekend- en logeeropvang aanbieden, richten zich op spectaculaire activiteiten, terwijl een kind met een ontwikkelingsachterstand, een ontwikkelingsstoornis of gedragsproblemen juist meer behoefte heeft aan duidelijkheid, voorspelbaarheid, structuur, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van lichamelijke en dagelijkse vaardigheden. Bij Het Speelhuis bieden we je kind een veilige en vertrouwde plek. Rust, ruimte, dieren, natuur, jezelf zijn, samenwerken, rekening houden met elkaar, huiselijkheid, gezelligheid, maar ook uitdaging zijn allemaal speerpunten van onze zorgboerderij. We stemmen de begeleiding zoveel mogelijk af op de behoefte en de mogelijkheden van jouw kind. Naast het bieden van een vast dagritme en structuur, proberen we er een gezellige tijd van te maken en leert je kind spelenderwijs vaardigheden waar hij de rest van zijn leven van kan profiteren."

Reacties

(2)

Geachte redactie,
In het stukje over de op- en afritten van de N34 staat abusievelijk Eext als buurdorp. Dit hoort Exloo te zijn.
Met vriendelijke groet,
Mark

Dank voor de tip! Die plaatsnamen haal ik bij het tikken weleens door elkaar omdat ze zo op elkaar lijken. Ik pas het aan.

Reactie toevoegen