Dubbeldam

Voormalige gemeente
Dordrecht
Drechtsteden
Zuid-Holland

ZH gemeente Dubbeldam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Dubbeldam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Dubbeldam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dubbeldam

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Dubbeldam.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Dubbeldam.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Dubbeldam.

Terug naar boven

Status

- Dubbeldam is een voormalig dorp, thans wijk in de provincie Zuid-Holland, in de regio Drechtsteden, gemeente Dordrecht. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1970.

- De gemeenten De Mijl en Wieldrecht waren in 1812 toegevoegd aan de gemeente Dubbeldam, per 1-4-1817 afgesplitst tot zelfstandige gemeenten en per 15-4-1857 wederom toegevoegd aan de gemeente Dubbeldam, zij het dat van beide gemeenten ook delen zijn overgegaan naar de gemeente 's-Gravendeel.

- Wapen van de voormalige gemeente Dubbeldam.

- Bij de annexatie van de gemeente Dubbeldam door de gemeente Dordrecht in 1970, heeft Dordrecht ervoor gekozen om Dubbeldam niet als dorp te behouden maar gelijk als wijk van Dordrecht te bestempelen. Daarmee is Dubbeldam ook in het in 1978 ingevoerde postcodeboek geen woonplaats met eigen postcode en plaatsnaam geworden, maar moeten de inwoners sindsdien schrijven dat ze in (de plaats) Dordrecht wonen. In maart 2014 zijn symbolische blauwe plaatsnaamborden (komborden) geplaatst op het Damplein, om aan te geven dat de identiteit van Dubbeldam toch nog wel leeft. De borden hebben geen juridische betekenis, oftewel Dubbeldam is hiermee niet een eigen bebouwde kom geworden. Voorheen stonden er witte wijkborden. In december 2013 was eveneens op het Damplein al de Dubbeldamse vlag gehesen, die daar permanent blijft hangen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1310 Dibbeldamme, Dubbeldamme.
Naamsverklaring
Naar de in 1273 in de Dubbel gelegde dam, die echter op een andere plaats lag. In zijn Handboek der Middelnederlandse geographie oppert Van den Berg dat de naam Dubbel, een verdwenen waterloop in de Dordtse Waard, verband kan houden met de door Ptolemaeus genoemde waternaam Tabula. De gedachte is boeiend, maar het gesuggereerde verband problematisch(1).
Plaatsnaam-af
De plaatsnaam Dubbeldam is formeel per medio 1973 opgeheven, door het besluit van Dordrecht om Dubbeldam geen eigen postcode en woonplaatsnaam toe te kennen in het postcodeboek, dat in die jaren werd ontwikkeld. Sinds genoemd jaar is de plaatsnaam verdwenen uit bijvoorbeeld poststempels en aantekenstrookjes, en vervangen door de plaatsnaam Dordrecht.

Terug naar boven

Ligging

Het voormalige dorp en de huidige wijk Dubbeldam ligt (in het) O van Dordrecht, en ligt van de rest van Dordrecht afgescheiden door de Randweg N3 in het W en de provincialeweg in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Dubbeldam, die toen nog slechts het dorp besloeg (de gemeenten De Mijl en Wieldrecht zijn er immers pas in 1857 weer aan toegevoegd) 288 huizen met 1.627 inwoners.

 

Reactie toevoegen