Diermen

Plaats
Buurtschap
Putten
Veluwe
Gelderland

diermen_schuur_boerderij_den_aller_diermenseweg_3.jpg

Buurtschap Diermen, de rijksmonumentale schuur van de eveneens rijksmonumentale boerderij Den Aller

Buurtschap Diermen, de rijksmonumentale schuur van de eveneens rijksmonumentale boerderij Den Aller

Diermen

Terug naar boven

Status

- Diermen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Putten.

- De buurtschap Diermen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Putten.

- De buurtschap Diermen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1250 Diramme, ca. 1300 Dirhamme, Direm, 1481 to Dyrmen, 16e-17e eeuw Dirm, 1625 Dyermen, 1630 Diermen.

Naamsverklaring
Wordt verklaard als een samenstelling van het Germaanse deura* 'wild dier, hert of ree', vergelijk het Nieuwengelse deer 'hert', en ambe* 'water, kleine rivier' of hamme 'hoek aangeslibd land, grasland aan een water'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diermen ligt direct NO van Nijkerk, zowel N, en voornamelijk N, als Z van de provincialeweg N798 naar Putten (Nijkerkerstraat), rond die straat, en de wegen Snijderssteeg, Kromme Koesteeg, Vleessteeg, Diermenseweg en Meskampersteeg (het gedeelte van deze weg rond en N van de spoorweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Diermen 41 huizen met 310 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1863 tot 1926 was hier een Stopplaats Diermen aan de spoorlijn Utrecht-Zwolle.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Diermen heeft 20 rijksmonumenten, waarvan er 10 betrekking hebben op Kasteel en landgoed Oldenaller, en 6 op boerderij Den Aller (die ook tot het landgoed behoort) met toebehoren.

- Kasteel Oldenaller is een landhuis en landgoed gelegen tussen Nijkerk en Putten, in buurtschap Diermen. Het gebied rond Oldenaller was in de middeleeuwen in het bezit van de familie Van Aller. In het jaar 1494 blijkt ene Reneyr van Aller eigenaar van dit huis te zijn. Rond 1655 geeft Johan van Wijnbergen de opdracht om hier een nieuw huis te bouwen. Het nieuwgebouwde huis zou een ontwerp zijn van architect Jacob van Campen. Het huis werd vormgegeven in een classicistische stijl. In 1848 werd Oldenaller gekocht door baron van Goltstein. Hij gaf na 1850 opdracht aan architect Karel Georg Zocher om het huis te moderniseren en een tuinontwerp voor een Engelse tuin te realiseren. Hij ontwierp ook de vierkante toren die hij alsnog aan het gebouw toevoegde. Het gebouw werd voorzien van een witte pleisterlaag.

Sinds 1972 is Oldenaller in bezit van Natuurmonumenten. In 1975 is het huis gerestaureerd en deels in oude staat teruggebracht. Ook de pleisterlaag is in dat jaar weer verwijderd. In 2009 is het interieur gerestaureerd. De gestuukte plafonds en de oude parketvloer zijn daarbij hersteld. Ook is een Trompe-l'oeil schildering aangebracht. Het huis is erkend als rijksmonument vanwege de architectuurhistorische waarde. Het goed en gaaf bewaarde gebouw staat bovendien op een karakteristieke plaats in het landschap. Ook andere delen van het complex zoals de tuinaanleg, een tweetal bruggen, een tweetal bouwhuizen, een tweetal boerderijcomplexen, een dienstwoning met duiventil en de hekpijlers zijn als rijksmonument erkend. Op het landgoed huist een kolonie Blauwe reigers en er staan diverse pachtboerderijen. Het huis en directe omgeving is niet toegankelijk voor het publiek. Het landgoed is wel opengesteld voor wandelaars.

- Boerderij Den Aller in buurtschap Diermen (Diermenseweg 3) is: van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een boerderij uit het einde van de 19e eeuw, van het type hallehuis. De boerderij valt op vanwege de monumentale afmetingen, de redelijk gave staat en de detaillering in de voorgevel die aangeven dat het hier om een boerderij van een landgoed gaat. De oorspronkelijke indeling van het interieur is nog herkenbaar en bevat onder meer een fraai betegelde schouw; van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het complex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde heeft; van cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het landgoed Oldenaller. De boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Diermen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Buurtvereniging Diermen is een vereniging die het belang van buurtcontact voorop zet. De buurtschap omvat een vrij uitgebreid gebied en het is goed elkaar te blijven kennen. Verder behartigt de buurtvereniging de belangen van de inwoners door onder andere regelmatig B&W uit te nodigen. Verder organiseert de buurtvereniging de Jaarvergadering, Fietstocht, en Bingo, al jaren pijlers van de vereniging. Een kerstbakje voor de 75-plussers, aandacht voor zieken, geboorten, trouwen en overlijden. De laatste jaren zijn daar jeugdactiviteiten bijgekomen (voetbaltoernooi, kinderbingo) en het volleybalteam voor volwassenen. Incidenteel wordt er nog veel meer georganiseerd, zoals een boswandeling, een filmavond voor tieners, een kookclub voor mannen, en een bietenteeltwedstrijd.

- Onderwijs: - Basisschool Diermen is met anno 2018 28 leerlingen in 2 klassen een van de kleinste scholen van het land (de absolute ondergrens ligt op 23 leeringen). In 1983 had de Onderwijsinspectie sluiting van de school aangekondigd, omdat er op dat moment nog 22 leerlingen waren. Maar het ontstaan van het instituut 'basisschool' bracht redding, omdat toen immers de 'kleuterschool' er bij kwam en men daardoor weer boven de ondergrens uit kwam. Het pand dateert uit 1909 maar de school als zodanig was er al rond 1800 (aldus het hierna gelinkte krantenartikel. Anderen stellen dat de school hier sinds 1909 gevestigd zou zijn, dus vooralsnog is het ons duister hoe dit nu precies zit). En als het aan het personeel ligt, bestaan ze over 200 jaar nog steeds. Dat ze zo klein zijn is juist aantrekkelijk voor veel ouders. Ze hebben niet alleen kinderen uit de buurt, maar ook uit Nijkerk en Putten. De school is blij met de extra kleinescholentoeslag die begin 2018 is toegekend.

- Muziek: - Diermen heeft sinds 1989 een eigen Buurtlied, op de melodie van het Gelders volkslied; Waar der beuken, brede kronen.

Reactie toevoegen