Putten

Plaats
Dorp en gemeente
Putten
Veluwe
Gelderland

putten groeten uit met oa vrouwtje van putten 1967 [640x480].jpg

Putten Groeten uit met o.a. Vrouwtje van Putten 1967

Putten Groeten uit met o.a. Vrouwtje van Putten 1967

GL gemeente Putten in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Putten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Putten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Putten

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal Heihaas.

- Boek hier je bungalow op Landal De Veluwse Hoevegaerde.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Putten.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Putten.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Putten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Putten (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Putten is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe.

- Wapen van de gemeente Putten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Putten.

- De gemeente Putten omvat het gelijknamige dorp met daarnaast de buurtschappen Bijsteren, Diermen, Gerven, Halvinkhuizen, Hell, Hoef, Huinen, Huinerbroek, Huinerwal, Koudhoorn, Krachtighuizen, Steenenkamer en Veenhuizerveld.

Terug naar boven

Ligging

Putten ligt NO van Nijkerk, Z van Ermelo en grenst in het W aan het Nuldernauw en aan de provincie Flevoland (Zeewolde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Putten 430 huizen met 3.331 inwoners, verdeeld in dorp Putten 148/964 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Norden 21/115, Bijsteren 15/44, Halvinkhuizen 15/131, Huinen 61/688, Gerwerden (= Gerven) 16/146, Hell 38/325, Diermen 41/310, Den Hoef 48/428 en Nulde 27/180.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Putten, kunt u terecht bij de volgende instanties:
- Stichting Puttens Historisch Genootschap.

- Gemeentearchief Putten.

- Historisch Museum De Tien Malen geeft onder meer een beeld van de wijze waarop de mens in de loop der tijden het Puttens landschap heeft gebruikt, beïnvloed en beheerd. Aan de hand van foto's, tekeningen en kaarten maakt u kennis met brinken, engen, kampenlandschappen, woeste gronden, ontginningen en maalschappen. Met deze maalschappen heeft de naam van het museum, 'De Tien Malen', iets te maken. In het museum wordt dit nader toegelicht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Putten heeft 97 rijksmonumenten.

- Putten heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Rijksmonumenten in het buitengebied.

- Molen 't Hert.

- Gevelstenen in Putten.

- Museumboerderij Mariahoeve.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het subtropisch zwembad van Putten wordt sinds 2010 op temperatuur gehouden door koeienmest, die op het erf van een boer 3,5 kilometer verder in een installatie wordt vergist en omgezet in biogas. Een gasleiding zorgt voor het transport. De biogasvergistingsinstallatie, de eerste van Eneco in Nederland, zorgt niet alleen voor groene stroom, maar ook voor warmte, waardoor het zwembad duurzaam kan worden verwarmd.

- Landgoed Schovenhorst heeft volgens eigen zeggen de mooiste bomentuin van Nederland. 150 jaar nadat de stichter van Landgoed Schovenhorst, mr. J.H. Schober, begon met de ontginning van een stuk heide is zijn werk uitgegroeid tot een prachtig decor voor diverse activiteiten. Enkele boompjes die hij uitplantte op zijn kwekerij zijn inmiddels meer dan 40 meter hoog. De majestueuze Mammoetbomen (Sequioadendron Giganteum) zijn de blikvangers van het Kleine Pinetum. Daarnaast hebben ook de Reuzenzilverspar (Abies Grandis) en de Douglas (Pseudostuga Meziesii) imposante afmetingen bereikt. Ook andere bomen zijn imposant, al hebben ze niet zulke grote afmetingen. Neem bijvoorbeeld de Reuzenlevensboom (Thuja Plicata) of de Cryptomeria Japonica: bomen van deze soort en deze afmetingen vind je verder niet in Nederland. Alle bomen bij elkaar maken Schovenhorst tot een bijzonder landgoed, met naast het Kleine Pinetum, waar de eerste bomen zijn geplant rond 1850, ook het Grote Pinetum (1900), het Arboretum (1936) en het Driecontinentenbos (1967). In 2009 is hier een ruim 40 meter hoge uitkijktoren gerealiseerd. Op de toren staat een groot plateau met een diameter van 17 meter waarop bomen staan. Daarmee is het de hoogste bomentuin van Europa. Ook op weg naar boven in de toren is van alles te ontdekken over de natuur.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Putten.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Putten.

- Actualiteiten uit Putten.

- Stichting Oktober 44.

Reactie toevoegen