Den Opslag

Plaats
Buurtschap
Hilvarenbeek Oisterwijk
Hart van Brabant Kempen
Noord-Brabant

den_opslag_bord_natuurgebied.jpg

Den Opslag is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen deels in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek (t/m 1996 gemeente Diessen), deels gemeente Oisterwijk (t/m 1996 gemeente Moergestel). (© StreetView)

Den Opslag is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen deels in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek (t/m 1996 gemeente Diessen), deels gemeente Oisterwijk (t/m 1996 gemeente Moergestel). (© StreetView)

Den Opslag

Terug naar boven

Status

- Den Opslag is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen deels in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek (t/m 1996 gemeente Diessen), deels gemeente Oisterwijk (t/m 1996 gemeente Moergestel).

- Buurtschap Den Opslag valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Haghorst, deels onder het dorp Moergestel.

- Buurtschap Den Opslag heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de bijna gelijknamige straatnaambordjes Opslag en De Opslag kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Tot in de jaren zestig staat op kaarten de veldnaam Opslag W van de Reusel, Z van de weg Donkhorst. O daarvan, O van de Reusel en Z en W van de Heizenschedijk, staat dan de veldnaam Kwaden Opslag. In de jaren zeventig komt er het lidwoord Den voor de veldnaam Opslag. Dan verschijnt deze naam ook als plaatsnaam op de kaarten. Voorheen stond daar de plaatsnaam Broekeind. Het Spruitenstroompje heette op kaarten tot in de jaren zeventig Hazenloop. En de Stalpaertseweg heette tot in de jaren vijftig Haghorstschedijk.

Naamsverklaring
De op (1) geopperde hypothese "De plaatsnaam Den Opslag zou afgeleid kunnen zijn van een opslagplaats aan het Wilhelminakanaal" is niet correct, omdat de veldnaam al bestond voort de aanleg van het pas in 1923 gereedgekomen Wilhelminakanaal.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Den Opslag ligt rond de bijna gelijknamige wegen Opslag en De Opslag en rond de wegen Heizenschedijk, Goyaardsdijk, Voerdijk, Stalpaertsweg en Kweldijk (het gedeelte van deze weg ZO van het riviertje de Reusel). De buurtschap ligt aan de N zijde van het Wilhelminakanaal en de O oever van het riviertje de Reusel, NNW van het dorp Haghorst, ZZO van het dorp Moergestel, O van het dorp Biest-Houtakker, WZW van het dorp Spoordonk, NNO van het dorp Diessen en NO van het dorp Hilvarenbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Den Opslag omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Den Opslag is ook een natuurgebied. Het is een weids vogelweidegebied rondom het beekje De Reusel. Het is onderdeel van het grotere natuurgebied De Hilver. De beekdalen van de Reusel, het Spruitenstroompje en de Rosep bepalen de grenzen van dit sinds 2011 in ontwikkeling zijnde natuurgebied. Het omvat de deelgebieden Helsbroek, Moergestelse Gement, Het Broek, Den Opslag, Diessens Broek en Spruitenstroompje.

In 2014 heeft de Vereniging Natuur & Milieu Hilvarenbeek e.o. een weidevogelexcursie in deze omgeving verzorgd. Daarvan hebben ze het volgende verslag gemaakt: "Op 19 april 2014 trokken een 15-tal belangstellenden o.l.v. Peer Busink Den Opslag in op zoek naar weidevogels. Dit weidegebied tussen Haghorst, Biest-Houtakker en Moergestel is al een aantal jaren een dorado van bijzondere weidevogels. Vooral de grutto deed die morgen goed zijn best. Bij zijn bekende roep en zijn mooie ranke verschijning werd dan ook verschillende keren stilgestaan. De verrekijkers van de deelnemers aan deze vroege excursie werden regelmatig in stelling gebracht. Onze gids had een telescoopkijker bij zich, waarmee verschillende keren een karekiet, grasmus en... jawel hoor de blauwgors en andere bijzondere vogels in beeld werden gevangen.

Het signaleren van vogels begint met het lokaliseren van hun geluid / roep. Van daaruit doen – vaak geoefende - ogen hun werk. Een verrekijker blijkt dan onmisbaar. Tegen de helderblauwe hemel konden we het vluchtbeeld van de verschillende vogels prachtig en afgetekend volgen. Aangekomen bij de nieuwe (bijna afgebouwde) uitkijktoren was Den opslag en ook Het Diessens Broek vanuit de hoogte goed te overzien. Het kanaal vormde een prachtige blauwe afscheiding op deze zonnige lentemorgen. Het werd een interessante en rustgevende weidevogelexcursie. Met dank aan onze kundige vogelkenner en gids Peer Busink."

- Met deze video kun je genieten van een zonopkomst in natuurgebied Den Opslag in maart 2017. De video is gemaakt door Bert Hendrikx.

Reactie toevoegen