Den Hoorn

Plaats
Dorp
Midden-Delfland
Delfland
Zuid-Holland

Den Hoorn

Terug naar boven

Status

- Den Hoorn is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Midden-Delfland. T/m 1811 gemeente Hof van Delft. In 1812 over naar gemeente 't Woudt, per 1-4-1817 over naar de opnieuw ingestelde gemeente Hof van Delft, in 1921 over naar gemeente Schipluiden, in 2004 over naar gemeente Midden-Delfland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Den Hoorn is rond 1100 gesticht onder de naam Dijkshoorn. De Dijkhoornseweg door het dorp herinnert hier nog aan.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Den Hoorn ligt W van de stad Delft, N van het dorp Schipluiden, ONO van het dorp De Lier, O van de dorpen 't Woudt en Naaldwijk, ZO van de dorpen Kwintsheul en Wateringen en Z van het dorp Rijswijk en de stad Den Haag.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Den Hoorn 53 huizen met 240 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.500 huizen met ca. 7.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikel over opgravingen bij Den Hoorn in 2003, waarbij de oudste sporen van menselijke beschaving in West-Nederland zijn gevonden (ca. 3500 v.Chr.). - Artikel II over de opgravingen bij Den Hoorn in 2003.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2017 is voor Den Hoorn een Centrumplan in ontwikkeling, dat o.a. voorziet in een extra supermarkt. De inwoners hebben de nodige vraagtekens bij de haalbaarheid en wenselijkheid van de plannen. Voor nadere informatie zie de link.

- De Harnaschpolder is een oude polder, gelegen W en N van de kern Den Hoorn, in het W grenzend aan de A4, in het NO grenzend aan de Rijswijkse buurtschap (en woonwijk in wording) Sion. Dit tot voor kort kassengebied wordt herbestemd tot deels Bedrijventerrein Harnaschpolder, deels nieuwbouwwijk. Een deel van de Harnaschpoler, O van de weg Gantel, is recent middels grenscorrectie van Den Hoorn naar Delft overgegaan. De nieuwbouw aldaar wordt dan ook geprofileerd als Harnaschpolder Delft, een deel van de nieuwbouw in Den Hoorn heeft de benaming Buurtschap Harnas Molen gekregen.

Bewonersvereniging Harnaschpolder. - Buurtinfo Woudselaan (deel van het Den Hoornse deel van de nieuwbouw in de Harnaschpolder). - Fotoverslag ontwikkelingen rond de Harnaschwetering. - Fotoverslag ontwikkelingen in en rond de Harnaschpolder. - Helaas is in het ontwerp van de waterrijke wijk niet voorzien in vaarmogelijkheden vanuit de wijk naar de omliggende wateren. Om dit alsnog mogelijk te maken, hebben Studenten van de Hogeschool Rotterdam daarom een ontwerp gemaakt voor een moderne variant van de aloude overtoom. Realisatie is nog niet zeker, omdat dit van veel factoren afhangt. Voor nadere details zie het rapport onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Hoorn heeft 15 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Kunst en Cultuur Den Hoorn heeft een creatief en educatief aanbod van cursussen en workshops op alle terreinen van kunst en cultuur. Voor jong en ouder in de gemeente Midden-Delfland. Voor mensen met ervaring en voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Ze bieden cursussen aan op het gebied van dans, theater, muziek, beeldende kunst, techniek en mode. De cursussen worden gegeven door docenten met veel ervaring en kennis, die dit met veel passie overbrengen. Stichting Kunst en Cultuur biedt kinderen, jongeren en volwassenen een kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

- Cultuurstek Den Hoorn is in 2012 opgericht met als doel het stimuleren, organiseren en faciliteren van culturele activiteiten in het dorp.

- Handbalvereniging DIOS organiseert een feestweek voor Den Hoorn vanaf woensdag voor Pinksteren t/m 2e Pinksterdag. Het DIOS Lentefeest is opgericht in 1982 toen het 10-jarig bestaan van Handbalvereniging DIOS werd gevierd. Voor haar leden organiseerde de handbalvereniging een feestweek rond Pinksteren op het toenmalige sportterrein aan de Woudseweg. Deze week werd zo goed ontvangen, dat het bestuur van DIOS besloot om het een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Zo is het DIOS Lentefeest geboren. Bezoekers en deelnemers kwamen al snel niet alleen uit de handbalgelederen maar uit het hele dorp, waarbij alle leeftijdscategorieën waren vertegenwoordigd. De gemeente was zo enthousiast, dat zij verzocht aan de handbalvereniging om het DIOS Lentefeest in het vervolg centraal in het dorp te vieren. Sindsdien is het Koningin Julianaplein in Den Hoorn de thuisbasis van dit feest.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Den Hoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Het Galjoen. - Mariaschool. - Basisschool Het Talent. - Kinderopvang 't Kickertje.

- Muziek: - Muziekvereniging D.E.K. (Door Eigen Kracht).

- Sport: - SV Den Hoorn (voetbal) is opgericht in 1952.

- Veiligheid: - Brandweer Den Hoorn. - Buurtpreventie Den Hoorn.

Reactie toevoegen