De Wijk (Terwolde)

Plaats
Buurtschap
Voorst
Veluwe
Gelderland

terwolde_molen_de_ooievaar_2.jpg

De Wijk, Molen De Ooievaar

De Wijk, Molen De Ooievaar

De Wijk (Terwolde)

Terug naar boven

Status

- De Wijk is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

- Buurtschap De Wijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Terwolde.

- Buurtschap De Wijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het lokale dialect
De Wiek.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Wijk ligt N van Twello, ZO van Terwolde, Z van het Toevoerkanaal, rond de Wijkseweg, en grenst in het O aan de rivier de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Wijk omvat ca. 75 huizen met ca. 195 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap De Wijk is ontstaan op grondgebied van het voormalige landgoed De Wijk, ook wel Wijkskamp genoemd. In de 20e eeuw is het landgoed te gelde gemaakt en zijn langs de Wijkseweg kavels gemaakt en verkocht voor woningbouw. Op kaarten uit de jaren vijftig van de 20e eeuw zijn de eerste contouren van de buurtschap in opbouw al te herkennen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige Pniëlkerk (hervormde evangelisatie) uit 1903 (Wijkseweg 25) is tegenwoordig in gebruik als woonhuis. Het markante pandje is een gemeentelijk monument. De naam Pniël staat nog altijd boven de voordeur.

- Molen De Ooievaar is de 3e molen ongeveer op deze plek. In 1987 is deze molen iets westelijker opgebouwd nadat de vorige molen door brand verwoest was. Voor de herbouw van het achtkant is gebruik gemaakt het achtkant van de buiten gebruik geraakte korenmolen Holtermansmolen uit Deventer. In 1990 is de herbouw van De Ooievaar voltooid. Sindsdien is in de molen een maalderij gevestigd die aan bakkers in de omgeving levert. Op 31 augustus 2015 is de molen - na blikseminslag - afgebrand. - In 2017 is de molen herbouwd. - De herbouw kun je hier volgen.

Reactie toevoegen