De Buis

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

De Buis

Terug naar boven

Status

- De Buis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert.

- Buurtschap De Buis valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Achtmaal, deels onder het dorp Zundert.

- Buurtschap De Buis staat nog wel als buurtschap vermeld in de provincie-atlas van de Topografische Dienst editie 1990, uit de editie 2004(1) is zij om voor ons onverklaarbare redenen (de desbetrefffende huizen staan er immers nog steeds) verdwenen.

- Buurtschap De Buis heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1435 Buys, 1840 Den Buijs.

Naamsverklaring
- Achtergrond van benaming onduidelijk. Recentelijk is voorgesteld buis als dialectische nevenvorm van bies (plantnaam). Onzeker.(2)
- Een andere verklaring luidt dat de naam mogelijk te maken heeft met de afgraving van veen / ontginning van dat gebied. Een moerassig stuk veengrond welke langzaam door een smal water (buis) is drooggevallen. Dit gebied ligt iets lager dan het omringende gebied. De veldnaam Buisberg ligt NW van De Buis (direct N van huize Wallsteyn, overigens heette voor de komst van de Van der Walls het hele gebied van Wallsteyn Buisberg) en schijnt iets hoger te liggen dan het omringende gebied in de Buis.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Buis ligt NO van Achtmaal en W van Zundert, rond de T-splitsing van de Achtmaalseweg met de Roosendaalsebaan. NW van de buurtschap bevindt zich het natuurgebied Oude Buisse Heide.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Buis 34 huizen met 197 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen