De Brakken

Plaats
Buurtschap
Etten-Leur
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

De Brakken

Terug naar boven

Status

- De Brakken is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Etten-Leur.

- Buurtschap De Brakken valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Etten-Leur.

- Buurtschap De Brakken heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Brakken ligt Z van Etten-Leur, N van Klappenberg, rond de Brakkenstraat, tussen de Rijsbergseweg (de N394) en de Zundertseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Brakken heeft ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

“Op de Koekoek* ligt nog een echte oude Brabantse zandweg met aan weerszijden bos en weide. Zoiets moet je eigenlijk belopen! Dan voel je het echt. Maar het wordt nog mooier. In de Muizenstraat (Z van de Koekoek, red.) begint het, maar ga dan de Menmoerheidedreef eens in. Zeker – en gelukkig maar – is het geen ideale autoweg! Echter wel een plaats van rust en stilte, een stukje Etten, waar de tijd maar langzaam vooruitgaat” (aldus Herman Dirven in (46)).
* Een veldnaam met gelijknamige hoeve W van de Brakkenstraat.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

“Burgemeester en wethouders hebben samen met een aantal eigenaren/gebruikers van een gebied in De Brakken ten noorden van de Brakkenstraat een convenant afgesloten. De aanleiding voor het convenant vormt het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, waarin het desbetreffende gebied is opgenomen als gebied voor amfibieën. De bedoeling van het convenant is dat onderdelen van het gebied nog beter worden ingericht als amfibieëngebied (poelen, bosschages en dergelijke) en dat voor de rest van het gebied de mogelijkheid wordt geboden de grond te gebruiken als landbouwgrond. Met het convenant worden naar de mening van alle betrokkenen zowel de agrarische belangen als de natuurbelangen het beste gediend”, aldus een gemeentelijk bericht in (906). Als gevolg van dit plan zijn in 1999 onder meer drie poelen aangelegd; een paradijs voor salamanders, kikkers en hagedissen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

De tentoonstelling Kunst op De Koekoek op het twee hectare grote landgoed De Koekoek* in buurtschap De Brakken is slechts enkele dagen per jaar geopend, en wel eind mei, als de rododendrons in bloei staan en de beeldentuin het beste tot zijn recht komt.

“Wat ik heel graag wil, is jonge kunstenaars een kans geven. Het hele jaar door lopen wij tentoonstellingen en beeldentuinen af. Elk jaar gaan wij naar de eindexamententoonstelling van Sint Joost in Breda, maar het gekke is dat er dan maar hooguit één of twee in aanmerking komen, of ze hebben zelf geen belangstelling, dat komt ook voor hoor!”, aldus beeldentuinhoudster Hetty Mol (470), die de beeldentuin als een hobby beschouwt en er geen commerciële doeleinden mee heeft. Een ideale omgeving voor kunstenaars, want iedere kunstenaar kan hier zijn eigen plekje of boom uitzoeken. Kippen en geitjes lopen er los rond. Verder zijn er wilde bloemen, fruitbomen, zeedennen, eiken, een vijvertje en een enorme heidetuin te bewonderen.

* Koekoekstraat 3. Tel. 076-5031077. Je wordt verzocht per fiets te komen. Toegang gratis.

Reactie toevoegen