Brakkenstraat

Plaats
Buurtschap
Etten-Leur
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

brakkenstraat_straatnaambord.jpg

Brakkenstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Etten-Leur. (© Google StreetView)

Brakkenstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Etten-Leur. (© Google StreetView)

brakkenstraat_op_kaart_ca._1960.jpg

Buurtschap Brakkenstraat (hier op een kaart uit ca. 1960) ligt rond de gelijknamige weg, Z van Etten-Leur, N van buurtschap Klappenberg, NW van buurtschap Zandspui, tussen de Rijsbergseweg (de N394) en de Zundertseweg. (© www.kadaster.nl)

Buurtschap Brakkenstraat (hier op een kaart uit ca. 1960) ligt rond de gelijknamige weg, Z van Etten-Leur, N van buurtschap Klappenberg, NW van buurtschap Zandspui, tussen de Rijsbergseweg (de N394) en de Zundertseweg. (© www.kadaster.nl)

brakkenstraat_17_buurtschapsgezicht.jpg

Buurtschap Brakkenstraat, buurtschapsgezicht met links de woonboerderij op nr. 17, het in 2021 duurste verkochte pand in de gemeente Etten-Leur. Op deze pagina vind je er een uitgebreide beschrijving van.

Buurtschap Brakkenstraat, buurtschapsgezicht met links de woonboerderij op nr. 17, het in 2021 duurste verkochte pand in de gemeente Etten-Leur. Op deze pagina vind je er een uitgebreide beschrijving van.

brakkenstraat_22_buurtschapsgezicht.jpg

Buurtschap Brakkenstraat omvat overwegend fraaie (woon)boerderijen op ruime percelen. Dit pand op huisnr. 22 is er ook zo een.

Buurtschap Brakkenstraat omvat overwegend fraaie (woon)boerderijen op ruime percelen. Dit pand op huisnr. 22 is er ook zo een.

Brakkenstraat

Terug naar boven

Status

- Brakkenstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Etten-Leur.

- De buurtschap Brakkenstraat valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Etten-Leur.

- Buurtschap Brakkenstraat heeft helaas geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

- De vroegere Topografische Dienst (tegenwoordig opgegaan in het Kadaster) had de irritante eigenschap om af en toe zo maar, zonder enige inhoudelijke reden, plaatsnamen van buurtschappen van de kaart te gummen. Rond 1980 is dit bijvoorbeeld de buurtschap Brakkenstraat overkomen, evenals de buur-buurtschappen Klappenberg en Zandspui. Ten onrechte, want de huizen staan er immers nog gewoon en zijn ook niet opgeslokt door de uitdijende kern Etten-Leur, dus bestaan de buurtschappen ook nog altijd.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1857 Brakke Straat, 1866 (drukfout) Drakkestraat, ca. 1940 Brakkenstraat.

Naamsverklaring
"Met het element brakke ontstaan uit barak 'schamel onderkomen voornamelijk gemaakt van planken'."(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Brakkenstraat ligt rond de gelijknamige weg, Z van Etten-Leur, N van buurtschap Klappenberg, NW van buurtschap Zandspui, tussen de Rijsbergseweg (de N394) en de Zundertseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Brakkenstraat heeft ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Kunst op De Koekoek
Omdat het toch 15 jaar lang een begrip is geweest in de regio, beschrijven wij hier het evenement 'Kunst op de Koekoek': De tentoonstelling 'Kunst op De Koekoek' op het twee hectare grote landgoed De Koekoek (Koekoekstraat 3, direct W van de Brakkenstraat) was slechts enkele dagen per jaar geopend, en wel eind mei, als de rododendrons in bloei stonden en de beeldentuin het beste tot zijn recht kwam. 20 à 25 kunstenaars toonden hier hun werk, dat van zeer diverse aard was. Van grote installaties tot werk van bescheiden proporties, in allerlei materialen, figuratief en abstract, en zeer verschillend van prijs ook. Op enkele uitzonderingen na waren alle kunstwerken te koop. Verschillende musici, professionals en goede amateurs, zorgden voor een feestelijke sfeer. Op een terras konden eenvoudige dranken worden genuttigd.

“Wat ik heel graag wil, is jonge kunstenaars een kans geven. Het hele jaar door lopen wij tentoonstellingen en beeldentuinen af. Elk jaar gaan wij naar de eindexamententoonstelling van Sint Joost in Breda, maar het gekke is dat er dan maar hooguit één of twee in aanmerking komen, of ze hebben zelf geen belangstelling, dat komt ook voor hoor!”, aldus beeldentuinhouder Hetty Mol-Janssen, die de beeldentuin als een hobby beschouwde en er geen commerciële doeleinden mee had. Het was een ideale omgeving voor kunstenaars, want iedere kunstenaar kon hier zijn eigen plekje of boom uitzoeken. Kippen en geitjes liepen er los rond. Verder waren er wilde bloemen, fruitbomen, zeedennen, eiken, een vijvertje en een enorme heidetuin te bewonderen.

Hoe is het zo gekomen?: "Nadat mijn man Pieter (Pieter Mol was een van de zonen van dokter Chris Mol, red.) in 1991 overleed en de kinderen het huis uit waren, vond ik deze plek eigenlijk te mooi en te groot voor mezelf alleen. Ik wilde er iets nuttigs mee doen, zodat andere mensen er ook plezier aan konden beleven. Via mijn dochter, die kunstenares is, kwam ik op het idee om een jaarlijkse buitenexpositie in te richten." Vijftien jaar lang wisten kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar te vinden op de expositie in de idyllische tuin aan de Koekoekstraat. Maar in 2009 heeft de dan 77-jarige Hetty Mol er een punt achter gezet: "Ik mag niet mopperen. Ik ben erg dankbaar dat dit al die jaren mogelijk is geweest. Ik heb er veel plezier aan beleefd, maar ik word gewoon te oud. Dat voel ik. Je wordt minder vitaal. En ik wil stoppen nu het allemaal nog goed gaat." (bron en voor nadere informatie zie BN/De Stem, 8-8-2009) Alle beelden van de tentoonstellingen van 1995 t/m 2008 zijn via deze link nog te bekijken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Huisnr. 17
Dankzij het feit dat de woonboerderij op Brakkenstraat 17 in 2021 te koop heeft gestaan - en is verkocht voor ca. 1.500.000 euro, waarmee het het duurste in dat jaar verkochte pand in de gemeente Etten-Leur is! - kunnen wij hem uitvoerig beschrijven, dankzij de beschrijving van de makelaar: "Unieke, vrijstaande woonboerderij met paardenstallen en weiland in Etten-Leur. Aan rustig straatje waar in de zomermaanden meer fietsers en wandelaars komen dan auto’s en toch vlakbij provinciale weg en snelweg. Het centrum is op fietsafstand te bereiken, hockeyvelden op 1,5km en vlakbij natuurgebied de Pannenhoef. De woonboerderij bestaat uit een fijne leefkeuken met opkamer, een imposante woonkamer die op verschillende manieren is in te delen, 4 slaapkamers, 2 badkamers, 3 toiletten en kantoorruimten zowel beneden en boven en in bijgebouw. Dit alles in een prachtige, authentieke stijl die past bij de statuur van de woning. Op het perceel bevinden zich meerdere bijgebouwen met diverse functies waaronder een zestal nieuwe ruime paardenstallen. Tevens een buitenrijbaan van 20x40mtr met verlichting, drainage en beregening, een verharde stapmolen, longeercirkel en voldoende weidegang op een perceel van ca. 14.000m2. Er zijn twee opritten aanwezig die toegang bieden tot het terrein. Indien gewenst is er de mogelijkheid om in dezelfde straat nog een extra perceel weiland/agrarische grond te kopen van 0,75 hectare.

Indeling woonboerderij. Via een idyllische booghaag en grindpad kom je bij de fraaie voordeur. Deze leidt naar de ruime entree die de diverse ruimtes met elkaar verbindt. Op de vloer liggen authentieke plavuizen die zijn gerestaureerd in de originele stijl. Vanuit de entree heb je toegang tot de eerste verdieping, het kantoor, de living en via openslaande deuren tot de leefkeuken en een toilet. Leefkeuken. Dit mag met recht een leefkeuken genoemd worden! Compleet met opkamer en functionele kelder. De nostalgische keuken, het hart van de woning! Deze heeft een zeer fraai AGA-fornuis met dubbele oven. Vanuit de keuken kijk je uit over de achtertuin met, in het oog springend, de Vlaamse schuur. Door de originele opkamer herleven oude tijden. Er is gekozen om het balkenplafond te behouden. De op maat en in stijl gemaakte buffetkast biedt voldoende kastruimte om alle servies en keukengerei in op te bergen. Kelder. Vanuit de keuken is de toegang naar de praktische voorraadkelder. Deze is op stahoogte.

Living. Een mooie, zeer ruime living met verschillende roomdividers; zo creëer je steeds een andere indeling van je woonkamer. De prachtige houten gebinten zorgen voor karakter en authentieke sfeer. Een gebint is een portaalvormige houten draagconstructie, die bestaat uit twee of meer kolommen die met elkaar verbonden zijn door een of twee horizontale gebintbalken. Door de hoogteverschillen in de living ontstaat een speels karakter en de vele raampartijen zorgen voor een optimale verbinding met buiten en fraaie lichtinval binnen. Op de begane grond is een kantoor en een praktische bijkeuken aanwezig. Het kantoor is ruim bemeten met grote raampartijen en uitzicht op de voortuin. De bijkeuken bereik je vanuit de keuken of via de achterdeur. Hier bevindt zich een toilet, fonteintje, diverse kasten en de opstelplaats voor wasmachine/droger.

1e verdieping. Via een statige open trap in de entree is de overloop op de 1e verdieping te bereiken. De overloop biedt toegang tot de masterbedroom, twee badkamers, apart toilet, de stookruimte en een multifunctionele ruimte waar drie slaapkamers op uit komen. De slaapkamers zijn allemaal zeer ruim en speels ingedeeld. Hier geven de hoogte en de balkenconstructie een rijk en ruim gevoel. De 2 badkamers zijn in dezelfde sfeer uitgevoerd, strak met toch landelijke uitstraling. Bergzolder. Via de trap is de bergzolder te bereiken. Een handige ruimte voor het opbergen van bijvoorbeeld seizoenartikelen zoals kerstspullen. Bijgebouw / garage / atelier. Bijgebouw met dubbele garage. Hier is voldoende ruimte om je fantasie de vrije loop te laten. Hobbyruimte, atelier, kantoor, mantelzorg of misschien droom jij van een B&B? Er is hier water, krachtsroom en internet aanwezig.

Vlaamse schuur. Schitterende Vlaamse schuur die tot voor kort dienst heeft gedaan als paardenstal en waarin nog 4 paardenboxen en 2 hooizolders aanwezig zijn. Er is nog ruimte voor extra paardenboxen. De Vlaamse schuur is een schuurtype dat in de provincie Noord-Brabant en in de provincie Antwerpen voorkomt. Vermoedelijk is dit schuurtype in gebruik geweest bij middeleeuwse abdijen en is het na de middeleeuwen door de Vlaamse boeren overgenomen. Ook hier is water, krachtstroom en internet aanwezig. Fietsenstalling. Ruime fietsenstalling voorzien van elektra.

Paardenstallen. De schuur is voorzien van een 6-tal paardenboxen, opstelplaats voor een wasmachine, 2-tal poetsplaatsen, opvoel/behandelbox , warm en koud water, rondpompsysteem met warm water , prachtige eikenhouten kasten en keuken en een ruime vliering. De paardenboxen zijn voorzien van drinkbakken en buitenluiken. Er is water, krachtstroom en internet aanwezig. Longeercirkel. Met houten palen afgezette longeercirkel. Doorsnede van 12,5 meter. Stapmolen. Stapmolen voor 4 paarden; volledig verhard. Buitenrijbaan (20 x 40m). De buitenrijbaan is omheind met een houten hekwerk, gedraineerd, recent geëgaliseerd en voorzien van pop-up sproeisysteem aangesloten op beregeningspomp-krachtstroom. Tuin. Rondom de woonboerderij ligt de tuin. Er is een ruim terras gecreëerd aan de woning zodat je gemakkelijk vanuit de keuken het terras kan bereiken. De tuin is mooi aangelegd geheel in stijl met fruitbomen, walnootbomen en diverse hagen. Er zijn tappunten op het beregeningssysteem aangesloten." - Hier kun je een video van de woonboerderij op Brakkenstraat 17 bekijken. En hier kun je wegdromen bij de foto's van het pand (zo lang ze nog op het internet staan).

Huisnr. 26
De woonboerderij op Brakkenstraat 26 doet niet veel onder voor die op nr. 17. Ook deze is recentelijk verkocht. Een citaat uit de beschrijving: "Eigen paarden aan huis en vanuit de keuken en living uitkijken over de weide terwijl de paarden heerlijk aan het grazen zijn? Het kan in deze rietgedekte vrijstaande woning (renovatie 2012) met aanbouw en vrijstaande schuur met paardenstallen. De woning is voorzien van woonkeuken met moderne keuken (Fratelli fornuis), living met centrale houtkachel en vide, badkamer en een 2-tal slaapkamers(uitbreiding mogelijk). Het geheel is gelegen in het buitengebied van Etten-Leur nabij de stad Breda op een perceel van 8.785m2 eigen grond op een rustieke locatie. De woning met aanbouw is in 2012 grotendeels gerenoveerd. De woning is geïsoleerd middels dakisolatie en dubbele beglazing. In de aanbouw is tevens muurisolatie aanwezig. De c.v. uit 2012 en de centrale houtkachel in de woonkamer zorgen voor de verwarming van de woning." De rest van de beschrijving van het pand in tekst en beeld vind je hier. En hier vind je de informatie in een verkoopbrochure.

- Hier een video van het pand op Brakkenstraat 39.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Amfibieëngebied
“Burgemeester en wethouders hebben samen met een aantal eigenaren/gebruikers van een gebied ten noorden van de Brakkenstraat een convenant afgesloten. De aanleiding voor het convenant vormt het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, waarin het desbetreffende gebied is opgenomen als gebied voor amfibieën. De bedoeling van het convenant is dat onderdelen van het gebied nog beter worden ingericht als amfibieëngebied (poelen, bosschages en dergelijke) en dat voor de rest van het gebied de mogelijkheid wordt geboden de grond te gebruiken als landbouwgrond. Met het convenant worden naar de mening van alle betrokkenen zowel de agrarische belangen als de natuurbelangen het beste gediend”, aldus een gemeentelijk bericht in (906). Als gevolg van dit plan zijn in 1999 onder meer drie poelen aangelegd; een paradijs voor salamanders, kikkers en hagedissen.

Zandwegen
“Op de Koekoek* ligt nog een echte oude Brabantse zandweg met aan weerszijden bos en weide. Zoiets moet je eigenlijk belopen! Dan voel je het echt. Maar het wordt nog mooier. In de Muizenstraat (Z van de Koekoek, red.) begint het, maar ga dan de Menmoerheidedreef eens in. Zeker - en gelukkig maar - is het geen ideale autoweg! Echter wel een plaats van rust en stilte, een stukje Etten, waar de tijd maar langzaam vooruitgaat” (aldus Herman Dirven in (46)).
* Een veldnaam met gelijknamige hoeve W van de Brakkenstraat.

Reactie toevoegen