Cromvoirt

Plaats
Dorp
Vught
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

cromvoirt groeten uit 1949 [640x480].jpg

Cromvoirt Groeten uit 1949

Cromvoirt Groeten uit 1949

NB gemeente Cromvoirt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Cromvoirt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Cromvoirt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Cromvoirt

Terug naar boven

Status

- Cromvoirt is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Vught. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1932.

- Wapen van de voormalige gemeente Cromvoirt.

- Onder het dorp Cromvoirt vallen ook de buurtschappen Distelberg (deels) en Loveren (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Cromvoirt ligt ZW van 's-Hertogenbosch, W van Vught.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Cromvoirt 77 huizen met 463 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 61/393 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Groot- en Klein-Deuteren 16/70. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Cromvoirt op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Cromvoirt heeft 3 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Cromvoirt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Op een zaterdag in juli is er in Cromvoirt de TrekkerTrek. "Een hele dag trekken met Tractoren én Trucks. En dan afsluiten met een geweldig tentfeest. Pure verwennerij." Aldus de site van het evenement.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreartie

- Sinds 2010 is er een ecologische verbindingszone langs de Zandleij bij Cromvoirt. Over een lengte van 750 meter is de beek opnieuw ingericht. De Zandleij is gedeeltelijk westwaarts verlegd, waardoor ruimte is ontstaan om aan de oostkant een ecologische verbindingsstrook aan te leggen. Een deel van de Zandleij is hiervoor gedempt en er is een nieuwe, licht meanderende loop gegraven. Door een brede strook langs het water in te richten voor natuur, kunnen dieren zich gemakkelijker verplaatsen. De zone van 750 meter maakt onderdeel uit van een groter plan. Later, in 2011, is namelijk een ecologische verbindingszone van in totaal 5,4 kilometer aangelegd. Dit traject verbindt De Brand met het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch - Drongelen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Cromvoirt door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Cromvoirt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Op de locatie van de oude basisschool, die is afgebroken, is in 2016 een nieuw 'kindcentrum' verrezen, waarin Basisschool De Leydraad, Kinderdagverblijf De Droomtuin, een bibliotheekpunt en een gymzaal zijn ondergebracht. De ruimten zijn multifunctioneel inzetbaar en zorgen ervoor dat het kinderdagverblijf en de school intensiever kunnen samenwerken.

- Jeugd: - Scoutinggroep Prins Willem van Oranje is een actieve en gezellige groep voor jongens en meisjes in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar. De groep heeft als thuisbasis De Blokhut in Cromvoirt. De groep heeft ca. 70 leden, waarvan de meesten op zaterdag bij elkaar komen om een programma te draaien. Scouting is de uitgelezen kans voor de jeugd om uitdagende, creatieve, leerzame en avontuurlijke activiteiten uit te voeren met leeftijdsgenoten. De blokhut staat aan de rand van het dorp in een bosrijke omgeving op 100 meter van de IJzeren Man, een grote recreatieplas in de bossen van Vught. Een ideale omgeving om de verschillende scoutingactiviteiten te kunnen uitoefenen.

- Muziek: - Cromvoirtse Fanfare.

Reactie toevoegen