Creil

Plaats
Dorp
Noordoostpolder
Flevoland

creil geref kerk 1966 [640x480].jpg

Creil Geref. kerk 1966

Creil Geref. kerk 1966

Creil

Terug naar boven

Status

Creil is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Creil grenst in het W en NW aan het IJsselmeer, in het NO aan Rutten, in het O aan Bant, in het ZO aan Emmeloord en in het Z aan Espel, en ligt ZO van Oudemirdum en Nijemirdum, ZZO van Balk, ZW van Lemmer, NNW van Dronten en NNO van Urk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Creil omvat ca. 660 huizen met ca. 1.650 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Creiler Flora (februari).

- De Noordoostpolder heeft de grootste oppervlakte aan tulpenvelden van ons land. Daarom is hier jaarlijks van half april tot begin mei het Tulpenfestival. 3 weken lang is er van alles te doen rondom het thema tulpen. Waaronder wandel- en fietsroutes, een Kennedymars van 80 km en een Poldermars van 20 km langs de tulpenvelden, een tulpenmozaïekroute, een tulpenbelevingsveld, een tulpenfotowedstrijd, én met een helicopter vliegen boven de tulpenvelden! Op de laatste dag is er de 11-Dorpen Steptocht, waarbij de dorpelingen van alle 11 dorpen in de NOP strijden om de snelste tijd.

Een bijzonderheid in Creil tijdens het Tulpenfestival 2017 was de creatie van een 6.000 m2 groot 'Mondriaanschilderij' opgebouwd uit verschillende soorten tulpen. Bloembollenbedrijf Van Meer had 350.000 bollen geplant in de primaire kleuren rood, geel en wit. De donkere vakken waren ingekleurd met donkerpaarse exemplaren. Middels een speciaal voor deze attractie geplaatste 5 meter hoge uitkijktoren was het effect voor de bezoekers extra goed te zien. - Zie ook de videoreportage m.b.t. het 'Mondriaantulpenveld' 2017 in Creil, door Omroep Flevoland.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Creil.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Creil.

- Onderwijs: - Basisschool De Regenboog. - SWS Fondali is een samenwerkingsschool, die in 2015 is ontstaan vanuit de openbare Daltonschool De Springplank en de katholieke Jan Roothaanschool. Beide scholen zijn een kleine 60 jaar zelfstandig actief geweest en hebben sinds 2015 de krachten gebundeld vanuit de gedachte: ‘samen zijn we meer!’ Fondali biedt: een stevige verankering vanuit twee basisscholen, betrokken ouders en een ambitieus team met passie voor onderwijs: een goede bodem; een veilige leef- en leeromgeving waarin ouders en leerlingen elkaar ontmoeten. Waar verschillende achtergronden en levensovertuigingen met elkaar worden gedeeld en gerespecteerd vanuit het motto: “Niet apart maar samen”; een plek waar leerlingen uitgroeien tot unieke, zelfbewuste en zelfstandige personen; eigentijds onderwijs, dat aansluit bij de maatschappij waarin we leven; uitdagend onderwijs, dat recht doet aan de talentontwikkeling van leerlingen.

- Muziek: - Fanfare-orkest Bant Creil Rutten (FBCR), opgericht in 1965, is een gezellige en ambitieuze vereniging uit de 3 noordelijkste dorpen van de Noordoostpolder. Het orkest bestaat uit ca. 35 enthousiaste muzikanten en speelt op hoog niveau (2e divisie KNFM).

- Sport: - SC Creil (voetbal) is opgericht in 1956. - Volleybalvereniging Espel Creil.

- Zorg en welzijn: - Eind 2004 is het gebouw van de RK kerk verbouwd tot Zorg- en Welzijnscentrum Het Saalicon. Hierin zijn verschillende participanten gevestigd, zoals Uitleenmagazijn, Samen de Dag door, Consultatiebureau, Hanse Pansje Kevertje BSO, Carrefour, HaarstudiJo, Maatschap voor Fysiotherapie, Pedicure Step for Step, Diëtiste Sanne de Ree, Logopedie, Yogapraktijk Puur, en Opbaarruimte Dorpsbelang. In de centrale ruimten van het gebouw zijn doorlopende exposities van lokale kunstenaars te bekijken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Creil, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen