Broek

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

broek FR dorpsgezicht [640x480].jpg

Broek FR dorpsgezicht

Broek FR dorpsgezicht

Broek

Terug naar boven

Status

Broek is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar ;gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Broek ligt NO van het meer de Langwarder Wielen en het dorp Langweer, O van de A7, ZO van de dorpen Uitwellingerga en Oppenhuizen, de stad Sneek en het Sneekermeer, Z van de dorpen Goingarijp en Terherne, ZZW van de dorpen Terkaple en Akmarijp, W van het dorp Snikzwaag, NW van het dorp Joure en N van het dorp Scharsterbrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Broek 25 huizen met 158 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het - in het Fries geschreven - boek Broek. It doarpke yn it wetterlân, over het ontstaan en de ontwikkeling van dit dorp, is via de link ook online te lezen. Het boek is in 1987 verschenen, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het lokale Plaatselijk Belang.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Broek heeft 3 rijksmonumenten.

- Windmotor Broek is een middelgrote maalvaardige Amerikaanse windmotor van het weinig voorkomende type Van der Laan. Hij is in 1915 gebouwd door Lubbert van der Laan (1881-1952), destijds de dorpssmid van Garyp.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Broek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Broek-Noord.

Reactie toevoegen