Boven-Hardinxveld

Plaats
Dorp
Hardinxveld-Giessendam
Alblasserwaard
Zuid-Holland

boven hardinxveld groeten uit 1965 [640x480].jpg

Boven-Hardinxveld Groeten uit 1965

Boven-Hardinxveld Groeten uit 1965

Boven-Hardinxveld

Terug naar boven

Status

- Boven-Hardinxveld is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Hardinxveld-Giessendam. T/m 1956 gemeente Hardinxveld.

- Het dorp Boven-Hardinxveld heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Hardinxveld-Giessendam.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Boven-Hardinxveld kreeg deze naam om het te onderscheiden van de hoofdplaats Hardinxveld, die tot enkele decennia geleden nog Neder-Hardinxveld heette.

Terug naar boven

Ligging

Boven-Hardinxveld ligt ZW van Gorinchem, O van Hardinxveld-Giessendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Boven-Hardinxveld heeft ca. 1.800 huizen met ca. 4.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2012 heeft Boven-Hardinxveld een station aan de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen, de zogeheten MerwedeLingelijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Hervormde (PKN) kerk (Kerkplein1) dateert volgens de Hervormde Gemeente Boven-Hardinxveld waar zij onder valt, uit 1862. Volgens Reliwiki dateert de kerk uit 1843. - Overzicht van grafzerken in de Hervormde kerk.

- Gereformeerde (PKN) kerk uit 1962, naar ontwerp van ing. A. Penning. Het is een zaalkerk met dakruiter, gebouwd ter vervanging van het zaalkerkje uit 1861 aan de Rivierdijk. In de jaren vijftig van de 20e eeuw wordt namelijk, vanwege de "deplorabele toestand" waarin het bedehuis verkeert, besloten om op een steenworp afstand (Jan Steenstraat 5) een nieuwe kerk te bouwen. - Nieuws van de Gereformeerde Kerk op Facebook.

- Kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente (Nassaustraat 4).

- RK Pauluskerk (Rembrandtstraat 27a) uit 1987. Het is een moderne kerk zonder toren, ontworpen door architecten Drayer en Engelkes. Voorheen heeft er een noodkerk gestaan.

- Het dorp is vanaf de A15 al te herkennen aan de fraaie 42,90 meter hoge watertoren uit 1923.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De Hervormde Gemeente organiseert jaarlijks op de 1e zaterdag van september de Rommelmarkt, de grootste jaarlijkse Rommelmarkt in de regio. De opbrengst komt ten goede aan diverse goede doelen.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub De Putten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Boven-Hardinxveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Regenboog.

- Lezen: - De Bibliotheek heeft in Boven-Hardinxveld een Servicepunt in Woonzorgcentrum De Lange Wei.

- Sport: - Motorcrossvereniging MCV Hardinxveld heeft een circuit NO van het dorp Boven-Hardinxveld, dat is aangelegd op een voormalige vuilnisbelt, vandaar dat de club en het circuit ook wel bekend staan onder de naam De Belt. Het is een prachtig technisch circuit met een totale lengte van 1250 meter. Er kan gecrosst worden (met een geldige KNMV- of MON-licentie) op woensdagavond (18.00-21.00 uur) en zaterdagmiddag (13.00-18.00 uur). Het seizoen duurt ongeveer van maart tot eind oktober.

- Korfbalvereniging HKC. Van Es Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding en renovatie van het reeds bestaande HKC-gebouw in Boven-Hardinxveld. Het clubgebouw van de korfbalvereniging heeft door de uitbreiding in 2016 meer kleedruimten en bergingen gekregen. De nieuwe Sporthal Het Dak is direct tegen het bestaande clubgebouw aangebouwd waardoor de kantine zicht heeft op de zaal. Ook is er op de eerste verdieping een tribune met 250 zitplaatsen. Er is in het ontwerp gekozen voor een aansprekende vormgeving met een zorgvuldige inpassing van het gebouw op de locatie. Hierbij is de gelaagdheid in de gevel en de kleurstelling van het gebouw gebaseerd op het karakteristieke uitzicht vanaf de locatie op de omgeving van typische rietkragen met een Hollandse lucht als achtergrond.

Reactie toevoegen