Ambt Vollenhove

Voormalige gemeente
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

gemeente_ambt_vollenhove_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Ambt Vollenhove anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Ambt Vollenhove anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Ambt Vollenhove

Terug naar boven

Status

- Ambt Vollenhove is een voormalige gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel.

- De gemeente Vollenhove is per 1-7-1818 gesplitst in de gemeenten Stad Vollenhove (spreekt voor zich) en Ambt Vollenhove (= het landelijk gebied om de stad heen. Overigens omsloot die gemeente tevens de stad en gemeente Blokzijl). Per 1-2-1942 zijn die weer samengevoegd tot de heropgerichte gemeente Vollenhove, die in 1973 is opgegaan in de nieuwe gemeente Brederwiede (waar Vollenhove de hoofdstad van werd), die op haar beurt in 2001 is opgegaan in de nieuwe gemeente Steenwijkerland.

- Wapen van de voormalige gemeente Ambt Vollenhove.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Ambt Vollenhove 305 huizen met 1.532 inwoners, verdeeld in dorp Sint Jansklooster 50/250 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Leeuwte (karspel) 98/485, Barsbeek (karspel) 127/652 en Kuinredijk en Baarlo samen 30/145. Verder omvatte die gemeente nog de buurtschappen Kadoelen, Zuurbeek, Heetveld en De Dune.

- Bij de opheffing van de gemeente Ambt Vollenhove, per 1-2-1942, had zij 2.776 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het gebied waarin deze voormalige gemeente gelegen is, behoorde in de middeleeuwen tot het bezit van de bisschop van Utrecht. De oudste nederzettingen zijn Baarlo, Barsbeek, Kadoelen, Leeuwte en Zuurbeek. In de 12e eeuw liet de bisschop op een eilandje in de haven van het huidige Vollenhove een burcht bouwen. Omstreeks 1200 ontstond hier het schoutambt van Vollenhove. In 1354 werd de nederzetting die intussen rondom de burcht was ontstaan, uit het schoutambt losgemaakt door de verlening van stadsrechten. De bisschop verloor zijn heerlijke rechten in 1528 aan de landsheer, Karel V.

De schout, later burgemeester van de in 1818 ontstane gemeente Ambt Vollenhove, bekleedde die functie ook voor de gemeente Blokzijl. Zowel C. Scheidius, schout van 1818 tot 1823, als J.P. baron Sloet van Tweenijenhuizen, schout/burgemeester van 1823 tot en met 1844, waren overigens woonachtig in Stad Vollenhove. Vanaf 1845 werd de burgemeester gedeeld met de gemeente Stad Vollenhove evenals, hoewel misschien niet helemaal vanaf dat jaar, de secretarie. Deze was gevestigd boven hotel Seidel. In Heetveld had men een Raadkamer. In 1917 werd een eigen secretarie annex Raadkamer geopend te Sint Jansklooster. Deze werd aangebouwd aan een woning die eigendom was van de gemeente, maar verhuurd aan de Kerkeraad van de Gereformeerde Gemeente. De woning zelf werd burgemeesterskamer en raadzaal. Ook benoemde men een eigen secretaris. Zie verder het artikel 'Geschiedenis van Ambt Vollenhove'.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - De publicatie 'Gezinsreconstructies Vollenhove, Ambt Vollenhove en Beulake' is samengesteld door Guus Nijhuis. De gegevensverzameling bestaat uit ruim 66.000 personen. Het bestand bevat ook veel families uit omliggende kernen zoals Zwartsluis, Blokzijl, Wanneperveen, Steenwijkerwold, Oldemarkt, Blankenham, Muggebeet, Kalenberg en Giethoorn.

Reactie toevoegen